En Sıcak Konular

Japonya'daki Türkler tahliye bekliyor

18 Mart 2011 09:08 tsi
Depremin ardından nükleer santralde başlayan radyoaktif sızıntı üzerine Japonya'da bulunan Türk vatandaşları tahliye olmak için Dışişleri Bakanlığı'ndan talepte bulundu.

Depremin ardından nükleer santralde başlayan radyoaktif sızıntı üzerine Japonya'da bulunan Türk vatandaşları tahliye olmak için Dışişleri Bakanlığı'ndan talepte bulundu. Vatandaşlar uçakların dolu ve biletlerin pahalı olması sebebiyle, Ankara'dan Libya ve Mısır krizlerindeki gibi ücretsiz tahliye operasyonu başlatmasını istiyor. Dışişleri Bakanlığı'nda bir kriz merkezi kuruldu. Yapılan değerlendirme sonucunda THY'nin Osaka'dan İstanbul'a ek seferler düzenlemesinin planlandığı bildirildi. Fukushima santralindeki reaktörleri soğutma çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmalara ordu da katıldı. Ancak yüksek radyasyon yüzünden henüz reaktöre yeterince yaklaşılamadı.

Dışişleri Bakanlığı, ek sefer ihtiyacını belirlemek üzere henüz herhangi bir tarifeli uçuş için bilet almayan veya rezervasyon yaptırmayan ve Japonya'dan yurda dönmek isteyenlerden isimleri ve irtibat bilgilerini istedi. Şu ana kadar 200 civarında tahliye talebi yapıldığı öğrenildi. Tahliye edilecek vatandaşların Türkiye'ye dönüşlerinde radyasyon taramasından geçirilmesi için de gerekli hazırlıklar tamamlandı. Bakanlık ayrıca 33 kişilik bir yardım ve enkaz kaldırma ekibinin bugün Japonya'ya gönderileceğini açıkladı. Japon halkıyla dayanışma göstergesi olarak Türkiye'de ve dış temsilciliklerde bayraklar, pazartesi sabahına kadar yarıya indirilecek. Bu haftaki resmi futbol müsabakaları öncesinde felakette hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulacak. Türkiye'nin yanı sıra birçok ülke de vatandaşlarını tahliye etmek için düğmeye bastı. ABD, Japonya'daki askerlerinin ailelerinin oluşturduğu yaklaşık 20.000 kişiyi tahliye etme kararı aldı. İngiliz hükümeti, Tokyo ve Hong Kong'dan vatandaşları için charter uçakları kaldırılacağını açıkladı. İngiltere, felaketten direkt olarak etkilenenlerden uçuş için ücret istemeyecek, ancak diğer vatandaşlar 967 dolar ödeyecek. Fransa da milli havayolları Air France'dan tahliye operasyonu için uçak sağlamasını istedi. Japonya hükümeti, 32 milyonluk başkent Tokyo'da radyasyonun insan sağlığını tehdit eder seviyede olmadığını açıklasa da başta kadın ve çocuklar olmak üzere binlerce Japon da yurtdışına ya da ülkenin güneyine kaçıyor.

Nükleer seferberlik

Japonya'da deprem ve tsunami felaketinde zarar gören Fukushima Nükleer Santrali'ndeki radyasyon sızıntısı ile ilgili endişeler artarken, aşırı ısınan reaktörleri soğutmak için yoğun çaba harcanıyor. Santralde 50 acil durum personelinin ölümü göze alarak çekirdek olarak nitelenen uranyum yakıt çubuklarının erimemesi için reaktörleri su dökerek soğutma çalışmalarına ordu da katıldı. Askerî helikopterler radyoaktif sızıntının sürdüğü 3 ve 4 numaralı reaktörlerde soğutma sağlamak ve kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu havuza su tedarik etmek için havadan tonlarca su boşalttı. Ancak CH-47 tipi askerî helikopterlerin döktüğü su, şiddetli rüzgâr sebebiyle istenilen etkiyi sağlayamadı. Bunun üzerine Japon ordusuna ait 30'ar ton kapasiteli iki tankerden reaktöre basınçlı su sıkıldı. Polis de göstericileri dağıtmada kullanılan tazyikli su hortumlarıyla reaktörü soğutmaya çalıştı. Bir taraftan tanker ve helikopterlerle su boşaltmaya devam edilirken, diğer taraftan da depremde devre dışı kalan soğutma sistemlerini işler hale getirmek için yeni bir elektrik hattı çekilmesi için çalışıldı. Akşam saatlerinde Japon teknisyenlerin 2 numaralı reaktöre elektrik vermeyi başardığı müjdesi geldi. Böylelikle reaktörün soğutma sistemi pompası yeniden devreye sokulabilecek.

ÖLÜ SAYISI 5 BİNİ GEÇTİ

Uzmanlar, 1986'da Ukrayna'da meydana gelen dünyanın en büyük nükleer kazası olan Çernobil benzeri bir nükleer faciayı önlemek için 48 saatten az bir zaman kaldığını söylüyor. Uzmanlara göre 6 reaktörün bulunduğu tesiste iki tür tehlike var.Birincisi reaktörü soğutan suyun bitmesi, sonrasında sistemin aşırı ısınması ve ardından radyoaktif maddelerin reaktörü koruyan metal muhafazayı eriterek, toprağa geçmesi. İkincisi de kullanılmış nükleer yakıtların saklandığı havuzların içindeki suyun tükenmesi neticesinde yakıtın ısınarak radyasyonun atmosfere salınması. Santrali işleten Tokyo elektrik şirketi, 3 numaralı reaktördeki havuzun neredeyse boş olduğunu bildirmişti. Japon yetkililer, nükleer yakıt karışımında, azıcık solunması halinde kansere sebep olabilen plütonyum kullanılan 3 numaralı reaktöre odaklanmış durumda. Japonya'nın kuzeydoğusunu 11 Mart'ta vuran çifte felakette kayıp bilançosu da her geçen gün kabarıyor. Son resmi rakamlara göre 5 bin 178 kişi öldü, 8 bin 606 kişi kayıp ve 2 bin 285 kişi de yaralı. 88 binden fazla ev ve bina da tamamıyla yıkıldı ya da kısmen harap oldu. Felakette en çok zarar gören grubu ise yaşlılar oluşturuyor. Afet nedeniyle baş gösteren olumsuzluklar yüzünden pek çok yaşlı hayatını kaybederken, hayatta kalanlarsa elektrik veya suyun bulunmadığı, ilaçtan yetişkin bezine kadar hemen her şeyin sıkıntısının yaşandığı hastanelerde hayatlarını sürdürmek zorunda. Radyasyon tehlikesi sebebiyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta dün öldü. Yetkililer, felaketin bilançosunun daha da ağırlaşabileceğini ifade ediyor. Bu arada elektrik tüketiminde tasarruf yapılmazsa ülkenin kuzeydoğusu gibi başkent Tokyo ve çevresinin de karanlığa gömülebileceği söyleniyor.
 
zaman




Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,739 µs