En Sıcak Konular

'Fukushima’da büyük bir nükleer felaket beklemiyoruz'

22 Mart 2011 11:28 tsi
Güney Kore Nükleer Enerji Araştırmaları Merkezi Başkanı Yun Cheol-ho, “Japonya’da bir nükleer felaketin meydana gelmeyeceğini düşünüyoruz. En kötü senaryoda bile, bundan Güney Kore’nin pek etkilenmeyeceği açık.” dedi.

Dr. Yun Cheol-ho, bugün Yabancı Gazeteciler Klubü’nde Japonya’da meydana gelen deprem ile büyük hasar göre Fukushima nükleer tesisi hakkında açıklamalarda bulundu. Fukushima nükleer santrali hakkında bilgi veren Başkan Yun, “Japonlar nükleer enerji konusunda hakikaten çok tecrübeliler. Bu Fukushima problemini felakete dönüştürmeden kurtulacaklarını inanıyoruz.” diye konuştu. Kamuoyuna yayılmış korku senaryolarına değinen Başkan Yun, “Bu nükleer santrallerin kuruluşu ve idare edilmesi basit işler değil. Santrallerin bir çok yerinde kameralar var ve bunlar sayesinde diğer ülkeler bu nükleer santrallerin gidişatı hakkında bilgi edinmiş olurlar. Şu an Fukushima’nın patlayıp ikinci bir Çernobil faciasının yaşanması çok uzak bir ihtimal.” ifadelerini kullandı.

En kötü senaryo hakkında da konuşan Başkan Yun, “Bütün ihtimalleri göz önünde tutuyoruz. Şu an ülkenin 70’e yakın bölgesinde radyasyon denetlemesi yapıyoruz. Şimdiye kadar herhangi bir radyasyona rastlamadık. Olası bir radyasyon tehlikesine karşı radyasyon engeleyici önlemlerimizi aldık ve almaya devam ediyoruz. Lakin tekrar etmek istiyorum, Fukushima’da büyük bir nükleer facia beklemiyoruz. Velev ki meydana gelecek bir nükleer felakette bile, Güney Kore’nin pek etkilenmeyeceği açık.” ifadesini kullandı.

“GÜNEY KORE’NİN NÜKLEER SANTRALLERİ GÜVENLİ”

21 tane nükleer santrale sahip Güney Kore’nin durumu hakkında bilgi vererek konuşmasına devam eden Başkan Yun, “Biz nükleer santrallerimizi inşa ederken fay hatlarına göre yer seçiminde bulunuruz. Hatta meydana gelebilecek en büyük şiddetteki depremi göz önünde bulundurarak binaları sağlam dikeriz.” dedi.

Japonyalı bir gazetecinin “Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak ‘Bizim nükleer santrallerimiz daha güvenli’ diye açıklamada bulundu. Kore’nin nükleer santrallerini Japonya’nınkinden daha güvenli olduğunu nasıl ölçüyoruz?” sorusuna cevap veren Başkan Yun, “Böyle bir genelleme yapmak zordur aslında. Devlet Başkanı Lee’nin demek istediği şudur; Kore’nin nükleer santralleri Fukushima’dan güvenlidir” diye konuştu.

Başkan Yun yaptığı basın toplantısında, Japonya’ya gidecek Koreli uzman grup hakkında da bilgi verdi. Başkan Yun’un yaptığı açıklamaya göre; dün Güney Kore’den nükleer uzman ve soğutma uzmanlarından oluşan bir grubu Japonya’ya göndermeye karar alındığı öğrenildi. Bu grup, komşu meslektaşları ile Fukushima’yı soğutmaya çalışarak problemi çözmede yardıma gittiği gibi, aynı zamanda Kore’yi Fukushima’nın durumundan sıcağı sıcağına bilgilendirmeyi hedefliyor.
 
cihan



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs