En Sıcak Konular

Kredi borçlusuna kötü haber

18 Mart 2011 14:35 tsi
Merkez Bankası kayıtlarına göre 2010 yılı sonu itibariyle tüketici kredisinden kaynaklı 745 bin 984 kişinin hakkında takip başlatıldı. Bu sayının bir önceki yıla göre 73 bin 524 kişi arttığı belirtiliyor.

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, Kayseri Ticaret Odası'nda düzenlediği basın toplantısında 'Hak Arama ve Yaşanan Sorunlar Raporu'nu açıkladı.

Vatandaşların en fazla telekomünikasyon, bankacılık ve genetiği değiştirilmiş gıdalar hakkında sorunlar yaşadığını ve kendilerine bu alanlarda şikâyetleri ilettiklerini belirten Engin, bankaların kredi kartlarında ve tüketici kredilerinde sorun üretmeye devam ettiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada boşanan 10 çiftten 7'sinin evliliğinin kredi kartı borcu yüzünden yıkıldığının belirlendiğini kaydeden Engin, 2010 yılı içinde tüketici kredileri ve kredi kartlarına ilişkin olumsuzlukların göreli olarak azaldığı ifade edilse de mağduriyetlerin neden olduğu banka soygunu, rehin almalar, cinnet geçirme ve intiharlara her geçen gün daha fazla tanık olunduğunu söyledi.

Türkiye'de 2010 yılı sonu itibariyle 41 milyon kişinin borçlu olduğunu, borç miktarının ise 8 milyar liraya ulaştığının belirlendiğini aktaran Engin, takip konusu borcun yarısının tüketici kredilerinden, yarısının da kredi kartı borcundan oluştuğunu açıkladı.

BDDK verilere göre 2010 sonu itibariyle kredi kartlarında yüzde 10,4 olan takip oranının 2010 yılında yüzde 9,8 olduğunun açıklandığını ifade eden Engin, "Bu orana göre 1 milyon 442 bin 871 kişinin toplam 4 milyon 500 bini aşkın kredi kartı takiptedir. Asgari ödemesi yapılarak yaşamını sürdürmeye çalışan sorunlu ve faiz kıskacındaki kredi kartı sayısı ise 10 milyonu aştığı ortaya çıkmaktadır. Merkez bankası kayıtlarına göre 2010 yılı sonu itibariyle kredi kartı borcu nedeniyle hakkında takip başlatılan sayı 1 milyon 442 bin 871 kişiye ulaşmıştır. Bu sayı bir önceki yıla göre 82 bin 763 kişi artış göstermiştir. Kredilerin takipteki alacaklardaki artış oranı önceki yıla göre 2010 yılında yüzde 8,8 oranında azalış olarak gerçekleştiği açıklanmıştır. Ancak söz konusu gelişmede 2010 yılı içerisinde sorunlu kredilerin varlık yönetim şirketlerine satılması etkili olduğu da ortaya çıkmıştır." dedi.

Merkez Bankası kayıtlarına göre 2010 yılı sonu itibariyle tüketici kredisinden kaynaklı 745 bin 984 kişinin hakkında takip başlatıldığını dile getiren Engin, bu sayının bir önceki yıla göre 73 bin 524 kişi arttığını söyledi.

Aralık 2010 itibariyle takipteki alacaklar içinde bireysel kredilerin yüzde 37,2 ile en yüksek paya sahip olduğuna dikkat çeken Engin, "2010 yılında sektör kredileri yüzde 33,9 oranında artarken bireysel krediler toplam krediler içinde ikinci sırada olup yüzde 32,8'ini oluşturmuştur. 2010 yılında kredilerde gerçekleşen artışın yüzde 32,1'i tüketici kredileri ve kredi kartı alacaklarından oluşan bireysel kredilerdeki artıştan kaynaklandı. Tüketici kredilerinde ise en fazla payı yüzde 47,1 ile konut kredileri olmuş, bunu yüzde 35,5 ile ihtiyaç kredileri izlemiştir." diye konuştu.

Tüketicilerin bilinçlenmesi tavsiyesinde bulunan Engin, yaşanan tüketici sorunlarının çözümü için bunun şart olduğunu vurguladı.

cha



Bu haber 1,388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs