En Sıcak Konular

Türkiye'ye yeni rejim dayatması

23 Mart 2011 09:14 tsi
Türkiye'ye yeni rejim dayatması AB değil, Akdeniz...

Libya’da rejimi değiştirmek sadece Kaddafi’den kurtulmak anlamına gelmiyor. Libya’nın Akdeniz’deki varlığı ve yer altı zenginlikleriyle “batı” yanlısı hale gelmesi bekleniyor. Bu durumda konunun Libya bile olmadığı söylenebilir, amaç belki de Akdeniz rejimini değiştirmektir.

...

İngiltere ve Fransa, AB’yi NATO’nun içine yedirme ve tepesindeki ABD’ye de bağlı kılma konusundaki fedakar çabalarını Libya üzerinden gösteriyorlar, ama henüz bu birleşme çabasının kime karşı verildiği belli değil. Esas düşmanın kim olacağı anlaşılan o ki yakında ortaya çıkacak, zira Libya’daki hızlı davranışlar genel bir telaş olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin böyle bir birleştirme çabasına direnmesine imkan yok, gerek de bulunmuyor. Ancak çok temel bir sorun var, o da Türkiye’nin henüz AB üyesi olmaması. Fransa, Türkiye’nin dışlanmasını pekiştirecek bir NATO-AB bütünleşmesi peşinde, Türkiye de bu oyunu bozma arayışında. Türkiye’nin AB vizesini Libya’ya yapılacak NATO müdahalesine bağlamayı planlayanlar, aynı zamanda Ortadoğu’daki Türkiye etkisini olumsuza kaydırmayı, etki alanını daraltmasını da istiyor gibiler.  Kısacası Türkiye’yi seçim yapmaya zorluyorlar, ancak AB vizesinin üyeliği garanti edeceğini de belirtmiyorlar. Bu şartlar altında Türkiye Libya’da sorumluluğun NATO’ya geçmesine itiraz ediyor, “Batı” ise Türkiye’nin itirazlarına karşı bir tehdit unsuru olarak AB’nin sorumluluk alacağını ve Türkiye’nin oyundan dışlanacağını öne sürüyor.

Dolayısıyla Türkiye Libya’da yeni bir rejim kurulmasına değil Akdeniz’de kurulacak yeni rejimde kendisine biçilmeye çalışılan role itiraz ediyor. Türkiye’yi zorlayan Birleşik Krallık ve Fransa ise arabulucu da ABD gibi gözüküyor.

Beril Dedeoğlu / Star

Devamı için lütfen buraya tıklayın



Bu haber 2,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs