En Sıcak Konular

Piyasalar Libya krizini satın aldı

21 Mart 2011 10:24 tsi
Batılı ülkelerin Libya'ya cumartesi akşamı başlattıkları askeri operasyonun ardından piyasaların bugünkü seyri merak edilirken uzmanlardan iyimser açıklamalar geldi.

Analistler, Libya krizinin fiyatlara yansıdığını dile getiriyor. En kötünün görüldüğünü belirten Denizbank Başekonomisti Saruhan Özel, panik yaşanmasını beklemiyor.

Tunus'ta başlayıp Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerini saran muhaliflerin gösterileri Libya'da Batılı ülkelerin askerî operasyonuna dönüşürken hafta sonu gerçekleşen harekâtın piyasalara nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor. Ham petrolün 120 dolara kadar çıkmasına sebep olan olaylarda en kötüsünün görüldüğünü düşünen piyasa uzmanları, Libya operasyonunun fazla olumsuz etkisi olmayacağı görüşünde.

Denizbank Başekonomisti Saruhan Özel, Libya'ya yönelik askerî operasyonun ardından piyasaların sıkıntılı açılacağını zannetmediğini söylüyor. "Hiçbir panik olmaz. Yatay, sakin, belki çok hafif aşağı yönlü hareket olabilir." ifadelerini kullanan Özel, yurtdışı piyasaların sakin, soğukkanlı olduğuna dikkat çekiyor. Tunus'ta olaylar çıktığında ilk başta piyasalar tarafından sıkıntıyla karşılandığını dile getiren Özel, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Suudi Arabistan'a hatta Çin'e kadar sirayet eder mi endişeleri vardı. Bunların hepsi ortadan kalktı. Belirli bir mantığa oturmaya başladı. Olayların çıktığı ülkelerdeki liderliğe başkaldırı şeklinde görülüyor. Örneğin Bahreyn'de yaşananlar Sünni-Şii çatışması değil, Sünni liderliğe yönelik başkaldırı olarak değerlendiriliyor." Başekonomist Özel, piyasalarda 'en kötüyü gördük' mantığının hakim olduğunu, kötüye değil, iyiye gideceğinin düşünüldüğünü vurguluyor. Tera Menkul Değerler'den Ersagun Şimşek de bilhassa Türkiye'de piyasaların Libya krizini satın aldığını savunuyor. "Artık Libya'daki gelişmelere piyasalar ciddi tepki vermiyor. Dünya zaten çok ciddiye almadı. Bu sebeple önemli sayılacak bir olumsuz etki beklemiyorum." diyor. Libya krizinden en çok etkilenen ülkenin, hızla artan petrol fiyatları sebebiyle Türkiye olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Tabii ki piyasaların askerî operasyona vereceği tepkiyi kestirmek zor ama Türkiye'de yaklaşan seçimler ve tek parti iktidarının devam edeceği yönündeki tahminlerin artması zaten piyasada olumlu seyri yükseltiyor. Ayrıca askerî operasyon Libya'daki krizin bir an önce biteceği yönünde algı oluşturuyor." yorumunu yapıyor. Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar ise başlatılan askerî harekâtın Libya krizinin daha erken biteceği kanaati oluşturduğu görüşünde. Kendisinin duruma daha iyimser baktığını, fakat spekülatörlerin bu tür havaları çok sevdiğine dikkat çeken Cansızlar, "Spekülatörler bu havaları es geçmezler, bunu kullanırlar. Spekülatörlerin en önemli özellikleri, bu tür dalgalanmalarda para kazanmaktır. Dikkat etmek lazım." uyarısında bulunuyor.

S.Arabistan Borsası % 5 yükseldi

Suudi Arabistan Borsası haftanın ilk işlem gününe yüzde 5,6 değer kazanarak başladı. Suudi Arabistan Borsası'nın temel göstergesi Tadawul All-Shares Endeksi (TASI), perşembe gününe göre yüzde 5,6 artış gösterdi. Borsanın değer kazanmasında, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın cuma günü açıkladığı 100 milyar dolar değerinde sosyal ve ekonomik harcama programının etkili olduğu belirtiliyor. Kral Abdullah'ın kalkınma fonuna kaynak aktarmasında, yoksulluk ve daha fazla politik özgürlük talebiyle bölgedeki ülkelerde yaşanan kargaşa ve gösterilerin Suudi Arabistan'a da sıçraması ihtimaline ilişkin endişenin etkili olduğu belirtiliyor.

aa

 




Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,883 µs