En Sıcak Konular

"Asla ve asla..."

22 Mart 2011 12:12 tsi
Başbakan Erdoğan, Meclis'teki grup toplantısında Libya'daki gelişmeleri değerlendirdi: "Türkiye asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır."

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Dün Türkiye başta olmak üzere ortak coğrafyamızda kutlanan Nevruz Bayramı’nı kutluyorum. Nevruz’un özellikle bugünlerde bir kez daha derin acılar yaşayan coğrafyamızda yüreklere de nüfuz etmesini niyaz ediyorum.

Barışı simgeleyen Nevruz’un bazı şehirlerimizde şiddet eylemlerine dönüştürülmek istendiğini gördük. Neyse, milletvekili sıfatına rağmen eline taş alıp sokaklara çıkacak kadar, kamu görevlisine el kaldıracak kadar mantığını yitirenlere rağmen millet sağduyu içerisinde kutlamasını yaptı.

DOKUNULMAZLIĞA SIĞINIYORLAR

Bir milletvekili milletin kendisine yüklediği emaneti bu kadar ayaklar altına alabilir mi? Bizzat kendileri şiddete başvurmaya başladı. Dokunulmazlık zırhının altına sığınıp polise tokat atmak en basit tabiriyle densizliktir.

Bu olayla ilgili  hukuki sürecin başlatılmasını istiyoruz.  Bunun da sonuna kadar takipçisi olacağız.

RUSYA’YA VİZESİZ SEYAHAT 17 NİSAN’DA BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta Rusya’da yaptığımız toplantı sonucunda ülkelerimiz arasında vize karşılıklı olarak kaldırıldı. 17 Nisan’dan itibaren iki ülke arasında vizesiz seyahat başlıyor. 

LİBYA İLE İLİŞKİMİZ PETROL YÜZÜNDEN DEĞİL

‘Mısır için sesini yükselten Başbakan Libya için neden susuyor’ şeklinde bilgisizlikten kaynaklanan eleştiriler yapılıyor. Biz nerede, ne söyleyeceğimizi iyi biliriz. Bunlar istişare ile yaparız. Biz bakkal dükkânı değil, Türkiye’yi yönetiyoruz. Bizi sessiz kalmakla itham edenler bölgede esen rüzgârın ilhamını nereden aldığına çok dikkatli baksınlar. Biz sesimizi de tepkimizi de belli bir üslup içinde ortaya koyuyoruz. Biz demokrasinin, ifade özgürlüğünün tarafındayız. Çatışmanın, zulmün tarafında değiliz. 

The Guardian Gazetesi’nin muhabiri tutuklanıyor Libya’da. Ülkemizin devreye girmesi isteniyor. Bizim devreye girmemizle serbest bırakılıyorlar.  Bunları görmemekte ısrar edenler başlarını kumdan çıkarıp etrafına baksınlar. Libya ile ilişkimiz petrol ya da çıkar ilişkisi değildir. Türkiye’nin Libya’da buna yönelik hesabının olmadığını Libya’daki kardeşlerimiz iyi biliyor. Trablus’un da Bingazi’nin de her bir ferdi bizim öz be öz kardeşimizdir.

KADDAFİ İLE BİZZAT GÖRÜŞTÜK

Libya’da hadiseler başlayınca taraflarla diyalog halinde olduk. Kaddafi ile de oğluyla da görüşmelerimizi bizzat yaptık.

İlişkinin koptuğu an her şeyin bittiği andır. Diplomaside ilişki koparılmaz, sürdürülür. Mısır’daki ya da Tunus’taki gibi devrimin kansız yapılması için kılı kırk yaran bir hassasiyette olduk. Libya’da 500’e yakın vatandaşımız var. Onlar da gelme talepleri olmadığı için orda.

OBAMA İLE GÖRÜŞTÜM

Dün akşam Obama ile görüştük. Önceki gün İngiltere ve Hollanda Başbakanı ile görüştüm. Cameron aradı. Libya konusunu yarım saat değerlendirdik. Kaddafi’ye 1 Mart ve sonrasında kendilerine onurlu bir şekilde çekilme taleplerimizi ilettik.

Bizim hassasiyetimiz Libya’daki dönüşümün sorunsuz olabilmesi içindi. Libya kendi meselesini harici müdahalelerle değil kendisi çözsün istedik.  Bu tür operasyonların can kayıplarını arttırdığını gördük geçmişte. Paris toplantısını elbette sorgulayacağız, elbette eleştireceğiz. Libya’ya yönelik sadece ve sadece insani yardım amaçlı operasyonun şemsiyesi BM olmalıdır. Operasyon meşru bir zeminde gitmelidir.

TÜRKİYE LİBYA HALKINA SİLAH DOĞRULTMAYACAK

NATO’da yapılacak toplantıda tutumumuzu bildireceğiz, ardından da kamuoyunu bilgilendireceğiz
Toplantı dün yapılacaktı, bugüne ertelendi.  Meclis’te vekilleri bilgilendirmek amacıyla bir oturum yapılmasını planlıyoruz. Dışişleri Bakanı da bilgi vermek amacıyla muhalefeti ziyaret edecek.

Libya’daki operasyon petrol ve çıkar amaçlı olarak algılanıyor olması bizim haklılığımızı ortaya koymuştur. Libya halkının esenliğini, iç barışını temel hedefler olarak görüyoruz. Türkiye asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır. Türkiye’nin politikası çok nettir, tavrı nettir. Sonuç getirecek çabalara da Türkiye her zaman destek olmaya da devam edecektir

YEMEN VE BAHREYN’DEKİ ÇATIŞMALAR

Yemen ve Bahreyn’de devam eden olaylar karşısındaki endişemizi de gerekli platformlarda dile getiriyoruz. Bahreyn’de değişim adı altında çatışmaların mezhep çatışmalarına dönmesi bizi rahatsız eder.

Yemen’de, Suriye’de gereksiz olayların çıkmaması için hiçbir ülkenin yapmadığı kadar çaba içindeyiz
Bu bölgede Ak Parti iktidarı döneminde ne olursa olsun hükümetimiz orada yer alacak, tribünde bir seyirci olarak kalmayacaktır.

TÜRKİYE TARİHE NOT DÜŞÜYOR

Herkesin büyük bir hassasiyet içinde olması gerektiği hatırlatmak isterim. Bölgemizde bir tarih yazılıyor.
Türkiye bölgede tarihe not düşüyor. Herkesin küçük hesapların peşine takılmak yerine olaylara sorumlulukla bakmasını rica ediyorum.

6 BİN ADAY ADAYLIK BAŞVURUSU

Aday adaylarımızın yoğun bir ilgisi ile karşılaştık. 6 bin civarında aday adayı oldu. 10 kişiden biri aday olacak demektir. İşimiz zor. Diğer partilerin ve bizim partimizin durumu ortada. Hafta sonunda temayül yoklamaları gerçekleşti.

3 hafta içinde adayları tespit etmiş olacağız. Sandıklardaki sorumlu arkadaşlara varıncaya kadar hepsinin kanaati bu temayül yoklamalarına yansıdı.

ADAYLAR NASIL BELİRLENECEK

12 Komisyon var. Genel Başkan yardımlarından oluşuyor bu komisyonlar. Daha yakından aday adaylarını tanımak için arkadaşlar görüşecek.

Sonra da düşüncelerini, kanaatlerini bir diğer komisyona verecek. 12 komisyon 6 komisyona düşecek
Tekrar aday adaylarından eleme ile yapılacak olan çalışma sırasında kamuoyu çalışmaları da yapılacak. 81 ilde 106 bin denek üzerinden kamuoyu çalıştırması yaptırdık aslında. Bunların neticesi kasamda.

Sadece kendi arkadaşlarımızın değil diğer partilerin milletvekillerine halk nasıl bakıyor, onu da araştırdık. 6 Komisyon’un vereceği netice ile kamuoyu araştırmalarından gelecek neticeleri çapraza alacağız. 4 Başkan Yardımcısı ve 3 Grup Başkanvekili arkadaşımla son nihai değerlendirmeyi yapacağız. Ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz.

SADECE SEÇİM ZAMANI ORTAYA ÇIKIYORLAR

Parlamentodaki 30 kadın milletvekili arkadaşımızın sayısını arttırmak istiyoruz. Parlamentodaki sayımızı da Ak Parti olarak arttırmak istiyoruz
'Aman efendim sizler kalmalısınız' şeklinde görüşler de oluyor bazen. Ama siyaset illa ki parlamentoda olmaz ki…

Geçen dönemden milletvekili olmayan arkadaşlarımızın hiçbiri 'ben il teşkilatında göreve hazırım' diyen arkadaşımız olmamıştır. Ya seçim zamanında ortaya çıkıyorlar, ya kayboluyorlar. ‘Gel bakalım sen şuraya il başkanı ol’ dendiğinde ‘emriniz başım üstüne’ diyorsa o dava adamıdır.

Ama ‘Yok. Ben vekillik yapmış adamım. İl Başkanlığı’nda çalışamam’ diyorsa olmaz. Önce kendimizi hesaba çekeceğiz. Tüm kriterleri gözeterek hiçbir şehrimizde vatandaşımızın ‘ben de olsaydım bu ismi seçerdim’ diyeceği, Ak Parti ilkelerini benimsemiş, dürüst, çalışkan, donanımlı isimleri 3 hafta sonra açıklayacağız.

LİSTEYİ BEĞENMEDİLER, KAZANDILAR SONRA DA UTANMADAN GELDİLER

İnşallah bu 6 bin aday arasında listelere giremeyen adaylar kırılıp, çekilmezler. Top oynadığım zaman hocamız takımı açıklarken ‘’Çocuklar biliyorsunuz kadro 24 kişi ama sahaya 11 kişi süreceğim. 5 de yedek. 16 kişi açıklayacağım. Dolayısıyla ben takıma giremedim diye kimsenin üzülmemesi gerekirdi’’ derdi ve 11’i böyle açıklardı.

Biz de 6 bin kişinin içinden 550 kişilik listeyi açıklayacağız. Geçmişte "Ben listenin şurasındayım" deyip de çalışmalara katılmayanlar oldu, sonradan seçimi kazandı ve utanmadan sıkılmadan buraya geldi. Ama bu tipler fazla kalmadı. Çekip gittiler. Aidiyet çok önemli bir konu.



Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,111 µs