En Sıcak Konular

Türkiye'den flaş Libya açıklaması...

21 Mart 2011 10:52 tsi
Türkiye'den flaş Libya açıklaması...

Libya'ya yönelik operasyon tüm hızıyla devam ediyor. İşte son gelişmeler...

10.29: BAKAN GÖNÜL'DEN LİBYA AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yönelik kuvvet kullanma kararına ilişkin, ''Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz'' dedi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya kuvvet kullanılmasına yönelik kararına ilişkin, ''Olayın başlamasından önce ve sonrasında bakanlığımız ve Genelkurmay Başkanlığı muhataplarıyla sürekli görüşüyor'' dedi.

09.20:  FRANSA: "OPERASYONDA SİVİLLERİN ÖLDÜĞÜNE İLİŞKİN BİLGİ YOK"

Fransa, Libya'ya düzenlenen askeri operasyonda sivillerin öldüğüne yönelik bilgi olmadığını açıkladı.

Fransa hükümetinin sözcüsü Francois Baroin, operasyonda sivil ölümleri hakkında Fransız komutasının bilgi sahibi olmadığını kaydetti.

Libya hükümeti, koalisyon güçlerinin ülkeye düzenlediği hava harekatında 64 sivilin öldüğünü bildirmişti.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullan ise Batılı ülkelerin operasyonunda sivil kaybı olduğuna dair bilgi bulunmadığını belirtmişti.

Rusya da operasyonda sivil ölümleri olduğunu bildirerek, İngiltere, Fransa ve ABD'den "ayırt etmeksizin güç kullanımını" durdurmasını istemişti.

08.59: KADDAFİ'NİN ÇADIRININ YAKININDA VURULAN BİNADA KOMUTA VE KONTROL MERKEZİ OLDUĞU BELİRTİLDİ

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahında çadırının yakınında vurulan idari binada Libya güçlerinin "komuta ve kontrol merkezinin" bulunduğu bildirildi.

Adını açıklamak istemeyen bir koalisyon yetkilisi, binanın bundan dolayı imha edildiğini belirterek, "1973 sayılı karar çerçevesinde, Libya halkı için doğrudan tehdit oluşturan ve uçuşa yasak bölge uygulamasını engelleyen hedefleri vurmaya devam ettiklerini" belirtti.

Kaddafi rejiminin sözcüsü Musa İbrahim, binanın Kaddafi'yi çadırında ziyaret eden özel konuklar için kullanıldığını, binanın tamamen yıkıldığını söyledi.

Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahında, çadırının yakınında bulunan üç katlı bir binanın cruise füzesiyle vurulduğu bildirilmişti.

05.09: ABD GENELKURMAY BAŞKANI ORAMİRAL MULLEN: "LİBYA'DAKİ ASKERİ OPERASYONUN NASIL SONUÇLANACAĞI ÇOK BELİRSİZ"

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Libya'daki askeri operasyonun nasıl sonuçlanacağının "çok belirsiz" olduğunu söyledi.

Mullen, CBS televizyonunda katıldığı programda, Libya'ya yönelik hava misyonunun çok açık ve sınırlı bir boyutunun bulunduğunu kaydetti.

Operasyonun nasıl sona ereceğinin "çok belirsiz" olduğunu ifade eden Mullen, "Operasyon bir tür çıkmaza girer mi? Libya lideri Muammer Kaddafi bir yere gitmeyecek gibi görünüyor" ifadesi üzerine, bu soruyu kendisinin cevaplandıramayacağını, ancak bunun da olasılık dahilinde olduğunu belirtti. Mullen, "Açıkçası, sonucun nasıl olacağını bilmek zor" dedi.

Mullen, NBC televizyonunda da "Operasyonun başarılı olması halinde bile Kaddafi başta kalır mı?" sorusuna, "Bu da olası sonuçlardan biri" yanıtını verdi.

03.14: ABD SAVUNMA BAKANLIĞI YETKİLİSİ: "TÜRKİYE'NİN, KOALİSYONA KATILIP KATILMAMA KONUSUNDAKİ DEĞERLENDİRMELERİ HALA SÜRÜYOR''

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) üst düzey yetkilisi Bill Gortney, Türkiye'nin Libya'ya karşı oluşturulan koalisyona katılıp katılmama konusundaki değerlendirmelerinin hala sürdüğünü söyledi.

Gortney, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin koalisyona katılıp katılmayacağına" dair bir soru üzerine, "Bize resmi şekilde bu konuda bir açıklama yapma yetkisi vermediler. (Türkiye'nin bu konudaki) değerlendirmeleri hala sürüyor" dedi.

Libya'ya operasyonda İncirlik üssünün kullanılıp kullanılmadığının sorulması üzerine de Gortney, ''üs ve hava sahası gibi konularda hangi ülkeleri kullandıklarına dair bir açıklama yapmayacaklarını, bu konularda açıklama yapma takdirini ülkelerin kendisine bırakacaklarını'' belirtti.

Uluslararası koalisyonun büyüdüğünü ve büyümeye de devam edeceğini kaydeden Gortney, "Daha fazla ülke koalisyona doğrudan katılacak. Bu ülkeler, katılımlarına dair açıklamalarını kendi uygun gördükleri zamanda yapacaklar" diye konuştu.

03.11: KADDAFİ'NİN ÇADIRININ YAKININDAKİ BİNA VURULDU

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahında, çadırının yakınında bulunan bir binanın vurulduğu bildirildi.

Batılı ülkelerin operasyonunda, Kaddafi'nin rezidansının bulunduğu yerleşkede, 3 katlı bir binanın kruz füzesiyle vurulduğu belirtildi.

Binanın, Kaddafi'yi çadırında ziyaret eden özel konuklar için kullanıldığı ifade edildi.

Operasyon sırasında Kaddafi'nin nerede olduğunun bilinmediği, ancak yerleşkede 300 dolayında Kaddafi yandaşının bulunduğu kaydedildi.

Operasyonda ölen ya da yaralanan olup olmadığı ise bilinmiyor.

Amerikalı yetkililer, hedefleri arasında Kaddafi'nin bulunmadığını söylemişti.

02.15: ABD SAVUNMA BAKANI GATES: "ABD, LİBYA'DAKİ ASKERİ MİSYONUN KONTROLÜNÜ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DEVRETMEYİ BEKLİYOR. İNGİLİZ-FRANSIZ ORTAK KOMUTASI YA DA NATO KOMUTASI SEÇENEKLER ARASINDA"

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ülkesinin, Libya'daki askeri misyonun kontrolünü ya İngiltere ve Fransa'nın ya da NATO'nun öncülük edeceği bir koalisyona devretmeyi beklediğini bildirdi.

Gates, Rusya'ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkesinin operasyondaki rolünün sınırlanması konusunda çok güçlü hisler beslediğini ve "ordunun üzerindeki baskının herkesten çok farkında olduğunu" söyledi.

ABD Savunma Bakanı, "Bu sürecin başında, kendine özgü kapasitelerimizi kullanmayı kabul ettik, ancak önümüzdeki günlerde baş sorumluluğu başkalarına devredebilmeyi bekliyoruz. Koalisyonu desteklemeye devam edeceğiz, koalisyonun bir üyesi olacağız, koalisyonda askeri rolümüz olacak, ancak öncü rolü biz üstlenmeyeceğiz" dedi.

Libya'ya yönelik operasyonun liderliğini gelecekte kimlerin üstleneceğine dair çeşitli olasılıkların bulunduğunu ifade eden Gates, İngiliz ve Fransızların ortak komutası ya da NATO komutasının bu seçenekler arasında yer aldığını belirtti.

"ARAPLAR, NATO ŞEMSİYESİ KONUSUNDA HASSAS"

ABD Savunma Bakanı Gates, ancak Arap Birliğinde, NATO şemsiyesi altında hareket etmeye karşı bir hassasiyetin olduğunu kaydederek, "Dolayısıyla sorulması gereken soru, NATO misyonu, NATO bayrağı olmadan NATO'nun komuta ve kontrol mekanizmasını kullanabilmemizin bir yolunu bulup bulamayacağımız" diye konuştu.

Libya'daki muhaliflerle birlikte çalışılması fikri ve koalisyon güçlerinin muhalifleri onlarla ortaklık kuracak kadar iyi tanıyıp tanımadığına dair bir soru üzerine Gates, Libyalıların, kendi siyasi süreçlerine dair sorunları nihayetinde kendilerinin çözmesi gerektiğini, koalisyonun muhaliflere yardım etmek için ne tür ek adımlar atacağını ise "zamanın göstereceğini" söyledi.

Gates, operasyonun Libya lideri Muammer Kaddafi'yi hedef almasının gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine de koalisyonun BM Güvenlik Konseyi kararındaki amaçlara bağlı kalması gerektiğini, bu amaçlara yenilerinin eklenmesinin sorun yaratabileceğini ifade etti.

Birçok ülkenin Libya'nın bütünlüğünün bozulmamasını istediğini bildiren Gates, Libya'nın bölünmesinin, bölgede "kalıcı istikrarsızlığa" yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gates, Obama'nın danışmanlarının tümünün, Libya'ya askeri güç kullanma kararını desteklediğini sözlerine ekledi.

ajanslar- bugün



Bu haber 1,814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,408 µs