En Sıcak Konular

Gül: Nükleer için geç kaldık

18 Mart 2011 15:14 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin bir anda nükleer enerjiden vazgeçemeyeceğini söyledi. Gül, “Nükleer için gecikmiş bir ülkeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırıkkale Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'daki depremin ardından yaşanan nükleer santral tartışmalarının anımsatılması üzerine, konunun ciddi analiz edilmesi, bilim adamlarının çalışmaları ve dünyadaki uygulamalar ışığında karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Gül, ''Bu konularda siyah-beyaz gibi hareket etmenin yanlış olduğu kanaatindeyim'' dedi.

Türkiye'nin yurtdışından petrol ve doğalgaz ithal ettiğine, enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkati çeken Gül, ''Alternatif enerji kaynaklarının bu ihtiyacı ne kadar karşılayacağı ortada'' dedi.
Kalkınma ve refahın en önemli dinamosunun enerji olduğunun altını çizen Gül, Finlandiya, Fransa, ABD gibi bu konudaki duyarlı ülkelerde de yıllardır nükleer enerji kullanıldığını kaydetti.

Japonya'daki deprem ve nükleer santral felaketinin büyük kaygı yarattığını dile getiren Gül, Japonya'nın büyük bir deprem bölgesi olduğunu belirtti.

Türkiye'de de deprem tehlikesi bulunduğunu ifade eden Gül, ancak bu tehlikenin Japonya'daki ile aynı boyutta olmadığını söyledi.

''Türkiye'nin birden 'nükleer enerjiden vazgeçiyorum' demesi doğru değil'' diyen Gül, Türkiye'nin nükleer enerjide gecikmiş bir ülke olduğunu vurguladı.

Çevre şartlarını ve diğer şartları göz ardı etmediğinin altını çizen Gül, ''Nükleer meselede teknolojinin, emniyet tedbirlerinin gözden geçirilmesi ve sözleşmelerin çok daha detaylı götürülmesi hepimizin görevidir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, nükleer konuda lehte ve aleyhte lobiler bulunduğuna da dikkati çekerek, toplumların bu lobilerden çok kolay etkilenebildiğini kaydetti.

WIKILEAKS BELGELERİ

Gül, ''Başbakanlık döneminiz ile ilgili yayımlanan Wikileaks belgelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, belgelerin Türkiye'de görev yapan diplomatların intibalarını anlattığını söyledi.

Gül, ''Siz burada yaşıyorsunuz, o dönemi yaşadınız, hep beraber yaşadık. Dolayısıyla neticelere bakarsınız ona göre karar verirsiniz. Bunların bazıları doğru, bazıları yanlıştır. Bunlar rapor eden diplomatların bilgileri, anlayışları, algılamaları ve çaplarıyla ilgilidir'' diye konuştu.

BEDELLİ İÇİN YORUM YOK

Bedelli askerlik konusunda CHP'nin yasa teklifi verdiği ve Hükümetin de bu konuda açıklamalarda bulunduğunun anımsatılması üzerine Gül, ''Bu konuda bir şey söyleyemem. Neticede bunlar siyasetin işidir'' dedi.

AA




Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,137 µs