En Sıcak Konular

'1. Ordu'nun, semineri görüntülü kaydedecek imkanları yoktu'

22 Mart 2011 16:17 tsi
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında tutuklu sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın çapraz sorgusuyapıldı.

Balyoz darbe planı kapsamında ilk kapatılacak ve yöneticileri tutuklanacak kurumlar arasında yer aldığı iddia edilen Özgür-Der'in yöneticisi Hamza Türkmen, çapraz sorgusu sırasında Çetin Doğan'a bazı sorular yöneltti. Türkmen'in, Balyoz davasında iddia edilen darbede 28 Şubat post modern darbesinin izleri bulunduğunu iddia edince Doğan'ın avukatının da itirazı ile Başkan Ömer Diken, 28 Şubat'ın dava konusu olmadığını belirterek bu konudaki soruyu reddetti.
Üye hakim Ali Efendi Peksak ilk olarak Doğan'a 17 Mart 2011 tarihindeki ifadesinde dönemin Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök'e Harp Akademileri'nde söylediği belirtilen 'Orduda kıpırdanmalar var' sözünü hatırlatarak "Kıpırdanmadan ne kast ettiniz? Bu görüşmeye şahidiniz var mı?" diye sordu. Aralarında geçen konuşmanın şahidi olmadığını belirten Doğan, her nedense hedef seçildiğini, generalliğe terfisinde de sıkıntılar yaşadığını aktardı. Günlük siyasete de katılmadığını ama hep engellenmeye çalışıldığını savunan Doğan, "Mustafa Balbay ve dönemin MİT Müsteşarı (Şenkal Atasagun) arasındaki konuşmalarda da dile getiriliyor. Hatıra defterindeki kayıtlardan biliyoruz. O dönemde kuvvet komutanlıklarına, Genelkurmay nezdinde ihbar mektupları da gitmiş. Bu bana Hilmi Özkök tarafından sorulunca ben biraz fevri davrandım. Aklımdan dahi geçmeyen konuyla ilgili olarak suçlandım. Elinde bir şey olup olmadığını sordum. Yani dedikodu. Üzüldüğümü söyledim. O samimi arkadaşlığımız da bitti. Onu da bu konuşmanın üzdüğünü anladım." dedi.

Üye hakim Peksak, sanık Doğan'ın 2002-2003 yılında toplum ve siyasi alanda duyduğu endişeyi Genelkurmay Başkanı hatta Başbakan ve Milli Şura üyelerine ilettiği şeklinde ifadesi bulunduğunu belirterek "Bu sizin şahsi fikriniz miydi ya da bir grup askeri kesimi de yansıtıyor muydu?" diye sordu. Doğan ise bunun kendi fikri olduğunu söyledi.

Doğan, Ağustos 2003'te emekliye ayrılırken Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve diğer Şura üyelerine adet gereği bir hediye verdiğini anlattı. Bu hediyenin kendisi tarafından hazırlatılan bir madalyon olduğunu aktaran Doğan, "Madalyonu verirken 'Ben İstanbul dukasıyım. Para pul oldu. Size altın para getirdim. Bu madalyonu altın yapan üzerindeki yazılardır." dediğini anlattı. Doğan, hediye ettiği madalyonların bir yüzünde Atatürk'ün "Gerçekte bütün amacımız bu milli sınırlar içindeki milletimizin rahatını, refahını ve bu milli sınırlar ile belirlenmiş vatanımızın bütünlüğünü korumaktan ibarettir." sözlerinin, diğer yüzünde ise "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir." ifadesinin yer aldığının altını çizdi.

Kafes, Poyrazköy ve Balyoz davalarıyla askeri personelin hedef alınıp yıpratıldığını bunun da belirli bir grup tarafından yapıldığını savunmasında söylediğini belirten Peksak, "Neden bu durum son 3-4 yılda ortaya çıkmış? 2002- 2003'de Genelkurmay'a yansımış ihbar mektupları var. Bunun o dönemde olması daha mantıklı değil miydi?" diye sordu. Doğan bu soruya da "Türkiye'nin nereye gittiği bakalım emekli olduktan sonra yazmaya başladım. Ateş ve İhaneti gördüm adlı bir kitap yazdım. Bunu dosyaya da koyun. Benim insan haklarına ve demokrasi karşıtı tek bir görüşüm var mı bir bakın." şeklinde cevap verdi.

Üye hakim son olarak da seminerin neden sesli olarak kayda alınırken görüntü kaydının olmadığını sordu. Doğan, "Görüntü kaydı pahalıydı." cevabını verdi. Ardından da seminerin neden ses kaydının alındığını aktardı. Doğan, "Seminerin sonuç raporu hazırlanacaktı yaptığımız konuşmaya sahip çıkılması, katılmayanların da faydalanması için ve son dönemde TSK'ya girmiş bir hastalık var. Abdülhamit'in jurnalcileri gibi. Bu konuda herhangi bir şey olmaması için elimizde belge olsun diye kayda alındı. Maşallah çok iyi muhafaza edilmiş. Ne amelle kullanıldığı ortada." dedi.

Diğer üye hakim Murat Üründü ise Doğan'a "1. Ordu Komutanlığı'nın görüntü kaydı alamayacak ekonomik sıkıntısı mı vardı" diye sordu. Bu soruya Doğan "Söylemek istedim ama şimdi sordunuz, açıklayayım. O dönemde 1. Ordu'nun böyle bir imkan ve kabiliyeti yoktu." cevabını verdi. Hakim Üründü, "5-7 Mart ve diğer seminer planları hayali değildir herhalde?" demesinin ardından Doğan, "Hayali olmaz olur mu" şeklinde tepki gösterdi. Ardından Türkiye'nin sadece darbeler tarihi olmadığını pek çok isyan da yaşadığını hatırlatarak "Bunlar olmadan, olursa nasıl önlerimin çalışması yapılıyor" dedi.

Sanıkların hükümeti devirmeye kalkışma ile suçlamasıyla karşı karşıya olduklarını belirten müdahil Özgür-Der ve yöneticilerinin avukatı Mehmet Alagöz, 2002 yılında Çetin Doğan'ın da katılımıyla "İrtica ile mücadele" konulu bir rapor hazırlandığını hatırlatarak "Hükümetin baştan beri tehdit olarak görüldüğü anlaşılmıyor mu?" diye sordu. Hükümetin hedef alınmadığını belirterek konuşmasına başlayan Doğan, "İmam Hatip Okulları, İstiklal Marşı'nın okutulmaması bir tehdit olarak değerlendirilmiştir. Belli çevrelerin irticai faaliyetlerine yönelik müteyakkız davranılması, böyle bir durum hissedildiğinde törenin bir an önce terk edilmesi konusudur. Hükümet hedef alınmamıştır. Zaten daha 15 günlük bir hükümetti.

Cihan



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs