En Sıcak Konular

CHP'de Ergenekoncuları çizme planı

23 Mart 2011 08:26 tsi
CHP'de Ergenekoncuları çizme planı

CHP'nin kalesi olan illerde aday gösterilmesi beklenen Ergenekon sanıkları rahatsızlığa yol açtı.

Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan ve CHP'den milletvekili olmaya hazırlanan isimlerin, milletvekili listesini onaylayacak Parti Meclisinde (PM) 'düşme' riski olduğu ortaya çıktı.

Parti tüzüğüne göre, PM'deki oylamalarda 'aday isim ve sıralaması'na itiraz edilebiliyor. İtirazın ardından yapılacak oylamaya göre, aday sıralaması değişebiliyor ya da isim listeden düşebiliyor. Kulislerde, PM'nin bu yetkiyi kullanarak, kamuoyunda tartışma yaratan bazı isimleri düşürebileceği konuşuluyor. CHP tüzüğüne göre, milletvekili listesini onaylama yetkisi Parti Meclisi'ne (PM) ait. PM, milletvekili listesini onaylamak için 8-9 Nisan tarihlerinde toplanacak.
 
Listeler okunacak

Tüzüğe göre, seçim çevrelerinin tek tek okunarak oylanması gerekiyor. Buna göre örneğin Ankara 1. bölgedeki tüm isimler okunacak ve oylamaya sunulacak. Listenin okunmasının ardından sözlü ya da yazılı itirazlar dikkate alınacak. Bu itiraz kapsamında, listedeki bir ismin sırası ya da listeden çıkarılması önerisi oylanacak. İsmin veto edilmesi durumunda aday adayı listeden düşecek. Tüzükte öngörülen bu yetkinin, PM'de kullanılabileceği ve özellikle Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Mehmet Haberal ve Ergenekon davası kapsamında yargılanan bazı sanıkların listeden düşebileceği konuşuluyor.

Eski tüfekler uyarıyor

Ancak PM'ye yeni giren isimlerin, tüzükte öngörülen bu yetkiyi bilmeyebileceğine de işaret ediliyor. Parti yönetiminin, listeyi 'toptan' olarak okuyup oylama yapabileceği, Haberal ve diğer isimlerin bu oylamada onay alabileceğine işaret ediliyor. Bu nedenle, PM üyelerine yönelik özellikle 'eski tüfek' olarak nitelendirilen partililerden gayriresmi uyarılar yapılıyor.

Hisarcıklıoğlu, Aygün için devrede

Ergenekon'dan yargılanan isimlerin milletvekili olmasına yönelik temas trafiği dikkat çekiyor. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Mehmet Haberal'ın aday gösterilmesi için CHP liderine telefon etmesinin ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da Ankara Ticaret Odası eski Başkanı Sinan Aygün için devreye girdiği belirtiliyor. Aygün'ün Ankara'dan aday olması bekleniyor.

bugün



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs