En Sıcak Konular

İspanya'ya askeri operasyon için 3 aylık yetki

22 Mart 2011 16:20 tsi
İspanyol Meclisi, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili aldığı karar doğrultusunda bu ülkeye başlatılan çok uluslu askeri operasyona İspanyol askerlerinin 3 aylık süreyle katılmasına yetki verdi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, hükümetinin cumartesi aldığı ve hemen yürürlüğe koyduğu Libya'ya yönelik askeri operasyona katılma kararı için gerekli onayı aldı. Mecliste yapılan oylamada 336 evet, 3 hayır ve 1 çekimser oyu çıktı.

Zapatero hükümeti, Libya'nın hava sahasındaki uçuşa yasak bölgenin kontrolü misyonuna 1 aylık, Libya'da Kaddafi rejiminin silahlanmasını durdurmaya yönelik misyonlar için ise 3 aylık yetki alırken, her iki misyonun süresinin uzatılması halinde meclisten yeniden yetki isteneceği açıklandı.

Zapatero yaptığı konuşmada, "BM Güvenlik Konseyi kararı, Kaddafi'yi devirmeyi içermiyor. Uluslararası zorunluluk, sivilleri korumaktır, Kaddafi'yi iktidardan indirmek değil" derken, yapılan operasyonlarının amacının "sivil halkın öldürülmesine son vermek" olduğunu vurguladı.

Başbakan Zapatero, "Libya'da Kaddafi rejiminin, halkına saldırma riski sürdüğü sürece güç kullanılmaya devam edilecektir. Hükümet, İspanyol askerlerinin bu misyona 3 aylık bir katılımının gerekli olduğuna kanaat getiriyor. Eğer bunu uzatmak gerekirse tekrardan parlamentodan izin isteyeceğiz. İdeal olanı, Libya'nın da Mısır ve Tunus'taki demokratikleşme sürecini yaşamasıdır. Kaddafi'nin ne kadar daha direnebileceğini göreceğiz" dedi.

İspanya Başbakanı, Libya'ya yönelik operasyonlarda "gerektiği kadar güç kullanılacağını" belirterek, buna karşılık olarak Kaddafi'nin halkına saldırma riskinin olduğunu ifade etti. Libya'ya yönelik operasyonun ABD'nin liderliğinde başlatıldığını ve İspanya olarak bu misyonun içinde rahat çalıştıklarını söyleyen Zapatero, bu operasyonun büyük olasılıkla NATO'nun yönetimine bırakılacağını, İspanya'nın da buna olumlu yaklaştığını dile getirdi.

Bu arada meclisteki görüşmeler sırasında konuşan ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi'nin lideri Mariano Rajoy ise İspanyol askerlerinin Libya'ya yönelik misyona katılmasına tam destek vermesine rağmen misyonun bu zamana kadar işleyişini eleştirdi.

"Uluslararası misyonun hedefi açık değil" diyen Rajoy, "Kaddafi giderse, dünya daha iyi olacaktır. Uluslararası misyonun amacı Kaddafi'yi iktidardan indirmek olmalıdır" görüşünü savundu.

Öte yandan genel kurulda yapılan oylamanın ardından oturum kapatılırken, davetli tribününde oturan küçük bir grubun "Savaşa hayır" sloganları atması ve görevlilerin müdahalesiyle hemen çıkartılmaları dikkat çekti.

İspanya'daki sosyalist hükümet, meclis onayını beklemeden Libya'ya yönelik askeri operasyona katılması için 19 Mart tarihinde İtalya'ya 4 adet F-18 tipi uçak, Boeing 301 Cessna tipi nakliyat uçağı, bir gözetleme uçağı, bir firkateyn ve bir denizaltı göndermişti. İspanyol F-18 askeri uçakları pazartesi gününden itibaren Libya'ya yönelik operasyonlara katılmaya başladı.



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,647 µs