En Sıcak Konular

Amazon'dan bir 'Belçika' yok oldu

22 Mart 2011 12:57 tsi
Amazon'dan bir 'Belçika' yok oldu Amazon ormanlarında ağaç tahribi 2004'te son 10 yılın rekor düzeyine ulaştı. Belçika'nın yüzölçümü kadar doğal orman sadece bir yılda yok edildi.

Brezilya hükümetinin rakamlarına göre, 2004'te 26 bin kilometre kare doğal yağmur ormanı kesilerek yok edildi. Bu rakam, Belçika kadar bir alana denk düşüyor. Uydu fotoğrafları kereste sanayi, endüstriyel soya tarımının dünyanın akciğerlerine verdiği zararı ortaya koyuyor.




Soya tarımı ve kerestecilik, Amazon ormanlarındaki tahribatı iki önemli tetikleyicisi

Brezilya'nın yarısını kaplayan Amazon ormanları 4.2 milyon kilometre kare bir alana yayılıyor. Bu yağmur ormanları Dünya ekolojisi için büyük önem taşıyor. Ormandaki milyarlarca ağaç, atmosferdeki karbon dioksidi emerek oksijen salıyor. Çevreci gruplar, Amazonlar'daki tahribatın ulaştığı boyutların tehlike sınırını çoktan aştığı kanısında. Greenpeace sözcüleri, Brezilya hükümetinin Amazonlar'daki ağaç kesiminin önleneceği sözüne karşın, ortaya çıkan sonucun bir fiyasko olduğunu belirtti.





Amazon ormanları, Batı Avrupa'dan daha büyük bir alana yayılıyor. Uzmanların iyimser tahminlerine göre, kerestecilik ve tarım arazisi açma gibi yıkımlarla bu alanın yüzde 20'si çoktan yok olmuş durumda.

MATO GROSSO ALARM VERİYOR
Orman tahribinin en yoğun yaşandığı bölge ise Mato Grosso. Özellikle soya tarımcılığı için bu eyalette her yıl milyonlarca ağaç kesiliyor. Bu bölgede üretilen soya filizleri Çin ve Avrupa'ya ihraç ediliyor. Brezilya, bu bölgenin ürettiği soya fasulyesi sayesinde geçen yıl ticaret fazlası elde etti. Bu nedenle de, hükümet soya tarımını engellemekten kaçınıyor. Mato Grosso eyaletindeki ağaç kesiminin önlenmesine en büyük engel ise, eyaletin dünyanın en büyük soya üreticilerinden biri olan valisi.





Amazon ormanlarının tahribinin bir olumsuz sonucu da, dünyanın akciğeri bölgenin, kesilen ağaçların yakılmasıyla atmosferi kirleticisi bir konuma gelmesi

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/default.asp


Bu haber 4,816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,353 µs