En Sıcak Konular

Mutabakat sağlandı

22 Mart 2011 21:42 tsi
Mutabakat sağlandı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da ateşkesten yana olduklarını belirterek silah ambargosu ve insanı yardım konusunda NATO ile mutabakat sağlandığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanı El-Halife ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin Libya'da yaşanan askeri operasyonlarla ilgili sorularını yanıtlayan Davutoğlu, bölgede ateşkesten yana olduklarını yineledi. Davutoğlu şöyle konuştu: "NATO'da toplantılar devam etti. Biz de takip ettik. Ülkesel tutumuzu Başbakan'ımız ifade etti. Biz ateşkesin sağlanması ve BM Konseyi'nin 1973'te çıkardığı barış kanununun fiilen icraata geçmesi konusunda destek veriyoruz. NATO Mutabakatla karar alan bir yapı. Başbakan ve Obama ile çok kapsamlı bir görüşme gerçekleşti. Orada biz yaklaşımlarımızı Paris Toplantısından sonra süren operasyonlarla ilgili yaklaşımlarımızı Sayın Başbakanımız ifade etti."

Silah ambargosu ve insanı yardım konusunda NATO ile mutabakat sağlandığını hatırlatan Davutoğlu, "Silah ambargosu ve insanı yardım konusunda belli mutabakat sağlandı. Üst uçuş yasağıyla ilgili de görüşmeler sürüyor. Türkiye de bu çerçevede yapacağı katkı konusunda bu katkımızın mahiyeti konusunda açıklamalarda bulunduk. İstişarelerimiz sürecek ve bir kaç gün içinde de TBMM'yi bilgilendireceğiz ve muhalefet partilerimizle de görüşmeler gerçekleştireceğiz." dedi.

İran uçağıyla ilgili Türkiye hava sahasını kullanan uçaklarla ilgili yapılan rütin bir işlemdir. Daha önce de birçok uçakta da inceleme yapıldı. Bu incelemenin biraz daha vakit alması bu yükün mahiyetiyle alakalıydı. Bununla ilgili gerekli açıklama yapılacak herhangi bir tutuklama söz konusu değildir.

(CİHAN)

Davutoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halit bin Ahmet bin Muhammet El-Halife ile bir araya geldi. Dışişleri Konutu'nda gerçekleştirilen görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Bakan Davutoğlu, Türkiye ile Bahreyn'in arasında tarihi bir dostluk olduğunu söyleyerek iki ülke ilişkilerinin son derece olumlu seyrettiğini belirtti. Türkiye olarak Bahreyn'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildiren Davutoğlu, ülkenin istikrarı, toprak bütünlüğü ve güçlü ekonomisiyle oynadığı rolü devam ettirmesini dilediklerini kaydetti. Türkiye olarak ülkedeki değişim süreci konusunda dört önemli prensibin varlığından söz eden Dışişleri Bakanı siyasi diyalog ve reform çalışmalarının en kapsamlı şekilde yürütmenin ve toplumsal mutabakat şartlarının sağlanmasının vakti olduğunu aktardı.

Reform sürecinde sivil halkın korunması hususunda güvenlik güçleri ve halkın karşı karşıya gelmemesinin önemli olduğunun altını çizen Bakan Davutoğlu, dönüşümün barışçıl bir süreçle tamamlanması ve Bahreyn halkının sürece aktif olarak katılmasını gerektiğini belirtti. Bölgede yaşananların mezhep çatışmamasına dönüşmemesinin önemine değinen Davutoğlu şöyle konuştu: "Bu yaşananların Bahrey'nde bölgede de bir sunni şii çatışmasına dönüşmemesi çok önemlidir. Bugün bölgede yoğun bir dönüşüm yaşanıyor. Mezhep çatışması reform çalışmalarına büyük zarar verir. Biz bölgemizde bu tür görüntülerin olmasını arzu etmiyoruz. Ne sivil kayıplar ne de mezhep çatışması bizim açımızdan kabul edilemez."

Davutoğlu, Bahreyn'de yaşanan gelişmelerin Körfez'deki istikrarı olumsuz etkilememesinin önemli olduğunu vurgulayarak Bahreyn'in toprak bütünlüğü ve egemenliğinin Türkiye için hayati önem taşıdığını hatırlattı. Davutoğlu, "Bahreyn'deki bu gelişmelerin Körfez'deki istikrarı olumsuz etkilememesi önemlidir. Bahreyn'in toprak bütünlüğü ve egemenliği bizim için hayati önem taşımaktadır. Biz Körfez İşbirliği Konseyi'nde de Bahrey'in bu bütünlüğünün sadece bölge için değil dünya için de önemli olduğunu söyledik." diye konuştu.

Bahreyn'in Körfez ülkelerinden güvenlik güçleri talebinin geçici bir talepten öteye gitmemesini umut ettiklerini bildiren Dişleri Bakanı ayrıca, ülkeye herhangi bir dış müdahalenin yaşanmamasını arzu ettiklerini ifade etti. Davutoğlu ayrıca, Körfez'deki ülkeler arasında yakın ilişkiler ve komşuluk ilişkilerinin korunmasından yana olduklarının da altını çizdi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran Dışişleri Bakanlarıyla yaptıkları görüşmelerde, Körfez'deki tansiyonun bir önce düşürülmesi ve Bahreyn halkının görüşlerine saygı duyulmasını istediklerini bildiren Bakan Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Biz Körfez"deki tansiyonun düşürülmesi ve Bahreyn'in geleceği konusunda Bahreyn'li kardeşlerimizin görüşlerine saygı duyulmasını istedik. Biz bütün bu süreçte Bahrey'in yanında olacağız ve sağlıklı bir şekilde tamamlamaları ve sivil kayba uğramadan kapsamlı bir reform konusunda desteğimizi sürdüreceğiz. Bundan sonra da gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz."

Bahreyn Dışişleri Bakanı El-Halife ise yaptığı konuşmada Körfez İşbirliği Komisyonu işbirliği koşullarına bağlı kalacaklarını belirterek Türkiye ile ortak çalışma konusunda azimli olduklarını bildirdi. Bölgedeki güvenlik şartları ve istikrarın iyiye gittiğini bildiren konuk bakan, siyasi reformun gerçekleşmesi konusunda iradeyle çalıştıklarını belirtti.

(CİHAN)



Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,023 µs