En Sıcak Konular

'Genelkurmay Başkanı katılsaydı...'

17 Mart 2011 15:31 tsi
Çetin Doğan, Balyoz davasında savunma yaptı.

Balyoz davası tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, 1. Ordu'daki plan seminerine 147 personelin katıldığını, bu personelden bazıların hiç dava açılmadığını söyledi. Seminere ABD'nin Irak'a yönelik ön hazırlıkları nedeniyle Genelkurmay Başkanı'nın katılmadığını belirterek, "Genelkurmay Başkanı katılsaydı sanık sandalyesine oturacak mıydı?" dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunmasına devam eden Çetin Doğan, 1. Ordu'daki seminer planı toplantısına toplam 147 personelin katıldığını söyledi. Doğan, bazı personel hakkında dava açılıp bazılarının ifadesinin dahi alınamadığını savunarak eleştiride bulundu. Toplantıda konuşmacı olarak bulunan 2. Kolordu'ya bağlı 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Uğur Uzal'ın davada sanık olarak yer almadığını söyleyen Doğan, Uzal'ın da tanık olarak dinlenmesini istedi.

Toplantıya katılan ve haklarında dava açılmayan personelden bazılarının ifadeleri alınıp serbest bırakıldığını ifade eden Doğan, bazılarının ifadesinin bile alınmadığını söyledi. Toplantının 3 güne yayıldığını belirten Doğan, verilen araların haricinde toplam 12 saatlik konuşma yapıldığını, bu konuşmaların kaydedildiğini ve toplamda da 12 saatlik bir ses kaydı bulunduğunu ifade etti. Bu sürenin haricinde herhangi bir görüşme yapılmadığını savunan Doğan, "En son bir yemek yedikten sonra toplantıya katılanları serbest bıraktım." ifadesini kullandı.

İddianamede Kara Kuvvetleri Komutanlığının emrine aykırı olarak plan seminerinin icra edildiğinin yazılı olduğunu ifade eden Doğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo'da (OYTS) tehlikeli ve suç isnadı olabilecek bir husus görmesi durumunda, bunu Ordu Komutanlığına verdiği emirde belirteceğini anlattı. OYTS'yi daha önce okuduğunu söyleyen Doğan, "Bu jenerik senaryoda akla, mantığa aykırı gelen bir husus var mı? Bir darbe kokusu var mı?" diye sordu.

1. Ordu Komutanlığının 31 Ocak 2003 tarihinde OYTS'yi de ihtiva edecek şekilde çok kapsamlı bir emir yayınladığını belirten Doğan, bu emrin özel dağıtım planında dağıtımı yapılan makamlar içerisinde bilgi için Genelkurmay Başkanlığı, bütün kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile diğer ordu komutanlıklarının da bulunduğunu kaydetti.

Ordu Komutanlıkları tarafından düzenlenen her seminere Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanının da katıldığını kaydeden Doğan, ancak bu seminere, ABD'nin Irak'a müdahalesi yönünde yaptığı ön hazırlıklar ve bu konuda yapılan görüşmeler nedeniyle Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanının katılmadıklarını söyledi. Doğan, "Ben katılmadıkları toplantı hatırlamıyorum. Seminere katılsalardı darbe hazırlıklarının örtülü provası mı yapılacaktı? Eğer seminere katılsalardı şu an sanık sandalyesinde mi oturacaklardı? Komutanlar toplantıya katılmasa da planda hiçbir şey değişmedi. Demek ki, komutanlar katılsa bu komutanların katıldığı darbe planı olacaktı." diye konuştu. Komutanların seminere katılmayacakları konusunda bilgisi olmadığını belirten Doğan, "21 Şubat 2003'te katılmayacakları belli oldu." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,238 µs