iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Suriye 'arkaya' yaslanırsa

22 Mart 2011 12:41 tsi
Suriye 'arkaya' yaslanırsa Şam devrilirse nereye tutunur? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

‘Kum devrimleri’ Ortadoğu’da sızmadık yer bırakmıyor. Suriye’ye de geleceğine ilişkin kaygıların fısıldandığı bu günlerde, ülkenin kimi bölgelerinde yönetime karşı kalkışma işaretleri görünüyor.

Dört gündür devam eden hükümet karşıtı gösteriler, 48 yıldır süren olağanüstü halin kaldırılmasını istiyor. Çatışmalar sırasında hükümet kuvvetlerinin müdehalesi nedeniyle hayatını kaybedenler de gösterilerin yoğunluğu ve şiddetini artırıyor.

Şam yönetimi ise tam ortada duran bir politika izliyor. Gösterilerin geliştiği Deraa şehrinin girişinde Suriye ordusu bekliyor ama öte yandan da hükümet örneğin, gözaltına alınanları bırakıyor, yanlış davrandığını düşündüğü resmi görevlileri hatta valileri azlediyor vb.

Aslında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hem bölgedeki devrimler sürecinde hem de daha önceden başlayarak reform yapma isteğini açıkladı ve tekrarladı.

Suriye’de bölgede benzerleri görülen değişim taleplerini iktidarı tehdit edecek kadar taşıyacak zemin var mı yok mu tartışılır. Ancak dışarıdan da kimi etkiler var!

Örneğin Beşar Esad’ın sürgündeki yeğeni Ribla Rıfat Esad Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Suriye’de siyasi reform yapmalı aksi takdirde yönetim çöküş ile karşı karşıya kalacaktır” açıklamasını yaptı.

Bu işin bir boyutu. Bir başka boyutu ise; son dönemde bölgedeki en gelişmiş ikili ilişkilere, Dışışleri Bakanı Davutoğlu’nun söylemiyle, “neredeyse pasaportlar bile kalkacak” derecesinde yakınlığın bulunduğu Türkiye-Suriye ilişkilerinin bu olası riskten nasıl etkileneceği.

Türkiye bölgede demokratik eğilimleri destekliyor ve bunu resmi ağızlardan açıkça söylüyor. Stratejik ilişkileri bulunan bir yönetimin demokratik dönüşümden devrilmeden kurtulması için acaba Ankara neler düşünüyor?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs