En Sıcak Konular

Faciaya ramak kaldı!

18 Mart 2011 08:36 tsi
Faciaya ramak kaldı! Dünyayı alarma geçiren nükleer tehdit büyüyor. Fukuşima santralinde radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik 24 saate girildi.

ABD Nükleer Denetleme Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre de, 'büyük bir nükleer felaket'e ramak kaldı. Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Japonya'da Fukuşima nükleer santralından radyasyon sızıntısını önlemeye yönelik çabaların kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekti. Gazete dün Fransız nükleer uzmanlara dayandırdığı haberinde Çernobil benzeri bir nükleer faciayı önlemek için 48 saatten az bir zamanın kaldığını belirtmişti.

Gazete kullanılmış yakıt çubuklarının muhafaza edildiği bir havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kalmasından sonra felaketi önleme umutlarının azaldığını kaydetti.

Bazı ülkelerin vatandaşlarına Tokyo'yu terk etme çağrısı yaptığını anımsatan Daily Telegraph, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerden Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon incelemesi yapmasını istediğini belirtti.

Ölü sayısı 6 bin 405'e yükseldi

Japonya'nın kuzeydoğusunu 11 Mart tarihinde vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 16 bin 600'den fazla kişinin ya hayatını kaybettiği ya kayıp olduğu bildirildi.

Polisin bugün açıkladığı son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da 6 bin 405 kişi yaşamını yitirirken, 2 bin 409 kişi de yaralandı. Felaket sırasında, 10 bin 259 kişi de kayboldu. Daha önce önceki bilançoda, 5 bin 178 kişinin yaşamını yitirdiğini, 8 bin 606 kişinin kayıp olduğunu ve 2 bin 285 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Japon yetkililer, ölü sayısının artabileceğini ifade ediyor.

Bir de soğuk vurdu!

9 şiddetindeki depremin üstüne korkunç bir tsunami faciası yaşayıp, daha sonra da nükleer tehditle karşı karşıya kalan Japonlar için dün yağan kar, tuz-biber etkisi gösterdi. Evi yıkıldığı ya da sular altında kaldığı için barınaklarda yaşamak zorunda yaklaşık 550 bin Japon, bir yandan da her geçen gün soğuyan hava ve karla mücadele etmek zorunda kaldı.

Lapa lapa yağan kar, arama ve kurtarma çalışmalarını da olumsuz etkiledi.

Bu arada Çinli meteorologlar, kötü hava koşullarına farklı bir yaklaşım getirerek, kar ve yağmurun, radyasyonun başka bölgelere yayılmasını önlemede Japon hükümetine yardım edeceğini öne sürdü.

Kaçıyorlar

Art arda gelen felaketlerle boğuşan halksa, çareyi kaçmakta buluyor. Kaçabilenler ülkenin güneyine ya da yurtdışına gidiyor. Yabancı hükümetler de kendi vatandaşlarını geri çağırmaya başladı.

Üç yolcuda radyasyon

Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandı.

Yolculardan 50'li yaşlarda Japon bir erkekte, başının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığı, bu yolcunun Fukuşima'da yaşadığınını sanıldığı kaydedildi.

YTN televizyonu da yolcuların kamu sağlığına tehdit oluşturmadıklarını ve serbest bırakılacaklarını duyurdu.

sabah



Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,623 µs