En Sıcak Konular

Elizabeth Taylor hayatını kaybetti

23 Mart 2011 15:10 tsi
Ünlü sineme sanatçısı Elizabeth Taylor hayatını kaybetti...

ELİZABETH TAYLOR KİMDİR?

Elizabeth Rosemond Taylor 27 Şubat 1932'de aslen Amerikalı olan ve sanat galericiliği yapan Francis Lenn Taylor ile Sara Viola Warmbrodt'un ikinci çocuğu olarak Londra'nın Hampstead semtinde dünyaya geldi. Sara Sothern sahnesinde oyunculuk yapan annesi Viola 1926'da evlendikten sonra mesleğini terk ederek eşine yardımcı olmaya başladı. Baba Francis Taylor'un Londra'da bir sanat galerisi satın alması üzerine ailece Hampstead'e yerleştiler. Büyükannesi Elizabeth Mary Rosemond'un adının verildiği ünlü aktris ailesinin kökeni nedeniyle Amerikan aynı zamanda İngiltere doğumlu olması nedeniyle de İngiliz vatandaşlığına sahipti.
Sinema camiasının ona ithaf ettiği ismiyle Liz Taylor hayatının ilk yedi yılını ailesiyle birlikte Londra'da geçirdi. Taylor ailesi II.Dünya Savaşı'nın ilk gerilimleri hissedilmeye ve İngiltere'de büyük bir huzursuzluk rüzgarı esmeye başladıktan sonra savaştan uzaklaşmak maksadıyla baba Francis'i sanat galerisiyle ilgili son işlerini tamamlaması için geride bırakarak Amerika'ya geri döndü. Burada Kaliforniya eyaletinin Los Angeles şehrinde yaşamlarına devam etmeye başladılar. Francis Taylor da Londra'daki işlerini sonuçlandırıp vakit kaybetmeksizin ailesinin yanına geldi.

Küçük Liz'in keşfedilerek ekranlarla tanışması ise bir aile dostları sayesinde gerçekleşti. Liz'in güzelliğinin ve yeteneğinin değerlendirilmesi gerektiği konusuna ailenin dikkatini çeken dostları küçük Taylor'ın ekran testine katılması için öneride bulundu. Bu öneriyi ciddiye alan aile henüz 9 yaşında olan kızlarını test için Universal Stüdyoları'na götürdü. Sözkonusu olay Liz'in gelecekteki hayatını kökten değiştirdi; çünkü küçük kız testi geçerek Universal'le bir sözleşme imzaladı. Liz'i beyaz perdeyle buluşturan ilk sinema filmi 1942'de çekilen "There's One Born Every Minute" oldu. Bu ilk ekran deneyiminde Taylor sadece on yaşındaydı. Ancak Universal tarafından sözleşmesi feshedilince Elizabeth Metro-Goldwyn-Mayer (M-G-M) film şirketine geçerek tek projelik bir anlaşma yaptı. Yeni şirketindeki ilk filmi o dönem oldukça büyük beğeni toplayan "Lassie Come Home" (1943) oldu. Yakaladıkları başarının ardından M-G-M sözleşmelerini bir yıllığına uzattı. Bu süreçte küçük oyuncu "The White Cliffs of Dover" ve "Jane Eyre" gibi filmlerde önemsiz rollerde yer aldı.

1944'te ise Elizabeth'in yıldızını parlatan proje geldi. 20th Century Fox tarafından finanse edilen Clarence Brown'un filmi "National Velvet" filmiyle küçük Lisa M-G-M'in "küçük yıldız oyuncusu" oldu. Mickey Rooney'yle birlikte rol aldığı bu çalışmada Velvet Brown karakterini başarıyla canlandırdı. Filmin 4 milyon dolarlık hasılat elde ederek rekor kırması üzerine M-G-M küçük yıldızıyla uzun süreli yeni bir sözleşme imzaladı. Aslında Velvet Brown rolü için ilk olarak Gene Tierney düşünülmüştü; ama projenin bir süreliğine askıya alınması Tierney'yi Fox'la sözleşme yapmaya itmişti. Bu gelişme de Liz'in kaderini değiştiren ilginç örneklerden biriydi.

Filmin başarısına rağmen iki yıl ekranlarda görünmeyen Lisa 40'lı yıllar boyunca ardarda başarılı projelerde rol aldı ve oyunculuk anlamında kendini geliştirme fırsatı buldu. 1947'de "Courage of Lassie"yle beyaz perdeye geri döndü. Bu filmi takiben "Life With Father" da o dönemin ünlü aktör ve aktrislerinden William Powell Irene Dunne ve ZaSu Pitts ile birlikte rol alarak mesleğinde gelişim dönemine girdi. Yine aynı yıl "Little Women" adlı ünlü uyarlama filmde Amy rolüyle takdir topladı.

Taylor'ın bir genç kız olarak ilk romantik rolü 1949'da Robert Taylor'la birlikte oynadığı "Conspirator" ile geldi. Sanatçının oyunculuk kariyeri hızla yükselirken özel hayatı da yavaş yavaş şekillenmeye başlıyordu. 1950'de lise diplomasını eline aldığında henüz 18 yaşındaydı ve milyoner Howard Hughes'la aşk yaşıyordu. Aynı yıl Howard'dan ayrılan Elizabeth Hilton otellerinin varisi Conrad Nicky Hilton'la evlendi. Bu evlilik dünya çapında ses getirdi ve sansasyona neden oldu. Yılın sonlarına doğru Vincente Minnelli'nin "Father of the Bride" adlı filminde Spencer Tracy karakteriyle unutulmaz rollerinden birini sergiledi. Devam filmi olan "Father's Little Dividend" ertesi yıl gösterime girdi. Yine 1951'de George Stevens tarafından çekilen "A Place in the Sun" adlı dramadaki kusursuz performansıyla oldukça başarılı bir aktris olma yolunda ilerlediğini ispatladı. Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak anılan Elizabeth Taylor artık haftada 5000 dolardan fazla kazanan popüler bir oyuncu haline gelmişti. Tüm bunlara rağmen "box office" gibi önemli sinema otoriteleri sanatçının 50'li yıllardaki performansını silik ve zayıf bulmaktaydı.



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs