En Sıcak Konular

O tokadın faturası!..

23 Mart 2011 10:40 tsi
O tokadın faturası!..
BDP'li vekillere ne oldu da ellerine taş alıp polise atmaya, polisi tokatlamaya başladılar?

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Terör örgütünün Nevruz'u kana bulama projesi sonuç vermedi.
Hem Kandil hem de İmralı, Nevruz'u bir pazarlık ve kalkışma hazırlığı olarak kullanma niyetindeydi ama güvenlik güçlerinin özverili çalışmaları bu planı boşa çıkardı.
Kutlamalarda istenilen gerginlikler oluşmayınca da devreye BDP'li vekiller girdi. Bengi Yıldız eline taş alıp polise attı, Sabahat Tuncel ise Şırnak'ta bir baş komiseri tokatladı.
Yetmedi nefret dolu konuşmalar yaptılar.
Böyle bir olay doğal olarak Ankara'yı da karıştırdı. İçişleri Bakanı Atalay ve Başbakan Erdoğan çok sert tepki gösterdi. Bahçeli ise bu durumdan hükümeti sorumlu tuttu.
Bu arada not edelim, hükümet aleyhine kampanya yürütecek çevrelerin 'açılım polise atılan tokattır' şeklinde bir söylem geliştirmesi sizi şaşırtmasın.
BDP lideri Selahattin Demirtaş ise 'keşke yaşanmasaydı' demekle yetindi. Gerçi aynı Demirtaş'ın Nevruz konuşmalarına bakılınca bu açıklamasının da bir anlamı kalmıyor ama nezaketen de olsa vekiline tepki göstermesi önemli.
Peki BDP'li vekillere ne oldu da ellerine taş alıp polise atmaya, polisi tokatlamaya başladılar?
Bu konuda muhtelif yorumlar, analizler var.
KCK operasyonlarıyla PKK'nın şehirdeki hakimiyetinin kırılmasının etkiliği olduğu muhakkak. Hatta bu yüzden eylem yapma görevini vekillerin aldığını bile söyleyebiliriz.
Ayrıca her türlü tahrike rağmen bu yıl Nevruz'a katılım istenilen düzeyde olmadı.
Diyarbakır'da bu oran yakalansa da başka yerlerde katılım düşüktü. Ayrıca meydanlardaki herkes de PKK ve BDP'nin talepleriyle kutlamalara katılmış değil. Sonuçta Nevruz köklü bir gelenek ve katılımcıların hatırı sayılır bir bölümü de hadiseye böyle bakıyor.
Nevruz öncesinde kamuoyuna yansımasa da ciddi operasyonlar yapıldı. Sadece bir şehirde kullanıma hazır 200 molotofkokteyli yakalandı. Hakkari'de, Yüksekova'da medyaya yansımayan operasyonlarla 'eylem *koyacak' kritik isimler yakalandı.
KCK operasyonlarından sonra şehirlerdeki eylemleri organize etme görevini üstlenen Devrimci Yurtsever Gençlik Meclisi'ne yönelik operasyonlar da süreçte etkili oldu.
Güvenlik güçlerinin sakin ve kararlı tutumlarını not etmek şart.
Hal böyle olunca şiddeti tırmandırma, provokasyon yapma görevi sanki vekillere düştü. Vekiller açısından eline taş almak, polisi tokatlamak, 'gerilla kıyafeti' ile 'kan propagandası' yapmanın birkaç boyutu var.
Öncelikle seçim yakın.
Öcalan'ın ve Kandil'in gözüne girmeleri gerekiyor. Ayrıca 'ne kadar hırçın olursak o kadar destek görürüz' düşüncesindeler. Çünkü 'tabanı' tanıyorlar.
Elinde taş, üzerinde 'gerilla kıyafeti' ağzında tehdit cümleleriyle bir BDP'li vekil tabanı motive edeceği için önümüzdeki günlerde bu tür sahneleri sıklıkla göreceğiz.
Olayın bir de kişisel boyutu var.
Uzunca bir zamandır BDP'li vekiller ağızlarını her açtığında şiddet çağrısı yapıyor. Gülten Kışanak 'kan mevsimi geldi' anlamına gelecek laflar ediyor, Bengi Yıldız eline taş alıyor, Sebahat Tuncel polisi yumrukluyor.
Açıklamalar ve eylemler bu vekillerin iç dünyalarını yansıtıyor. Maalesef o dünyadan yansıyanlar da iç açıcı değil.
Sebahat Tuncel'in polisi tokatlama fotoğrafına bir bakın.
Yüzündeki hınç, nefret ne kadar belirgin. Oysa tokatladığı polis Şırnaklı çocukların eğitimi için birçok proje yürütüyor. Yüksekova'da linç edilen ve öldü diye bırakılan polis memuru da üç kuruşluk maaşından bölge çocuklarına her ay kırtasiye alıp dağıtıyordu.
Bu yazının konusu değil ama bölgedeki güvenlik güçlerinin -istisnaları hariç- özverili çalışmaları her türlü takdire şayan.
Örgütün Nevruz'u bahane edip hırçınlaşmaya, devleti de hırçınlaştırmaya çalıştığı bir ortamda devletin sakin kalabilmesi çok önemliydi. Bu tercih örgütün stratejisini de bozdu.
Şunu söylemek mümkün bu yılki Nevruz'un en önemli kazanımı devletin PKK'nın tuzağına düşmemesiydi.
Doğal olarak o tokat tartışılmaya devam edecek. Ama not etmekte fayda gördüğüm bir nokta daha var. O tokat Öcalan'la yapılan görüşmeleri olumsuz etkileyecektir.

 



Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,274 µs