En Sıcak Konular

Rus basını Erdoğan'ın ziyaretine geniş yer ayırdı

18 Mart 2011 21:42 tsi
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova ziyaretine Rus yazılı ve görsel basını geniş yer ayırdı.

17 Nisan'da resmen bir aylık süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırılacak olmasını, "20 dolardan kurtulduk" başlığı ile duyuran gazeteler, güney akım ve doğalgazda indirim konusunda süren pazarlıkları gündeme taşıdı. Erdoğan'ın 16 Mart 1921 tarihli, "Moskova Anlaşması"nın 90. yıl dönümünde gerçekleştirdiği ziyaret Ermenistan'da tepkilere neden oldu. Rus basını Rusya büyükelçiliği önüne içinde dilekçelerin olduğu bir tabut getirildiğini duyurdu.

Vedomosti gazetesine göre, Kremlin’de yapılan görüşmelerde Türk tatil kıyılarını seven Ruslar için önemli bir karar alındı. Taraflar iki ülke arasında vize rejiminin kolaylaştırılmasını öngören anlaşma ile ilgili nota teatisini gerçekleştirdi. Gazete nisan ortasından itibaren Türkiye’ye gidecek Rus turistlerin vize almadan 30 gün kalabileceği bilgisini verdi.

Novıye İzvestia gazetesi de vize konusunu öne çıkardı. Gazeteye konuşan Rus parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, vizelerin bir yıllık bir süreçte kaldırılması ile ilgili sonuca ulaştıklarını söyledi. Moskovski Komsomolets gazetesi ise bir ay sonra Rus turistlerin sınır kapısında 20 dolar ödemesine gerek kalmayacağını yazdı.

Resmi Rossiyskaya Gazeta gazetesine göre, Moskova Güney Akım uğruna, Türkiye’ye yönelik doğalgaz fiyatında indirim yapmayacaklarını ifade etti. Gazetenin iddiasına göre, dün Türk tarafının doğalgaz fiyatının indirimi konusundaki çabalarına Rusya çok ölçülü yanıt verdi. Haberde, "Başbakan Yardımcısı İgor Seçin daha açık idi. Gerçi 18 Şubat’ta Başbakan Yardımcısı Türkiye ile ilgili doğalgaz fiyatının indirimi konusunu görüşeceklerini belirtmişti. Dün ise şunu açıkladı: Tek taraflı olarak fiyat indirimi demek, beleş demek!"

RBK Daily gazetesi de Seçin’in Güney Akım’la ilgili sözlerine geniş yer verdi. Haberde, Seçin şunu ima etti: Güney Akım konusunda Rus-Türk görüşmelerinde henüz gelişme yok.

Kommersant, Nezavisimaya Gazeta, Rossiyskaya Gazeta gazeteleri, İtar-Tass, Rosbalt haber ajansları ve Gazeta.ru, Ria Novıy Region portalları Moskova’nın Güney Akım’dan vazgeçebileceğini iddia etti.

NTV, Vesti, Rossiya, 1.Kanal, RBK, Zvezda, TV TSENTR televizyon kanalları, Ria Novosti ajansı, Komsomolskaya Pravda gazetesi ve Eho Moskvı, Biznes Fm, Golos Rossii radyoları da iki ülke arasında vizelerin kalkacağını duyururken, Akkuyu nükleer enerji santrali inşaatının yakın zamanda başlayacağı bilgisini de verdiler.

ERMENİLER RUS ELÇİLİĞİNE PROTESTO İÇİN TABUT BIRAKTI

Rus haber portalı Newsru.com’a göre, Erdoğan’ın 16 Mart’ta Moskova’ya yaptığı ziyaret Ermeni ulusalcıların sert protestosuna neden oldu. Haberde, “Erdoğan’ın Moskova ziyareti Ermenilerin öfkesine neden oldu. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le yaptığı basın toplantısında Erdoğan'ın 1921 yılında imzalanan Rus-Türk anlaşmasına yoğun atıfta bulunması eleştirildi ve Rusya'nın Türkiye ile anlaşarak Ermeni topraklarını Türkiye'ye verdiğini iddia etti.

Ermeni Taşnak Partisi Gençlik Örgütü, Rusya Erivan Büyükelçiliği’ne gelerek protesto gösterisi düzenledi. Moskova anlaşmasının geçersiz kılınmasını talep eden Ermeni gençler, elçiliğin önüne içi dilekçe dolu bir tabut da bıraktı. 

cihan




Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs