En Sıcak Konular

İsrail-Gazze sınırında tansiyon yükseliyor

21 Mart 2011 08:54 tsi
İsrail-Gazze sınırında tansiyon yükseliyor Gazze'de yönetimde olan Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın son günlerde İsrail'e yapılan bazı havan saldırılarını bizzat düzenlediğini açıklaması, İsrail ile Hamas arasındaki gerilimi tırmandı.

İsrail ordusunun, Hamas askeri liderlerine karşı suikastlar düzenleyebileceği bildirilirken, Hamas da İsrail'i "Bizi sınamayın" diye tehdit etti.

Ynet haber sitesine göre, dün İsrail'in güneyine 50'den fazla havan saldırısının düzenlenmesinin görmezden gelinemeyeceğini belirten İsrail ordu yetkilileri, sınır bölgesinde artan saldırıların, Hamas'ın askeri kanat liderlerine karşı suikast operasyonlarını gündeme getirebileceğini ifade ettiler.

Hamas sözcülerinden İsmail Rıdvan ise havan saldırılarının, geçen hafta düzenlenen bir operasyonda örgütün iki üyesinin öldürülmesine misilleme olduğunu belirtti ve İsrail'e "Bizi sınamayın" tehdidinde bulundu.

Bu arada dün gece, İsrail ordusunun, sınır çitlerine yaklaşmaya ve patlayıcı yerleştirmeye çalışan iki Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateşte öldürüldüğünü duyurmasına rağmen, bu haber, Filistin kaynaklarınca doğrulanmadı. Filistinli kaynaklar, sınır bölgesinde herhangi bir cesede rastlanmadığını belirttiler. Gazze'den İsrail tarafına Kassam füze saldırıları devam ederken, İsrail ordusu da gece yarısı tanklarla Gazze Şeridi'nin güneyindeki bazı hedefleri bombaladı.

İsrail'e karşı dün gece düzenlenen füze saldırısını Halk Direniş Komiteleri'nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları üstlendi ve bir füze attıklarını duyurdu.

Filistinliler, bombardımanın bu sabah da devam ettiğini ve bölgenin orta kesimlerindeki El Burey Mülteci kampının doğusunda iki Filistinlinin şarapnel parçalarıyla yaralandığını bildirdiler.

GERİLİMİN ARDINDAKİ NEDEN
Jerusalem Post, Gazze'deki silahlı grupların son iki gündür artan havan mermisi saldırılarının ardında, Gazze Şeridi'nde büyüyen sorunlar nedeniyle Hamas'ın İsrail'i Gazze'ye bir saldırıya çekerek, dikkatleri başka tarafa kaydırmak ve böylece El Fetih-Hamas bölünmesine son verilmesi amacıyla başlayan kitlesel gösterileri sona erdirme isteğinin yattığını ileri sürdü.

Gazetenin yorumunda, Gazze Şeridi'ndeki kitlesel gösterileri önleyemeyen Hamas yönetiminin, saldırılarını kitlesel gösterilerin organizatörlerine, siyasi düşmanlarına ve gazetecilere yönelttiğine dikkat çekildi. Yorumda Hamas'ın gösterilerin örgüte zarar vermek isteyen El Fetih tarafından organize edildiğine de inandığı ifade edildi.

Hamas sözcüsü Fevzi Barhum'un, "El Fetih ile müttefiklerinin ulusal birlik çağrılarını, Gazze Şeridi'nde istikrarı bozmakla suçladığına" değinilerek, Hamas'ın artan öfkesinin ilk işaretinin, 15 Mart'ta düzenlenen ve 300 binden fazla kişinin katıldığı gösteride ortaya çıktığı, kılık değiştirmiş Hamas güvenlik güçlerinin göstericilere sert şekilde müdahale ettiğine dikkat çekildi. Bu gösteride, çoğu dövülerek ve Hamaslı polislerin araçları, motosikletleriyle kalabalıkların içine dalması sonucu 50'den fazla kişi yaralanmış, ayrıca medya mensuplarının 8'i de ağır şekilde dövülmüştü.

Hamas dün de Gazze'de yine bütünlük çağrısı yapan bir gösteriye müdahale etmiş, gazetecilere engel olmuş, ayrıca uluslararası basın kuruluşlarının ofislerine de baskın düzenleyerek, kameralarına, dizüstü bilgisayarlarına ve diğer ekiplerine el koymuş, ayrıca bürolarını basmıştı. Saldırıya uğrayan yabancı medya kuruluşları arasında Reuters, CNN ve bir Japon televizyonunun yerel bürosu da yer alıyor. Dünkü gösteriler sırasında Sami Ebu Salim, Manal Hasan ve Munzer El-Şarafi adlı gazeteciler sopalarla dövülmüş, olaydan sonra yaklaşık 200 kadar basın mensubu, Gazze'de Hamas'ın güvenlik güçlerini protesto etmişlerdi.

Hamas'ın bu eylemlerinin, bazı Arap ülkelerindeki halk gösterilerinin Gazze Şeridi'ne sıçramasından korktuğunu gösterdiği de öne sürüldü.

ABBAS'IN ZİYARETİ DE ENDİŞE KAYNAĞI
Öte yandan, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze'ye ziyarete hazır olduğunu açıklaması ve bu amaçla, Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye'ye ziyaretini organize için gerekli düzenlemeleri yapması çağrısında bulunması, Hamas tarafından görünürde memnunlukla karşılanmasına rağmen, Abbas'ın ziyaretinin de bir başka endişe kaynağı olduğu ifade edildi.

Abbas'ın ziyaretinde, on binlerce Filistinlinin Abbas'ı karşılamak için yollara dökülüp, Hamas-El Fetih iktidar mücadelesinin sona ermesi talebinde bulunacak olmalarının da örgütü korkuttuğu kaydedildi.

Analizde, "İronik olarak, Gazze Şeridi'ne İsrail ordusunun bir operasyonu, hiç şüphesiz Hamas üzerindeki iç baskıyı yumuşatacaktır" görüşüne de yer verildi.

A.A.



Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,099 µs