En Sıcak Konular

Hasan Gerçeker: Acele edin

23 Mart 2011 11:29 tsi
Hasan Gerçeker: Acele edin
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, İstinaf Mahkemeleri ile ilgili açıklama yaptı.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargılama usulündeki karmaşıklığın davaların uzamasına neden olduğunu belirterek sorunun çözülmesi için İstinaf Mahkemeleri'nin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi.

Yargıtay Başkanlığı'nın proje liderliğinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Danıştay Başkanlığı ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun ortaklığında Avrupa Konseyi ile birlikte gerçekleştirilen "Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi" başlıklı ortak proje kapsamında iki gün olarak planlanan "Yüksek Mahkemelerde Mahkeme Yönetimi ve İş Yükünün Azaltılması" konulu konferans Yargıtay'da başladı.

Konferansın açılış konuşması yapan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin 50 yılı aşkın olduğunu söyledi. AB sürecini anlatan Gerçeker, 23 fasılın yargı alanında olduğunu ifade etti. Bağımsız, tarafsız ve iyi işleyen bir yargının amaçlandığını dile getiren Gerçeker, proje kapsamında 5 adet yuvarlık masa toplantısı yapıldığını ve sözleşme maddelerinin enine boyuna irdelendiğini kaydetti. Yargının sorunlarının artarak devam ettiğini anlatan Gerçeker, iş yükünün artarak katlandığını vurguladı. Dosya sayısının 706 binlerden 1 milyon 839 bin'e ulaştığının altını çizen Gerçeker, bu durum hızlı ve güvenli adaletin sağlanmasına engel olduğunu belirtti. Personel sıkıntısından da bahseden Gerçeker, yargılama usulündeki karmaşıklığın da davaların uzamasına, adil yargılamaya olumsuz etkilediğini ifade etti. Öncelikle sorunun hangi noktalarda yoğunlaştırıldığının tespit edilmesi gerektiğini anlatan Gerçeker, yapılan yargı reformlarını dile getirdi. Yargıtay'a 6 daire daha eklendiğini ve üye sayısının 387'ye yükseldiğini dile getiren Gerçeker, sorunun sadece daire ve üye artırmak ile çözülemeyeceğini savundu. Yargıtay'a gelen dosyaların sınırlandırılmaması halinde sorunların devam edeceğini vurgulayan Gerçeker, Bölge Adliye İstinaf Mahkemelerinin biran önce faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi. Gelecek kuşaklara dahi iyi bir adil yargı düzeni bırakılması gerektiğinin altını çizen Gerçeker, gelecek yıllarda bu sorunların konuşulmaması temennisinde bulundu.

cihan

 



Bu haber 1,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,987 µs