En Sıcak Konular

Japonya'da flaş gelişme

17 Mart 2011 15:51 tsi
Japonya'daki deprem ve ardından gelen tsunaminin korkunç bilançocu netleşmeye başlıyor.

15.02: JAPONYA'DAKİ NÜKLEER SIZINTI ÇİN'DEKİ MARKETLERDE TUZ BIRAKMADI

Japonya'daki nükleer sızıntıdan sonra Çin'de iyodun radyasyon hastalıklarına iyi geldiği şeklinde söylenti yayılması üzerine marketlerde tuz kalmadı. Çin Devlet Gelişme ve Reform Komitesi yerel yönetimlere acil bir duyuru yayınlayarak, ilgililerin yemeklik tuzda stok ve fiyat artışı gibi piyasa düzenini bozmaya çalışan "kötü niyetli girişimlerle" mücadele etmelerini istedi.

Çin'de yemeklik tuzda yeterli stok olduğu, tedarikinde herhangi bir zorluk bulunmadığı kaydedilen duyuruda, tüketicilerin makul düzeyde alım yapmaları istendi. Olayın araştırılacağı ve fiyat yükseltenlerin cezalandırılacağı bildirilen duyuruda, "Söylentilere inanmayın! Söylenti yaymayın! Paniğe kapılıp gereğinden fazla tuz satın almayın!" ifadeleri kullanıldı.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde, Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nde nükleer sızıntı meydana gelmesinden sonra, bazı vatandaşların tuz yapımında kullanılan deniz suyunun radyasyon kirlenmesine maruz kalmasından endişe duymaya başladıkları da belirtildi.

14.31: JAPONYA'YA 33 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ VE TEKNİK PERSONEL GÖNDERİLECEK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Japonya'ya 33 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik personel gönderileceğini bildirdi. Başkanlığın, Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan bilgi notunda, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami sonrasında Japon hükümetinin uluslararası yardım talebi üzerine, Türkiye tarafından 33 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik personel gönderileceği ifade edildi. Bilgi notunda, 18 Mart 2011 tarihi akşam saatlerinde Tokyo'ya hareket edecek olan THY kargo uçağı ile 3 araç, 2 römork, 40 dozometre ile 5 radyasyon ölçüm cihazının bölgeye gönderileceği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Başkanlığımızdan 1 Afet uzmanı ile 1 arama kurtarma ve haberleşme teknisyeni, İstanbul ve Bursa Arama Kurtarma Birliklerinden 24 kişilik ekip, Sağlık Bakanlığından 5 kişilik UMKE ekibi, TAEK Başkanlığından 1 uzman ve Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğinden 1 mihmandardan oluşan toplam 33 kişilik personel, 18 Mart 2011 Cuma günü saat 17.50'de tarifeli THY uçağı ile Tokyo'ya hareket edecektir. Bugün ekipte görev alan personelin tamamı İstanbul Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'nde yarım günlük eğitime alınmıştır."

14.26: JAPONYA İLE DAYANIŞMA İFADESİ OLARAK HAFTA SONU TÜM YURTTA VE YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERDE BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLECEK

Japonya'da 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen deprem ve tsunami felaketleri nedeniyle, hafta sonu bütün yurtta ve yurtdışı temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilecek. Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan duyuruda, Japonya ve Japon halkıyla dayanışma ifadesi olarak, bütün yurtta devlet daireleri ve kurumlar ile yurtdışı temsilciliklerde 18 Mart Cuma günü saat 18.00'den, 21 Mart Pazartesi günü saat 09.00'a kadar bayrakların yarıya indirilmesinin uygun görüldüğü bildirildi. Duyuruda, bayrakların yarıya indirilmesine ilişkin genelgeye de yer verildi.

12.49: ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: "JAPONYA'YA YARDIMA HAZIRIZ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya'da yaşanan felaketten büyük üzüntü duyduklarını ve bu ülkeye yardıma hazır olduklarını söyledi. Merkel, bugün Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında, Japonya'daki büyük felaket karşısında kayıtsız kalamayacaklarını belirterek, "Japonya'ya yardıma hazırız" dedi.

Japonya'ya bağış çağrısında bulunan Merkel, dünyanın 3. büyük ekonomisine sahip olan bu ülkede yaşanan felaketin dünya ekonomisini çok büyük ölçüde olumsuz yönde etkileyeceğine inanmadığını, yine de felaketin doğurabileceği sonuçları uluslararası alanda ele alacaklarını ifade etti. Almanya'daki nükleer santrallerin güvenli olduğunu ve şu an nükleer enerjiden tümüyle vazgeçemeyeceklerini kaydeden Merkel, ancak bunu bir geçiş teknolojisi olarak gördüklerini ve kademeli olarak bu teknolojiden tümüyle vazgeçeceklerini, ancak bunu uygun bir düzenleme ile yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Ülkesinde Japonya'daki gibi bir depremin ve tsunaminin meydana gelmesinin imkansız gibi göründüğünü, ancak Japonya'daki felaketin, en imkansız gibi görünen birşeyin bile gerçekleşebileceğini gösterdiğini belirten Merkel, bu nedenle yeni durumun ışığında Almanya'daki nükleer santrallerin inceleme altına alınması ve 3 ay boyunca 7 eski nükleer santralin geçici bir süre kapatılması kararı aldıklarını hatırlattı.

"Hedefimiz en kısa zamanda yenilenebilir enerji çağına geçmek" diyen Merkel, bunun için gerekli olan enerji ağının kurulabilmesi için de büyük yatırımların şart olduğuna dikkati çekti. Merkel, muhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller Partisini de iktidarda bulundukları dönemde nükleer atıkların nihai depolanması konusunda bir çözüm getirememekle eleştirerek, kendilerinin nükleer atıkların güvenliği konusunda önceki hükümetlerden çok daha fazla şey yaptığını savundu. Hristiyan Brilik partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder de her fırsatta nükleer enerjiden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Yeşiller Partisi'nin, SPD ile kurduğu hükümet döneminde nükleer santralleri yıllarca kapatmamış olduğuna işaret etti. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise, nükleer santral tehlikesinin bugüne kadar bilinmeyen birşey olmadığını, Almanya'daki santrallerde de zaman zaman büyük tehlikelerin yaşandığını, Çernobil faciasının meydana geldiğini belirterek, "Japonya'da yaşadığımız, nükleer enerji çağının sonudur" dedi.

Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) ile kurdukları hükümet döneminde, Merkel'in isteği ile nükleer santrallerin çalışma süresinin 8 yıl boyunca uzatılmasının kararlaştırdığını ifade eden Gabriel, "Bu kararı almasaydınız şimdi bu santraller kapatılmıştı" diye konuştu. Geçici bir süre kapatılması öngörülen nükleer santrallerin tümüyle kapatılmasını istediklerini kaydeden Gabriel, bu santrallerin incelenmesi ile görevlendirilen komisyonun başında bir nükleer santral lobicisinin bulunmasını da eleştirerek, bu kişinin görevden alınması gerektiğini söyledi.

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Eşbaşkanı Jürgen Trittin, nükleer enerjiden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, Merkel'in güvenli olarak nitelendirdiği nükleer santrallerde geçmişte bir çok tehlikeli durumun yaşanmış olduğuna dikkati çekti. Almanya'daki nükleer santrallerin tümüyle kapatılmasının 2050 yılına kadar sürebileceğini ifade eden Trittin, bunun yanlış olduğunu, santrallerin bir an önce kapatılması gerektiğini kaydetti. Nükleer santrallerin kapatılmasıyla enerji fiyatlarının artabileceğine de işaret eden Trittin, bunun yine de Japonya'daki gibi bir felaketin yaşanmasından daha iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi de nükleer santrallerin hemen kapatılmasını istediklerini söyledi. Öte yandan, geçici bir süre kapatılması kararlaştırılan 7 nükleer santralden Baden-Württemberg eyaletinde bulunan "Neckarwestheim I" ve "Philippsburg I" santrallerinin kapatılmaya başlandığı bildirildi.

12.11: RADYASYON NEDENİYLE HASTANE DIŞINA NAKLEDİLEN 14 YAŞLI HASTA ÖLDÜ

Japonya'da Fukujima nükleer santrali yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta öldü. Yetkililerden Çuei İnamura, 2 yaşlı hastanın hastaneden nakledilirken, diğer 12'sinin ise geçici olarak nakledildikleri bir lisenin spor salonunda hayatlarını kaybettiklerini söyledi.

İnamura, "İyi bakım verebilecek imkanlara sahip değildik" diye konuştu. Japonya'daki deprem ve tsunamiden en çok zarar gören grubu yaşlılar oluşturuyor. Ülkede deprem ve tsunami nedeniyle başgösteren olumsuzluklar yüzünden pek çok yaşlı hayatını kaybederken, hayatta kalanlarsa elektrik veya suyun bulunmadığı, ilaçtan yetişkin bezine kadar hemen herşeyin sıkıntısının yaşandığı hastanelerde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyor.

11.38: JAPONYA'DAN GÜNEY KORE'YE GELEN YOLCULARDA RADYASYON İZLERİNE RASTLANDI

Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandığı bildirildi. Yonhap ajansının, Güney Koreli yetkililere dayandırdığı haberinde, bugün Japonya'dan gelen yolculara Incheon havaalanında ilk kez yapılan testlerde, üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyon izine rastlandığı belirtildi. Yolculardan 50'li yaşlarda Japon bir erkekte, başının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığı, bu yolcunun Fukuşima'da yaşadığınını sanıldığı kaydedildi.

YTN televizyonu da yolcuların kamu sağlığına tehdit oluşturmadıklarını ve serbest bırakılacaklarını duyurdu. Reuters muhabiri, havaalanındaki radyasyon kontrollerinin gönüllülere yapıldığını söyledi. Güney Kore Bilim Bakan Yardımcısı Kim Çang-Kyun, yakında, ülkenin güneyindeki Busan limanında, Japonya'dan feribotla gelen yolcuları benzer testlerden geçireceklerini kaydetti.

11.32: TOKYO VE ÇEVRESİNDE GENİŞ ÇAPLI ELEKTRİK KESİNTİSİ OLABİLİR

Deprem ve tsunami felaketiyle sarsılan Japonya'nın doğusunda, elektrik tüketiminde tasarruf yapılmazsa geniş çaplı elektrik kesintisi olabileceği bildirildi. Sanayi Bakanı Banri Kaieda, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğuda etkili olan soğuk hava nedeniyle, bölgelere göre yapılan planlı kesintilere rağmen, elektrik kullanımının büyük oranda arttığını belirtti.

Bakan, Fukuşima nükleer santrallerini işleten Tokyo elektrik şirketinin (TEPKO) hizmet verdiği bölgelerde dün akşamdan bu yana sıcaklığın çok düştüğünü, şirketlerin ve halkın elektrik tüketimini en aza indirmeye çalışmaması durumunda Tokyo ve çevresinin bu akşam karanlığa gömülebileceğini söyledi. Geniş çaplı elektrik kesintisini önlemek için Sanayi Bakanı, şirket ve halktan düzenli olarak elektrikli cihazlarını kapatmalarını, zorunlu olmadıkça bu cihazları kullanmamalarını istedi.

09.41:SOĞUTMA SİSTEMLERİNİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN YENİ BİR ELEKTRİK HATTININ KURULMASINA ÇALIŞILIYOR

Japonya'da askeri helikopterler, Fukuşima nükleer santralinde tehlikeli bir şekilde aşırı ısınan uranyum yakıt çubuklarını soğutmak için havadan deniz suyu dökmeye başladılar.

CH-47 tipi askeri helikopter TSİ 02.48 itibarıyla santrale su dökmeye başladı. Helikopterin en az dört kez su attığı, ancak televizyondan izlendiği kadarıyla suyun çoğunun rüzgarla dağıldığı belirtiliyor.

Havadan su atarak hem 3. reaktörde soğutma sağlamak hem de kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu havuza su tedarik etmenin amaçlandığı belirtildi.

Helikopterlerin su dökmesinin yanı sıra polislerin, göstericileri dağıtmada kullanılan tazyikli su hortumlarıyla 4. depolama havuzuna su sıkacakları bildirildi.

Santrali işleten Tokyo elektrik şirketi, daha önce yaptığı açıklamada havuzun neredeyse boş olduğunu bildirmişti.

Bu arada, bir taraftan da soğutma sistemlerini işler hale getirmek için yeni bir elektrik hattının kurulması çalışmaları sürüyor.

Geçen haftaki deprem ve tsunamide reaktörün soğutma sistemini çalıştıran elektrik kesilmiş ve destek jeneratörleri de tahrip olmuştu.

Tokyo elektrik şirketi yetkililerinden Masahisa Otsuki, havuzlardaki su seviyesini, ısıyı ve son olarak santralde neler olup bittiğini bilmediklerini söyledi.

Tokyo elektrik şirketinin bir başka yetkilisi Hikaru Kuroda, 4. ünitedeki soğutma havuzundaki su seviyesinin büyük bir kaygı kaynağı olduğunu belirterek, havuzun yakınına gidemediklerini, durumu uzaktan izleyebildiklerini söyledi. 

Depolama havuzlarının sürekli soğutma suyuna ihtiyacı var. Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor.

Santralde çalışanlar dün radyasyon seviyesinin çok yükselmesi üzerine santralden ayrılmış ve bu yüzden zaman kaybedilmişti. Santralde 180 acil durum personeli görev yapıyor.

--------------------------------------------------------------------------------
Japonya'nın kuzeydoğusunu 11 mart tarihinde vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Polisin bugün açıkladığı son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da, 5 bin 178 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 606 kişi kayıp ve 2 bin 285 kişi de yaralı. Bilanço, 88 binden fazla ev ve binanın tamamiyle yıkıldığını ya da kısmen harab olduğunu gösteriyor.  Daha önce önceki bilançoda, 4 bin 314 kişinin öldüğü, 2 bin 282 kişinin yaralandığı ve 8 bin 606 kişinin de kaybolduğu belirtilmişti.

Yetkililer, felaketin bilançosunun daha da ağırlaşabileceğini ifade ediyorlar.

AA



Bu haber 950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,877 µs