En Sıcak Konular

12. Parsel, İsrail ve tanrının lütfu

22 Mart 2011 13:54 tsi
12. Parsel, İsrail ve tanrının lütfu
"Bölgemizde doğalgaz ve petrol bulunması ile Kıbrıs artık Avrupalıların ve Amerikalıların haritasına girecek görünüyor. Bu, Tanrı’nın bir lütfudur. Bu olguları komşumuz İsrail’le birlikte değerlendirmeliyiz"

Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Andonis Pashalidis’in çağrısıyla ilgili Rum birimlerinin katılacağı ve önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda; Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın İsrail ziyareti sırasında anlaşmaya varıldığı üzere Güney Kıbrıs ile İsrail arasında doğalgaz konusunda işbirliğinin ileri götürülmesine başlanacağı haber verildi.

Fileleftheros haberi; “Yataklar Konusunda İşe Başlıyorlar… ‘12’nci Parsel’ İsrail Münhasır Ekonomik Bölgesinde De… Yatakların Müşterek Kullanımı Anlaşması İçin Komite Kuruluyor” başlığıyla yansıttı.

Gazete, Rum Enerji Dairesi, Enerji Düzenleme İdaresi, Doğalgaz İşletmeleri ve Rum Elektrik İdaresi’nin katılımıyla gerçekleştirilecek toplantıda bir “çalışma” grubu oluşturulacağını, bu grubun; İsrail tarafından oluşturulacak çalışma grubu ile müzakereleri üstleneceğini yazdı.

Habere göre, kurulacak Rum çalışma grubu; AİK (Rum Elektrik İdaresi) ihtiyaçları için mümkünse 2016’dan önce doğalgaz temin edilmesini netleştirmeye; ihraç edilmek üzere doğalgazın iki hatta işlenmesinin (sıvılaştırılması) mümkün olabilmesi için (gerekmesi halinde) Vasiliko’nun yeniden konumlandırılması ve denizaltı boru hatlarıyla ilgili teknik olanak ve detayların analizi için çalışacak, buna paralel olarak; böyle bir anlaşmanın ticari, ekonomik ve hukuki yönlerini araştıracak.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, işbirliğinin gelişimindeki kritik noktanın; Güney Kıbrıs’ın ve İsrail’in münhasır ekonomik bölge sınırları içerisindeki olası yataklardan müştereken istifade edilmesi anlaşmasıyla ilgili Tel Aviv’in beklediği yanıt olduğunu yazdı, şunları ekledi:

“Kıbrıs tarafı, böyle bir anlaşma önerisi taslağı gönderdi. Bu, her iki taraf için de özellikle önemli addediliyor çünkü iki ülkenin; ortak hidrokarbon yatakları, ülkelerin her birinin menfaatlerinin hesaplanması, istifade etme yöntemleri, v.b. belirleniyor.

Kıbrıs Postası gazetesinin edindiği bilgilere göre, Kıbrıs’a ait 12’nci parseldeki yatak; az bir miktarda Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesi dışına; İsrail’in ‘Yard’ parseline yayılıyor. Leviathan ve 12’nci parsel arasındaki İsrail’e ait bu parseldeki imtiyaz hakkı, İsrail’deki büyük bankacılık örgütlerine ait olan ‘Israel Opportunity Energy Sources” işbirliğindeki ‘Pelagic Explorations Company”e aittir. Bölgeyle ilgili üç boyutlu araştırmalar yapıldı ve durumla ilgili kesin bir görüntü vardır.

Kıbrıs tarafı, işbirliğini ileri götürmek için bütün teknik, ekonomik ve hukuki parametreleri içeren Müşterek İstifade Anlaşması konusunda İsrail’in yanıtını yakında almayı bekliyor. Buna paralel olarak söz konusu anlaşma ile halen denizdeki yatakların kötü niyetli veya düşmanca faaliyetlerden koruma ve güvenlik için hazır planlara sahip olan İsrail’in Kıbrıs’a bu yönde işbirliği veya anlaşma önermesi ihtimal dışında görülmüyor, çünkü 12’nci parsel onun da hayati çıkarlarıyla ilgili olacak.”

II. HRİSOSTOMOS İSRAİL’LE İŞBİRLİĞİ İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPACAK

Öte yandan Simerini; “Başpiskopos: Doğalgaz Tanrı’nın Kıbrıs’a Lütfudur” başlıklı haberinde, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un dün; Atina üniversitesi öğrenci ve eğitmenlerinden oluşan heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, “bölgemizde doğalgaz bulunması Kıbrıs için bir lütuftur” dediğini yazdı.

Habere göre II. Hrisostomos, “Bölgemizde doğalgaz ve petrol bulunması ile Kıbrıs artık Avrupalıların ve Amerikalıların haritasına girecek görünüyor. Bu, Tanrı’nın bir lütfudur. Bu olguları komşumuz İsrail’le birlikte değerlendirmeliyiz. Bize ihtiyaçları var, bizim de onlara. İşbirliği yapmak çıkarımızadır ve bu işbirliğini yapacağımızı dilerim” dedi.

Güzel günlerin gelmekte olduğuna inandığını söyleyen II. Hrisostomos şunları ekledi:

“Eğer biz doğru değerlendirirsek halkımızın sorunlarının azalacağına ve halkımızın özgürce kaderini belirleyeceği ve ata toprağında kökleneceği günün gelmesi için yolumuzu bulacağımıza inanıyorum. İki ülke arasındaki ilişkilerin, hepimizin iyiliği için, gelişmesi amacıyla Kilise olarak biz, devlete yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

TAK (Kıbrıs Postası)



Bu haber 2,541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,836 µs