En Sıcak Konular

Deniz Baykal'dan ifade resti

18 Mart 2011 08:28 tsi
Deniz Baykal'dan ifade resti

Odatv muhabiri Kaleli'ye taciz iddialarıyla ilgili "müşteki" sıfatıyla ifadeye çağrılan Baykal, ifade vermek için şart koştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Odatv muhabiri İklim Bayraktar Kaleyi'ye taciz iddialarıyla ilgili olarak ifade vermeye çağırılan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, savcılık belgeleri göstermezse ifade vermeyecek.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Odatv muhabiri Kaleli'ın sorgusunda ortaya çıkan iddialar nedeniyle soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcızı Zekeriya Öz, Deniz Baykal'ın "müşteki" sıfatıyla ifadesinin alınmasını istemişti. Baykal'ın avukatı Muzaffer Yılmaz da ifade vermelerinin şartını açıkladı.

“Hiçbir sıfatla taraf olmayız”

Yaptığı açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Baykal'ın ''müşteki'' sıfatıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talimatla ifadesinin alınmasının talep edildiğini anımsatan Ylımaz, şunları söyledi: "Müvekkil Baykal, adli makamlara ve savcılık makamına yardımcı olmayı istemektedir. Ancak, suçtan mağdur olan kişi olarak ifadeye çağrılmakla birlikte, bu konudaki bilgi ve belgelerin kendisinden gizlenmesi, incelettirilmemesi ve 'ilgili kişilerin uygun gördüğü kadarı ile yetin' denilmesi, olayın şikayete bağlı suç kapsamında gözükmesi, İstanbul Savcılık dosyası kapsamında değerlendirilebileceğine ilişkin tarafımıza iletilen hiçbir bilgi belge olmaması nedeni ile kimler tarafından yönlendirildiği ve nereye gittiği, ne zaman sonuçlanacağı belli olmayan bir soruşturmada hiçbir sıfatla taraf olma arzusunda değildir."

Yılmaz, gerçeklerin ortaya çıkması için 07 Mart 2011 tarihinden itibaren basında yer alan olaylara ilişkin ilgili araştırmanın yapılması ve Baykal hakkındaki Beşiktaş Savcılığındaki soruşturma dosyasında yer alan bilgi, belge ve telefon dinlemelerinin istenilerek incelenmesi hususunda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ''gizlilik kararı'' bulunan dosyasına 11 Mart 2011 tarihinde başvurularak ivedi olarak gerekenin yapılması talebinde bulunulduğunu belirtti.

“Gerçekler ortaya çıkarılmalı”

Muzaffer Yılmaz, ''Bu talep de Baykal'ın kendisine yapılan iftira ve tertibe ilişkin sorumluların ve bütün gerçeklerin ortaya çıkarılmasını bir an önce ve herkesten çok istediğinin bir kanıtıdır. Tüm bu hususlar açıklanarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 5271 sayılı Yasa'nın 234. maddesi gereği Baykal'la ilgili tüm bilgi ve belgelerin tarafımıza verilmesi, bu husus yerine getirilmeden ifade verilmeyeceği bildirilmiştir'' dedi.

İşbirliği yapacağız

Avukatının ardından yazılı bir açıklama yapan Baykal da komplo iddialarıyla ilgili bilgi ve belgeler kendisine ulaştırılırsa ifade vereceğini belirterek, "İftira davasının İstanbul'daki dava çerçevesine taşınmasını haklı gösterecek bir bulguya rastlanmamıştır" dedi. Ergenekon davasının şikayetçisi ya da mağduru anlamında bir ifade vermeyeceğini kaydeden Baykal, "Resmi makamların ve yargı mercilerinin bize verebilecekleri iftira davası ile ilişkili her türlü bilgiyi ve belgeyi göz önünde tutacağımız, yargı organlarına tam bir saygı anlayışı içinde onlarla iş birliği yapacağımız açıktır" dedi.

Tekin: Gidip ifademizi vereceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, son Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılan Odatv muhabiri İklim Bayraktar Kaleli'nin Deniz Baykal'a yönelik taciz iddialarına ilişkin ifadesinin alınması konusunda "Uygun bir zamanda gideceğiz ifademizi vereceğiz" dedi.

Kastamonu Günleri etkinliğine katılmak için geldiği Atatürk KültürMerkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekin, "Gazeteci İklim Bayraktar Kaleli'nin iddialarına ilişkin" kendisinin de ifadeye çağrılıp çağrılmadığını sorması üzerine, Ankara Adliyesi'nden kendisine telefonla bilgi verildiğini söyledi.

“Yargıdan kaçmayız”

Tekin, "Medyamız jet hızıyla bu işleri yapınca onlar da haklı olarak telefonla söylediler. Uygun bir zamanda gideceğiz ifademizi vereceğiz. Bizim yargıdan kaçmamız söz konusu değil. Hangi gün gideceğimizi sonra size söyleyeceğim" diye konuştu.

Halk TV'nin, Soner Yalçın'ın sahibi olduğu Odatv'ye satışının görüşüldüğü günlerde Odatv muhabiri İklim Bayraktar Kaleli, Deniz Baykal, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ekseninde gelişen iddialara Zekeriya Öz el koymuştu. Öz, Kılıçdaroğlu ve Tekin'in "tanık",  Baykal'ı ise "mağdur" olarak ifadesinin alınmasını talep etmişti.
 
bugün

 



Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs