En Sıcak Konular

'Libya özgürlüğünü kendi kazanmalı'

22 Mart 2011 14:38 tsi
Financial Times gazetesi başyazısında Libya lideri Muammer Kaddafi'nin hedef alınmasına ya da harekatın Kaddafi'yi devirme çabasına dönüşmesine şiddetle karşı çıkıyor.

"Koalisyon, Birleşmiş Milletler'in kendisine tanıdığı yetkinin sınırlarını unutmamalı. Hedef Kaddafi'nin halkına zarar vermesini önlemek. Baskıcı rejimini değiştirmeye çalışmak değil.

"Bu görevin sınırlarını rejim değişikliğini de içerecek şekilde genişletmek çekici gelebilir ve bu, Kaddafi'nin devrilmesinin, harekatı kısa sürede sonlandırmanın en iyi yolu olduğu savıyla desteklenebilir. Bu görüşe göre, Libya halkı o aşamadan sonra özgürlüğe yürüyüşünü rahatça sürdürürken, koalisyon güçleri de evlerine döner.

"Saldırıların başını çeken İngiliz, Fransız ve Amerikalıların şimdi kılıçlar çekilmişken Kaddafi'nin iktidarının sona ermesini istemek için güçlü nedenleri var.

"Ancak ne kadar çekici gelse de bu fikirden uzak durulmalıdır. Zira koalisyonun en değerli silahı, Birleşmiş Milletler'den aldığı yetkinin yanı sıra Arap Birliği'nden aldığı destektir.

"Bu destek neticesinde uçuşa yasak bölge uygulamasına Arap ülkelerinin de doğrudan dahil olması, mümkün olduğu kadar şiddetle tercih edilecek bir durumdur.

"Böylece Kaddafi, harekatı Müslümanlara yönelik emperyalist bir saldırı olarak gösterme şansını da kaybeder. Ancak Batılı güçler Kaddafi'yi devirme peşine düşerse Arapların bu desteği hayata geçemez.

"Kaddafi'yi devirme işi Libyalılara bırakılmalı. Kaddafi'nin askeri operasyonların hızı kesildiğinde, halkı üzerindeki iktidarının da zayıflayacağı umulabilir.İsyanın bir iç savaşa veya aşiretler arası savaşa dönüşmesi tehlikesi olduğu da doğru.

"Belki de Kaddafi'nin en önemli umudu farklı kesimleri birbirine karşı kullanmak. Ama bunda başarılı olacağının garantisi yok. Şimdi direnişin en güçlü olduğu kesimler doğuda olsa da isyanın ilk günlerinde ülkenin her yerinde gösteriler düzenleniyordu.

"Müdahalenin ilk günleri çok çarpıcıydı. Sonuca erişmesi ise daha yavaş ve sancılı olacaktır. Batılı liderler sabırlı davranmalı.

"Bu sürecin kargaşalı geçeceği neredeyse kesin. Ama böyle olması batının daha derinden müdahil olmasının getireceği tehlikelere ve belirsizliklere yeğdir."

"TE Lawrence'ın (Arabistanlı Lawrence) yüzyıl önce söylediği gibi, "İşi sizin mükemmelen yapmasındansa Arapların orta karar yapması daha iyidir".

"Eğer Kaddafi'nin rejiminin geride kalmasını istiyorlarsa Libya halkı kendi kendilerini özgürlüğe kavuşturmalı. Koalisyon buna yardımcı olmalı. Süreci onlar yönetmemeli."


BBC




Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,021 µs