En Sıcak Konular

Somali Temas Grubu, Türkiye'nin başkanlığında toplandı

21 Mart 2011 22:52 tsi
Somalili korsanlarla mücadele amacıyla kurulan ve Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında oluşturulan Temas Grubu'nun 8. Olağan Oturumu Türkiye'nin başkanlığında yapıldı.

Oturumu yürüten Türkiye adına BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan, BM Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Apakan, Somalili korsanların suçlarının kanıtlanmasından sonra kendi ülkelerinde cezaya çarptırılmaları gerektiğini söyledi.

Apakan, Somalili korsanların yargılanması ile ilgili Temas Grubu'nun öngördüğü yeni yaklaşım tarzını ifade ederken, bunun başta Amerikan olmak üzere Japonya'nın da izlediği politika ile çatıştığı görüldü. Geçtiğimiz yıl Virginia eyaletinde Somalili 5 deniz korsanını yargılamaya başlayan ABD'nin ardından Japonya'nın da aynı yönde yaklaşık iki hafta önce bir karara imza atmıştı. Temas Grubu, Amerika ve Japonya'nın aldığı kararlara karşın Somalili korsanların kendi ülkelerinde yargılanmaları, suçlu bulunmaları durumunda da burada bu ülkede mahkum olmaları gerektiğini söyledi.

Temas Grubu, Somali açıklarında faaliyet gösteren ve yük gemilerine saldırarak kaçıran, daha sonra da serbest bırakılmaları karşılığında yüklü fidye isteyen korsanların yakalanması, haklarında cezai işlemlerin yürütülmesi, önlenmesi gibi konularda bazı yeni yaklaşımları benimsedi.

Temas Grubu adına açıklama yapan Apakan, Somali açıklarındaki korsanlık faaliyetlerinin ancak bölge ülkelerinin kalkınmasına destek vermek ve sorunu daha geniş perspektiften ele alarak çözümün mümkün olacağını dile getirdi. Korsanlık faaliyetlerinde bulunan kimselerin ve bunların liderlerinin yakalanarak haklarında dava açılması ve hukuki sürecin işletilmesinin önemli olduğunu belirten Apakan, aynı zaman da finansal kaynaklarının da kurutulması gerektiğini vurguladı.

Temas Grubu, ülkelere olduğu gibi taşımacılık yapan yük gemilerine de tavsiyelerde bulundu. Apakan, basın toplantısında gemilerin kendilerini koruyabilecekleri önlemler almasını tavsiye ederken, korsanlara karşı özellikle mürettebatın tatbikat yapmalarını tavsiye etti.

Temas Grubu'nun yeni tavsiye niteliğindeki kararları basına duyuran Apakan, korsanlar ile mücadelede askeri seçeneğin devam ettirilmesi bununla beraber Somalili yetkililerin de sorunun çözümü için daha etkin yasal önlemler alması gerektiğini açıkladı.

Somalili korsanlar bugüne kadar 6 Türk gemisini kaçırmıştı. Korsanlar bugüne kadar 4 Amerikalı bir Rus ve Filipinli denizciyi öldürmüştü.

(CİHAN)



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs