En Sıcak Konular

Türkiye, Libya ile ilgii yapacaklarını kendisi açıklamalı

22 Mart 2011 23:34 tsi
"Türkiye, NATO'nun bir üyesi olarak, NATO içinde mevcut olan komuta ve kontrol kapasitelerinin çok iyi farkında. Ancak, Türkiye'nin insani ya da diğer türde yardımlar açısından sağlayabileceği katılıma dair açıklamalar Türklerden gelmeli"

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, "Türkiye'nin Libya'ya olası ek katkıları konusunda", "BM Güvenlik Konseyi kararını destekleyen bir ülke olarak Türkiye de dahil olmak üzere, ülkelerin bireysel bazda sağlayabilecekleri emsalsiz kapasiteler ve yardımlar ile etkili bir komuta yapısının nasıl oluşturulabileceği hususlarını değerlendirdiklerini" belirterek, "Türkiye, NATO'nun bir üyesi olarak, NATO içinde mevcut olan komuta ve kontrol kapasitelerinin çok iyi farkında. Ancak, Türkiye'nin insani ya da diğer türde yardımlar açısından sağlayabileceği katılıma dair açıklamalar Türklerden gelmeli" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın El Salvador'a yolculuğu sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rhodes, bir gazetecinin, "Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine dair daha fazla ayrıntı verebilir misiniz? Türklerden ek katkı sağlanacağına dair bir işaret var mıydı?" şeklindeki sorusunu da yanıtladı.

Rhodes, şunları kaydetti:

"BM Güvenlik Konseyi kararını destekleyen bir ülke olarak Türkiye de dahil olmak üzere, ülkelerin bireysel bazda sağlayabilecekleri emsalsiz kapasiteler ve yardımlar ile etkili bir komuta yapısının nasıl oluşturulabileceği hususlarını değerlendiriyoruz. Tabii ki Türkiye, NATO'nun bir üyesi olarak, NATO içinde mevcut olan komuta ve kontrol kapasitelerinin çok iyi farkında. Dolayısıyla bu iki unsurdan da bahsediyorlardı. Ancak, Türkiye'nin insani ya da diğer türde yardımlar açısından sağlayabileceği katılıma dair açıklamalar Türklerden gelmeli".

"Obama-Erdoğan görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray açıklamasının, NATO'nun komuta ve kontrolü üstleneceğine mi işaret ettiğinin" sorulması üzerine Rhodes, "NATO'nun, komuta ve kontrol konusundaki emsalsiz kapasiteleri açısından, oynayacağı önemli bir rolünün olacağına inanmaya devam ediyoruz. Şurası açık ki, NATO müttefikleri dışındaki ülkeleri de içine alacak ve uçuşa yasak bölgenin uygulanmasına her bir NATO müttefikinin katılıyor olmayacağı bir koalisyona sahibiz. Dolayısıyla, ABD yer değiştirdiği zaman, uluslararası hale gelmiş olan bir komuta yapısının parçası olarak NATO içindeki kapasitelerin nasıl yükseltileceği üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Rhodes, "Obama'nın, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi kararına verdiği tam desteğin ve Libyalı sivilleri korumaya yönelik çabalarımızın altını çizmek için Başbakan Erdoğan'ı aramasının önemli olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

"Obama'nın Erdoğan ile görüşmesinin bir diğer nedeninin ise, Türkiye'nin New York Times muhabirlerinin Libya dışına çıkarılmasında oynadığı önemli rol olduğunu" kaydeden Rhodes, "Dört muhabirin Libya dışına çıkarılması çabalarına Türkiye'nin çok aktif katılımı gerçekten önemliydi" dedi.



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs