En Sıcak Konular

Kaddafi'ye kötü haber!

23 Mart 2011 14:51 tsi
Libya'da savaş sürerken, dünyadan çeşitli tepkilerde gelmeye devam ediyor.

14.37: TÜRKİYE, SİLAH AMBARGOSUNU DENETLEMEK İÇİN 5 GEMİ VE BİR DENİZALTIYI LİBYA'YA GÖNDERİYOR...

14.10: EL CEZİRE'YE GÖRE, LİBYA'DA MUHALİFLER GEÇİCİ HÜKÜMET BAŞKANI ATADI

El Cezire televizyonu, Libya'da muhaliflerin kurduğu, ülkenin doğusunda üslenen "Ulusal Konsey"in, geçici hükümete başkanlık etmek üzere Mahmud Cebril'i atadığını duyurdu. Televizyonun haberinde, Libya'da geçmişte reform çabalarıyla tanınan Cebril'in, geçici hükümetin bakanlarını belirlemek üzere görevlendirildiği de kaydedildi. Cebril, askeri ve dış ilişkilerden sorumlu kriz komitesinin başında bulunuyordu.

14.00: FRANSA: "NATO, LİBYA'DA TEKNİK ROL OYNAYACAK"

Fransa hükümet sözcüsü Francois Baroin, Libya operasyonlarında NATO'nun teknik rol oynayacağını söyledi. Bakanlar kurulu toplantısın ardından gazetecilerin "Libya'da NATO'nun rolüyle" ilgili sorusunu yanıtlayan Baroin, "NATO, Libya operasyonlarında teknik rol oynayacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Alain Juppe de NATO'nun, operasyonlarda "siyasi kılavuzluk" yapmayacağını, uçuşa yasak bölge uygulamasını planlamasına katılacağını söyledi. Juppe, "uçuşa yasak hava sahası uygulamasının başarıyla sağlandığını" belirtti ve "bu uygulamaya uyulduğunu" vurguladı.

13.52: SIRBİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI YEREMİÇ: "SIRBİSTAN, LİBYA'DAKİ MEVCUT DURUMDAN ENDİŞELİ VE MUTSUZ"

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç, uluslararası güçlerin Libya'ya müdahalesinden ülkesinin "endişeli ve mutsuz" olduğunu açıkladı. Sırbistan Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sırbistan'ın Libya'nın toprak bütünlüğünü desteklediği, uluslararası güçlerin müdahalesinin ülkenin birliğine zarar vermemesinin temenni edildiği belirtildi. Sırbistan Dışişleri Bakanı Yeremiç, Belgrad'da Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile görüşmesinin ardından gazetecilere, Libya'daki durumla ilgili açıklama yaptı. Sırbistan'ın uluslararası gücün hava saldırısıyla ilgili deneyimi olduğunu ve bunun acılarını bildiklerini ifade eden Yeremiç, "Bu nedenle savaşa ve sivillerin can kaybına neden olan aşırı güç kullanımının sona ermesi için çağrıda bulunuyorum" dedi. Yeremiç, Sırbistan'ın Libya'daki mevcut durumdan "endişeli ve mutsuz" olduğunu belirterek, "Sırbistan uluslararası toplumun sorumlu bir üyesidir. BM Güvenlik Konseyi kararını destekliyoruz. Ancak bu operasyonlar Libya'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine zarar vermemelidir" diye konuştu. Sırbistan'daki Komünist Parti, Sırbistan Demokratik Partisi ve Sırp Radikal Partisi (SRS) ve çeşitli sivil toplum örgütleri de yaptıkları açıklamalarla uluslararası gücün Libya'ya karşı müdahalesini kınadı. Komünist Parti Genel Başkanı Yoşka Broz Tito, 1999 yılında NATO bombardımanının ardından Sırbistan'a ilk mali yardımı Muammer Kaddafi'nin gönderdiğini ve bu ülkenin halen Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığını ifade ederek, Libya'ya destek verilmesi gerektiğini söyledi.

HIRVATİSTAN'IN ESKİ DEVLET BAŞKANI MESİÇ'TEN ELEŞTİRİ

Hırvatistan'ın eski devlet başkanı Styepan Mesiç de bu ülkenin "Vçernyi List" gazetesine verdiği demeçte, uluslararası topluluğun Libya'ya müdahalesinin her geçen gün anlamını yitirdiğini belirtti. Operasyonların hangi ülke tarafından yönetildiğinin, kimin emir verdiğinin, nihai amaçlarının ne olduğunun tam olarak bilinmediğini ifade eden Mesiç, bu nedenle BM Güvenlik Konseyi'nden yeni bir karar çıkartılması ve akıllardaki şüphelerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

13.46: KADDAFİ GÜÇLERİNİN MİSRATA'DAKİ SALDIRISINDA 17 KİŞİ ÖLDÜ

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin, ülkenin batısındaki Misrata kentine dün düzenlediği saldırılarda 17 kişinin öldüğü belirtildi. Bingazi'deki hastanede görevli bir doktor, Kaddafi güçlerinin havan topu saldırılarıyla, keskin nişancıların ateşinde 5'i çocuk en az 17 kişinin öldüğünü ifade etti. Doktor bu çocuklardan dördünün, ailesiyle birlikte Kaddafi güçlerinin bombardımanından kaçarken hayatlarını kaybettiklerini söyledi.

12.57: KOALİSYON UÇAKLARINDAN MİSRATA KENTİNE SALDIRI

Koalisyon güçlerine ait uçakların, Libya'nın Misrata kenti civarına bugün iki kez saldırı düzenlediği bildirildi. Bölge sakinleri, hava saldırılarında muhaliflerin elindeki Misrata kenti civarında konuşlanan Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin hedef alındığını söyledi.

Misratalılar, sabaha karşı düzenlenen hava saldırılarının ardından Kaddafi'nin topçu birlikleri ve tanklarının ateşinin durduğunu ifade etti. Misrata kenti başkent Trablus'un 200 kilometre doğusunda yer alıyor.

11.27: DANİMARKA'DA KADDAFİ'NİN MAL VARLIĞININ SATILMASI ÖNERİSİ

Danimarka'da bulunan Libya yönetimine ait lüks nitelikteki mülklerin satılması ve gelirin Libyalı mültecilere verilmesi önerisi gündeme geldi. Danimarka haber ajansı Ritzau'nun haberine göre, hükümet ortağı Venstre partisinden bir milletvekili, başkent Kopenhag'ın değişik yerlerinde Kaddafi yönetimine ait mülkler bulunduğunu ve bunların satılması gerektiğini söyledi.

Venstre, değeri 30 milyon Danimarka kronu (5.5 milyon dolar) tutarında olduğu bildirilen mülklerin satılmasıyla elde edilen gelirin de Libya'daki savaştan kaçmak zorunda kalan mültecilere verilmesini istedi. Önerinin sahibi Milletvekili Karsten Lauritzen yaptığı açıklamada, BM tarafından Libya ile ilgili alınan son kararın mal varlıklarına el koyma hakkı verdiğini belirterek, bu karar çerçevesinde bu ülke yönetimine ait mallara el konulup satılabileceğini dile getirdi.

Lauritzen, ''Satılacak mallardan sağlanacak gelirin Libya halkına verilmesinden memnuniyet duyarım'' diye konuştu. İsveç, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetimine ait olduğu bildirilen 1,6 milyar dolarlık mal varlığını dondurmuştu.

11.08:  HOLLANDA BÖLGEYE ASKER VE UÇAK GÖNDERİYOR

Hollanda, Libya'ya yönelik harekata katıldığını açıkladı. Hollanda bakanlar kurulu toplantısında, bölgeye 200 asker, 6 adet F-16 ve 1 adet KDC-10 uçağı ile 1 tane mayın tarama gemisi gönderilmesi kararı alındığı bildirildi. Karara göre F-16 uçakları ile mayın gemisi 3 ay, KDC-10 ise 4 Nisana kadar bölgede kalacak. Koalisyon güçlerine katılma kararıyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Mark Rutte, uçakların Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetimi görevinde yer alacağını bildirdi.

Rutte askeri operasyonun temel amacının, Libya halkını Kaddafi'nin saldırısından korumak olduğunu da kaydetti. Yaklaşık 20 milyon avroya mal olması beklenen askeri katkıya iktidar ortağı üç parti sıcak bakarken, muhalefetteki Sosyalist Parti (SP) karşı çıkıyor. Konunun gelecek hafta mecliste görüşülmesi bekleniyor.

10.50: LİBYA'DA ALIKONDUĞU BİLDİRİLEN ÜÇ YABANCI GAZETECİ SERBEST

Fransız haber ajansı AFP, Libya hükümetinin hafta sonunda gözaltına alınan üç gazeteciyi serbest bıraktığını bildirdi.

AFP'nin haberinde, üç gazetecinin de bu sabah Trablus'ta serbest bırakıldığı belirtildi, başka bilgi verilmedi.

AFP için çalışan Dave Clark (38) ve foto muhabir Roberto Schmidt (45) ile Gety İmages ajansı için çalışan foto muhabir Joe Raedle'in (45), geçen cumartesi günü, ülkenin doğusundaki Ecdebiye kenti dışında askeri bir konvoya rastlamasından sonra gözaltına alındığı haber verilmişti.

07.07: OBAMA: "SALDIRIYA RAĞMEN, KADDAFİ İKTİDARA TUTUNMAYA ÇALIŞACAKTIR"

ABD Başkanı Barack Obama, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, uluslararası koalisyonun kendisine karşı başlattığı askeri operasyona rağmen iktidara tutunmaya çalışacağı yönünde uyarıda bulundu.

Amerikan haber kanalı CNN'e yaptığı açıklamada, "Kaddafi, iktidara tutunmaya çalışacaktır, bekleyecektir, saklanmaya çalışacaktır ama hiç kimse unutmamalı ki, Kaddafi'yi iktidardan uzaklaştırmak için ABD'nin, askeri seçenek dışında, başka seçenekleri de vardır" diye konuştu.

Obama, ABD'nin Libya'ya karşı ekonomik yaptırımları genişlettiğini, Libya liderinin mal varlığını dondurduğunu ve gerekirse Washıngton'un daha geniş bir baskı yelpazesine başvurabileceğini söyledi.

02.29: KADDAFİ HALKA HİTAB ETTİ: "İSTER UZUN SÜRSÜN, İSTER KISA; SAVAŞA HAZIRIZ VE KAZANACAĞIZ"

Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkenin başkenti Trablus'taki evi Bab ül-Aziziye'den halka hitab etti ve ülkesinin savaşa hazır olduğunu söyledi.

Libya ulusal televizyonuna göre, halka kısa bir hitapta bulunan Kaddafi, "İster uzun sürsün, ister kısa; savaşa hazırız, bu savaşı kazanacağız, kalabalık insan kitleleri en güçlü uçaksavardır" şeklinde ifadeler kullandı.

CLINTON

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Amerikan televizyon kanalı ABC'ye yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yakınlarının krizi çözebilmek amacıyla dünyanın dört bir tarafında temasa geçtiklerini bildirdi.

Clinton, "Duyduğumuza göre, Kaddafi'nin yakınları, ister Afrika'da olsun, ister Ortadoğu'da, ister ABD'de veya dünyanın başka bir köşesinde olsun, tanıdıkları kişilerle temasa geçtiler ve krizden çıkış yolu arıyorlar" şeklinde konuştu.

AA



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs