En Sıcak Konular

Barzani ve Talabani karşıtı büyük gösteri

21 Mart 2011 14:01 tsi
Kürt gençleri de haftalardır yolsuzluğa bulaştıkları ve anti-demokratik tavırlarından dolayı Barzani ve Talabani'yi protesto etti. Süleymaniye'de toplanan onbinlerce genç, Kürt liderleri istifa çağırdı.

Arap gençlerinden sonra Kürt gençleri de ayaklandı. Süleymaniye Meydanı’nda toplanan onbinlerce kişi yozlaştığı ve anti-demokratik olduğu gerekçesiyle Kuzey Irak bölgesel yönetimini istifaya çağırdı.

Ortadoğu’daki ayaklanmalardan ilham alan onbinlerce kişi 20 Mart 2011 Pazar günü, Irak’ın yarı-özerk Kürt bölgesindeki en büyük protesto için sokaklara döküldü.

Protestocular, Irak’ın petrol zenginliğinden payla finanse edilen bölgesel hükümetin yozlaştığını ve anti-demokratik olduğunu söyledi.

Göstericiler, geçtiğimiz aydan bu yana Kürt bölgesinden en büyük ikinci şehir olan Süleymaniye meydanında kamp kurup bölgesel hükümeti istifaya çağırdı.

Irak’ın Kürt bölgesi neredeyse tamamen özerk bir konuma sahip ve peşmergeleri bölgenin şu anki güvenlik kuvvetleri olan iki siyasi parti tarafından yönetiliyor.

Meydana toplanan onbinlerce kişi, geleneksel Kürt bayramı olan Nevruz’u kutlamak için bir araya geldi. Ellerinde Kürt bayrakları ve reform ile yozlaşmanın son bulma çağrısı yapan kalabalıklar ile kutlama bir protestoya dönüştü.

Çocuklarını omuzlarına ailelerin bulunduğu meydanda dev bir ateş yakıldı. Süleymaniye’deki göstericilerin sözcüsü Nazik Kadir, “Bugün buraya binlerce kişi olarak Nevruz Bayramı’nı kutlamak için toplandık ve reform taleplerimizin cevaplanmasını istediğimizi vurguluyoruz” diye konuştu. Kadir, “Taleplerimizin karşılanmadığını ifade etmek için buradayız” dedi.

Iraklılar, bölgedeki ayaklanmalardan ilham alarak, yozlaşmaya ve temel hizmet eksikliklerine karşı haftalardır protesto yapıyor. Kürt bölgesi dışındaki gösteriler, geçtiğimiz haftaki şiddetli protestolarda en az 10 kişinin ölmesi ile durmuştu.

Neredeyse her gün gösteri olan Süleymaniye’de, kitlesel öfke Bölgesel Başkan Mesut Barzani’nin KDP’sine, Irak ulusal Başkanı Celal Talabani’nin PUK’una ve Kürt Bölgesel Başbakanı Berham Salih’e yönelmiş durumda.

Süleymaniye Meydanı’nda göstericiler arasında yer alan ve geleneksel Nevruz kıyafeti içerisindeki 28 yaşındaki ev hanımı Şiraz Mahmut öfkesini şöyle anlattı: “Her zaman geldim. Benim sesim tüm genç insanların sesi. Babam PUK şehidi. Fakat ben PUK tamamen yozlaşmış olduğuna inanıyorum. Hiçbir şey yapmadı. Sadece görüntüyü kurtarıyolar. Başbakanı istemiyorum, başkanı istemiyorum”

Şu ana kadarki en büyüğü olmasına rağmen Süleymaniye Meydanı’ndaki dünkü gösteriler, minimum güvenlik önlemleriyle barışçıl bir havada gerçekleşti. Geçtiğimiz ay KDP binasını işgal etmek isteyen göstericiler güvenlik güçleriyle çatışmıştı. 




Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs