En Sıcak Konular

Geri sayım...

18 Mart 2011 14:12 tsi
Geri sayım... BM'in Libya’ya uluslararası askeri müdahale yapılmasına yeşil ışık yakan tasarıyı kabul etmesinin ardından nefesler tutuldu. Libya uçakları vurulacak mı?

 ABD operasyon için en erken Pazar gününü işaret ederken, İngiliz savaş uçaklarının Libya yakınlarındaki NATO üslerine doğru yola çıkmak üzere olduğu açıklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, dün gece gerçekleştirdiği oturumda, Libya halkının korunması için “askeri müdahale de dahil gerekli tüm önlemlerin alınması” karar tasarısını onaylarken, Ankara'dan yapılan açıklamalarda alınan BM kararına destek verildi.
 
Bu sabah saatlerinde RTL radyosuna konuşan Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Libya'ya yönelik ilk hava harekatının birkaç saat içinde düzenleneceğini öne sürdü. Baroin, amaçlarının "Libya halkının özgürlüğüne ulaşmasına yardımcı olmak, kısaca Kaddafi rejimini devirmek olduğunu" ifade etti.
 
Libya’ya müdahale için ABD askeri güçlerinin kullanılmasına henüz onay vermeyen Washington ise söz konusu operasyonun en erken Pazar günü yapılacağının sinyalini verdi.
 
Associated Press ajansının haberine göre, ABD'li yetkililer, Libya hava kuvvetlerini hedef alan operasyonun Pazar veya Pazartesi başlayabileceğini, bu kapsamda bombardıman ve gözetleme uçaklarının kullanılacağını belirtti.
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın ayrıca, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Libya konusunda üçlü bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
 
Alınan BM kararının ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Libya'daki değişim taleplerinin karşılanması ve ateşkes sağlanması" gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin başından beri "yabancı müdahaleye karşı olduğu" hatırlatılırken, Libya'nın hava sahasının kapatılmasına verilen desteğin altı çizildi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yaptığı açıklamada, kararın "uluslararası meşruiyet çerçevesinde" olduğunu söyledi.
 
İngiliz Jetleri Havalanıyor

Birkaç saat içinde gerçekleştirileceği öne sürülen operasyona hangi ülkelerin katılacağı da belli olmaya başladı. Fransa ve Norveç, Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi. Almanya, Rusya ve Polonya ise askeri operasyona müdahil olmayacağını açıkladı.
 
Katar da Libya'da "sivilleri korumak için uluslararası çaba"nın içinde yer alabileceğini bildirirken, İngiliz savaş uçaklarının Libya'ya olası bir müdahale için havalanacakları askeri üslere doğru yola çıkmak üzere oldukları belirtildi.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron, "Tornado ve Typhoon savaş uçaklarının önümüzdeki saatlerde hareket edeceğini" söyledi.
 
NATO'da Değerlendirme Toplantısı

Çin yönetimi de, BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar hakkında "ciddi çekinceleri olduğunu" yinelerken, NATO büyükelçileri bugün yapılacak zirvede Konsey'de kabul edilen karar tasarısını ele alacak.
 
Brüksel'deki zirve öncesi NATO'dan yapılan açıklamada, ittifakın, "açık bir ihtiyaç, ciddi bir bölgesel destek ve net bir hukuki temel oluşması" halinde askeri müdahalede bulunulabileceği yönündeki tavrı vurgulandı.
 
Herhangi bir NATO operasyonu için ittifakın 28 üyesinin de onayı gerekiyor. Türkiye, olası bir NATO müdahalesine karşı olduğunu belirtmişti. Almanya da dünkü BM oylamasında çekimser oy kullanarak böyle bir müdahaleye karşı çıkabileceğinin sinyalini vermişti.
 
NATO'nun küçük üyesi Litvanya da olası bir operasyon halinde müttefikleri Letonya ve Estonya'yla ortak kullandığı savaş uçağının katılımına izin vereceğini açıkladı.
 
Belçika'nın Avrupa'yla İlişkilerden Sorumlu Bakanı Olivier Chastel de NATO şemsiyesi altında düzenlenecek bir askeri operasyona, altı F-16 jetiyle katılmaya hazır olduklarını söyledi.
 
İtalya hükümetinin ise bugün Libya konusunda acil durum görüşmeleri yapacağı belirtildi. Başbakan Silvio Berlusconi’nin liderliğinde savunma ve güvenlik yetkilileriyle yapılacak zirvede “İtalya’nın uçuş yasağının uygulanmasına katılımı” değerlendirilecek.
 
İtalyan TM haber ajansı Sicilya’da bulunan Trapani Birgi ve Apulia’da bulunan Gioia del Colle üslerinin operasyon için açılabileceğini duyurdu. Libya ile İtalya arasında 2008 yılında İtalya’nın hava üslerinin Libya’nın bombalanması için kullanılamayacağı yönünde bir dostluk antlaşması imzalanmıştı.
 
Ancak Dışişleri Bakanı Franco Frattini geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada antlaşmanın “defakto olarak askıya alındığını” belirtti. İtalyan hava sahası ve üslerinin kullanımı, İtalya'nın coğrafi konumu nedeniyle, kritik bir faktör olarak görülüyor.
 
Karar oylamasında çekimser kalan Almanya'dan yapılan açıklamada ise Berlin'in Kaddafi'ye karşı operasyonun denetlenmesi amacıyla ABD keşif uçaklarını bölgeye gönderebileceği ifade edildi.
 
Hükümet kaynakları konunun değerlendirildiğini söyledi.
 
hürriyet



Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs