En Sıcak Konular

Türkiye'nin Libya'daki misyonu ne olacak?

22 Mart 2011 08:18 tsi
Türkiye'nin Libya'daki misyonu ne olacak? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bizim uçaklarımız Libya halkına bomba yağdırmaz 

Erdoğan: Libya’ya muharip güç göndermeyiz. Bizim uçaklarımızın Libya halkına bomba yağdırmasını düşünmemiz mümkün değil. Sadece Afganistan’daki gibi bir misyon üstleniriz.

BAŞBAKAN Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Libya’ya yönelik askeri operasyonu değerlendiren Erdoğan, Türkiye’nin müharip güç göndermeyeceğini ifade etti, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin sürecin başından itibaren sergilediği şovu eleştirdi:

Sarkozy vazife çıkarıyor

Paris zirvesi Sarkozy’nin durumdan vazife çıkarma arayışıdır. Kimse ona ‘böyle bir görev üstlen’ demedi. Fransa’da siyasi noktada kamuoyu araştırmalarında puanı sürekli düşük çıkıyor. Bu noktadaki kaybını ‘acaba bu tür çıkışlarla toparlayabilir miyim’ gibi bir tasarrufun içine girdi. Bunu yaparken de AB’yi kullandı.

BM kararında operasyon yok

Bu noktada sıkıntı şu; BM Güvenlik Konseyi’nin kararı hava sahası ve insani amaçlı yardımlarla ilgili. Askeri operasyona müsaade eden hiçbir şey sözkonusu değil. Kararda ‘insani amaçlı uçuşlar’ hariç ifadesi var.

Kaddafi’ye ‘çekil’ dedim

Kaddafi ile üç kez görüştüm. Görüşmelerde kendilerine kibar bir şekilde özellikle de Libya halkının kabulleneceği bir isim noktasında “Siz madem ‘resmi görevli değilim niye çekileceğim diyorsunuz.’ O zaman bu işi resmen üstlenebilecek, sizin de igüvendiğiniz her şeyden önce Libya halkının güveneceği tanınacağı bir ismi sunabilirsiniz” dedim. Ne yazık ki olmadı. Daha sonra oğluna da söyledim. Maalesef oradan da netice alamadık. Daha sonra başbakan aradı aynı şeyleri ona da söyledim. Netice çıkmadı. Ne yazık ki ağır silahlar kullanmak suretiyle Libya halkına yönelik tek taraflı operasyonlar yürütüldü.

İnsani amaç varsa oluruz

İngiltere başbakanı aradı (önceki akşam) yarım saat görüştük. Libya’da birlikte çalışalım istedi. Ben kendisine ‘Türkiye Paris’e davet edilmedi ve biz sizinle bu görüşmeyi keşke Paris toplantısından önce yapabilseydik’ dedim. NATO neyi hedefliyor, insani amaçlı bir şey yapılacaksa bu konuda başından bu yana desteğimizin olacağını söyledik. Fakat burada NATO kalkıpta Libya’nın yer altı zenginliklerini peşkeş çekmek için görev ifa edecekse Türkiye olarak olamayız dedik.

Muharip güç göndermeyiz

Afganistan’da da yaptığımız gibi yine bir misyon üstlenebiliriz. Bingazi havalimanını, insani yardımların dağıtımını üstlenebiliriz. Aynı şekilde  Girit ile Bingazi arasını deniz kuvvetlerimizle kontrol edebiliriz. Amerika, NATO’yu dahil etmek istiyor, bizim kararımızı bekliyor. Fakat muharip güç olarak Türkiye düşünülecek olursa muharip güç olarak yer alamayız. Hiçbir zaman bizim uçaklarımızın Libya halkına bomba yağdırmasını düşünmemiz mümkün değil böyle bir şeye sıcak bakamayız.

İkinci Irak olmasın orada bir medeniyet çöktü 

BAŞTAN bu yana söylüyoruz. İkinci Irak olsun istemiyoruz. Amerika ile birlikte oraya 40 civarında ülke asker gönderdi. Oraya da NATO girmedi BM’ den çıkan bir kararla girdiler. O gün bugündür 8 yıl geçti. 8 yıl içerisinde bir medeniyet Irak’ta çöktü. Milyonu aşkın insan burada öldürüldü. Libya, Irak olmasın istiyoruz.

Libya halkı karar versin

Kaddafi haftasonuna kadar kalır kalamaz bunları konuşmak bana göre anlamsız. Ben diyorum ki bunun kararını bırakalım Libya halkı versin. Kaddafi ben resmi görevli değilim diyor. Libya da kaddafi liderdir. Burada Libya halkı kendi kaderini belirlesin bunun önünü açalım.

Esat’a açıkca söyledim

Son üç yılda daha yakından tanıdım Libya halkını. Aslında özgürlükçü bir halk özgürlüklere inanmış bir halk. Orada da bir parlamenter yapının açılması ama asla Libya’nın bölünmemesi gerekir. Değişim rüzgarı her yeri kapsamış durumda. Özellikle son Suriye seyahatim de bunu sayın Esat’a (Suriye Devlet Başkanı) bölgedeki diğer ülkelerde olanlardan da özellikle ibret almasını açıkca söyledim. 

Asker operasyon meraklısı değil 

Erdoğan, PKK’nın eylemsizliği sonlandırma kararını da değerlendirdi: Askerimiz de polisimiz de kendilerini operasyona sevk eden bir sıkıntı olmadıktan sonra operasyon yanlısı değildir. 

HÜKÜMET olarak devleti terör olaylarına karşı şu ana kadar nasıl yönettiysek yine aynı şekilde yapacağız. Almamız gereken tedbirler neyse almak durumundayız. Güvenlik güçleri operasyon meraklısı değildir. Askerimiz de polisimiz de kendilerini operasyona sevk edecek bir sıkıntı olmadıktan sonra hiç birisi operasyon yanlısı değildir. Burada terör örgütü silahı bırakmalıdır. O zaman görülecek olan şudur; ne operasyon ne de şu bu. Kalkıpta güvenlik güçlerimizin silah bırakması istenirse hiçbir yerde böyle birşey yoktur.

Demokratik açılım devam ediyor

Demokratik açılım devam ediyor zaten, gerek uyum yasalarıyla gerek diğerleri. Seçimden sonra beklenen istenen tablo Meclis’te oluşursa zaten yeni bir anayasayı Meclis gündemine taşıyacağız. Ön çalışmalar devam ediyor yapılıyor bunun dışında halk ve değişik STKlar çalışmalar yapıyor hepsiyle görüşüyoruz. Seçimden sonra da arzu edilen tabloyu (Referanduma götürecek sayıyı ya da referandumsuz geçecek oran) Meclis’te yakalamamız halinde veya görüşmeler yoluyla olumlu yaklaşım görürsek o adımı da atarız.

CHP’nin hesabıyla asker bulamazsız

(Bedelli askerlik) CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu çok ilginç hesaplamalar yapıyor. Bu hesaplamalar kamuoyu oluşturma gayretinde. Yaz ayında vb bunların hiç biri ortaya ideal bir neticeyi koymuyor. 12 bin liranın altındaki parasız..Asgari ücreti tam göstermeyen bir yapı var.  Asker yapacak adam bulamazsın.

Abdestimizden şüphemiz yok

(Wikileask belgeleri) Her zaman söylediğim bir söz var abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz. O zaman wikileaks eteklerinde ne varsa döksün görelim. Şu ana kadar beni rahatsız edici bir şeyi şu ana kadar görmedim. 8yıllık başbakanlık döneminde filan da her hangi bir rahatsız edici eylemim olmadığı için rahatım.

İbrahim Kiras / Star



Bu haber 1,022 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,179 µs