En Sıcak Konular

6 kritik soru

17 Mart 2011 15:22 tsi
6 kritik soru HAS Parti kurucu üyesi Aslan Polat'tan Kemal Kılıçdaroğlu'na çarpıcı sorular...

HAS Parti kurucu üyesi Aslan Polat,CHPGenel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`na "Bunların hesabını ver" diye seslendi.

Polat, Erzurum Milletvekili olduğu 20-21. dönemde, o zaman SSK Genel Müdürü olan Kılıçdaroğlu`na Meclis huzurunda sorduğu ihaleleri yeniden hatırlattı. Kılıçdaroğlu`nu, görevi sırasında kurumu 15 trilyon lira zarar ettirmekle suçlayan Aslan Polat hodri meydan dedi: Cevap verebiliyorsa şimdi versin. İşte Aslan Polat`ın gündeme getirdiği 6 çetin soru...

"Çalışma Bakanlığının 1999 Yılı Bütçesi Üzerinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığım konuşmada, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü olduğu zaman SSK ile OYAK İnşaat arasında, 26.05.1998 tarihindeki anlaşmayı dile getirdim.

Yapılan anlaşma gereği SSK, OYAK İnşaata 2.445.000 Dolar ödeyecek ve OYAK İnşaat’a % 25 oranında ortak olması kararlaştırılmıştı. Ayrıca bu anlaşma da SSK’nın 1998 fiyatları ile 100 milyar TL’nin üzerindeki bütün ihaleleri sadece % 1 tenzilatla OYAK İnşaata vermesi ile Bayındırlık Bakanlığı’nın fiyat cetvelinde yer almayan kalemler için de maliyet artı % 15 kar hesabına göre ihale olunacaktır maddeleri yer almaktaydı.

17.7.1998 tarihliBakanlar KuruluKararı ile onaylanan ve 6 Eylül 1998 tarhili Resmi Gazete`de yayınlanan anlaşmada SSK İhale İşler Yönetmeliği`nin, 7. Bölümü`nde yer alan ihale usulüne tabi olmayan işler bölümünün E maddesine “Özel kanunla kurulmuş ve üyelerine ek sosyal güvenlik yardımı sağlamakla yükümlü kılınmış kurumların, sahip olduğu müessese veya sermayesinin en az % 70’i bu kuruşlara ait ortaklıklar” ifadesi eklenerek adeta OYAK İnşaat tarif edilmiş ve bu anlaşmaya hukukilik kazandırılmaya çalışılmıştır.

MEDYA ÜZERİNE GİTTİ AMA...

Benim bu konuyu 12.11.1998 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu`nda dile getirmem üzerine, bazı medya kuruluşları da bunu haber yaptı. Bunun üzerine ilgili bakanlıkta önce ihalelerinin durdurulacağı sonra da tenzilatların % 6,5 oranına çekileceği belirtilmiştir. Bu arada SSK ihalelerinin % 20 kadarı da eskiden olduğu gibi normal davet ya da kapalı zarf usulüyle açık ihale yapılacağı belirtilmiştir.

Ben bu konuyu tekrar 17.12.1998 tarihli yazı ile TBMM Başkanlığı kanalı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazılı soru olarak sordum. İlgili Bakan Sayın Hakan Tartan imzasıyla verilen cevapta,

1. % 25 hisse 2.544.500 Dolar yerine 2.755.500 Dolar karşılığı yani 211.000 Dolar fazla fiyatla alındığı

2. Tenzilatlar % 1’den % 6,5’eçekilirken fiyatı belli olmayan kalemlerde maliyet artı % 15’ten maliyet artı % 20’ye çıkartıldığı ifade edilmiştir..

Bu arada şunu dikkate sunmak isterim ki, SSK aynı tarihlerde Sivas SSK ihalesinde % 15 olan tenzilat teklifini haddi layık değil diyerek müteahhit % 20’ye çekmeden ihaleyi tastih etmemiştir. Ayrıca SSK normal müteahhitlere proje bedeli ödemezken OYAK İnşaat`a 1998 fiyatlarıyla proje bedeli olarak 400 – 500 milyar TL para ödemiş olduğu tespit edilmiştir. Ben bu konuyu 24.03.1999 tarihinde TBMM Genel Kurulu`na gündem dışı konuşma olarak taşıdım. Bakan Hakan Tartan bu olayı savunamadı ve tutanaklarda yer alan ifadesiyle “Ben 24 şubat tarihinde bakan oldum bu gelişmeler ondan önceki tarihi kapsıyor. Ancak bununla birlikte SSK’nın bu tür ihalelerde yetkili merci yönetim kuruludur. Yani bakanın bu ihalelerde ne bir ilgisi vardır ne de direk olarak bu işin içine girmektedir. SSK yönetim kurulu bu konuda gerekli işlemi yapmakta ve karar almaktadır.” diyerek mesuliyetin tamamen SSK yönetim kuruluna ve Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ait olduğunu belirtmiştir.

YAŞAR OKUYAN DA SAVUNAMADI

Aynı konuyu 15.08.1999 tarihinde TBMM Genel Kurulu`na tekrar taşıdığımda ise Bakan Yaşar Okuyan tutanaklara geçen ifadesiyle “Ne zaman" dedi. Ben de "Sizden önceki bakanlık yaptı sizde uyguluyorsunuz” diyerek cevapladım ve Sayın Yaşar Okuyan da bu ihaleleri savunamadı.

Plan ve Bütçe Komisyonu`nda 2000 yılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerine konuşurken konuyu yine dile getirdim. Sayın Yaşar Okuyan cevap olarak “OYAK ile ilgili eleştiriler ve teklifler var hemen söyleyeyim. Bu konu aslında beni de rahatsız ediyor bununla ilgili SSK Genel Müdürümüzden ricada bulundum bir komisyon oluştu. Şu anda şöyle ya da böyle diyemiyorum. Hukuksal anlamda bizi bağlayan geri dönüşü olmayan, dönebilirsiniz ama maliyeti başka türlü geri döner diye iddialar var” dedi ve ilerleyen dönemde Sayın Okuyan bu anlaşmaları iptal etti.

Benim tespit edebildiğim, Denizlihastaneinşaatı % 1 tenzilatla, Erzurum, Düzce, Bingöl, Çaycuma, Kütahya,İstanbulHalkalı, Yalova, Bartın İhaleleri % 6,5 oranla verildi. Bu ihalelerin keşif bedelleri 1998 – 1999 fiyatları ile 17 trilyon 29 milyar TL’dir. Bunların SSK’nın kabul ettiği hatti layık alt sınır olan % 20 tenzilat farkı 2 trilyon 443 milyar TL’dir. 1999 – 2010 arasındaki Bayındırlık ve İskan Bakanlığı katsayısı farkı (2011 verileri henüz açıklanmadığı için 2010 verilerini esas alıyoruz.) 8.027’dir. Dolayısıyla 2 trilyon 443 milyarı bugünkü fiyatlara çevirmek için 8.027 ile çarparsak takriben 20 trilyon gibi bir tutara denk gelmektedir. Bunun % 25’i SSK’nın % 75‘i OYAK İnşaatın olduğuna göre SSK’ya kalması gerek paranın 15 trilyon TL’snini OYAK inşaata aktarıldığı anlaşılmaktadır.

GİDİN MECLİS TUTANAKLARINA BAKIN

Sonuç olarak SSK ve OYAK ortaklığındaki bu işlemi, Meclis tutanaklarında da sabit olduğu üzere hiçbir bakan savunamazken, bu anlaşmayı 15 Aralık 1998 tarihinde SSK Genel Müdür sıfatıyla imzalayan, sonra yine aynı sıfatla ek protokolünü de imzalayan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, savunmuştur. Şöyle ki Sayın Kılıçdaroğlu benim TBMM’deki odama gelmiş ve “Sayın milletvekilim tenzilatı % 1’den %6,5 oranına çıkardık artık yeterli tenzilat oldu” demiştir. Ben de kendisine “Siz Sivas’taki bir ihale tenzilatını haklı ve o günkü ihale şartlarına uygun olarak %15 oranında bile kabul etmeyip de % 20 olmadığı için onaylamıyorsunuz da % 6,5 oranını nasıl normal buluyor ve ayrıca fiyatı belli olmayan kalemleri niçin % 15’ten % 20’ye çıkarıyorsunuz.” dedim. O da cevaben biz zaten OYAK’la ortağız dedi. Ben de “Tümü size ait olacak tenzilat farkının %25’ini alıyorsunuz %75’ini OYAK İnşaata veriyorsunuz” dedim. SayınKemal Kılıçdaroğlubu soruma cevap veremeden gitti. Cevap verebiliyorsa şimdi versin.

SORUYORUM

Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu’na soruyorum:

1. Bu hükümeti ihaleleri yandaşlara veriyor diye itham ediyorsunuz. Bunu bilemem fakat Dünya üzerinde sizin yaptığınız gibi kendi kurumunun tüm ihalelerini bir başka kuruluşa ismen ve % 1 sonra % 6,5 tenzilatla veren başka bir kuruluş var mıdır?

2. Peki % 1 tenzilatı biz tenkit ettikten sonra % 6,5 a çıkarttınız da hemen aynı işlemde bayındırlık fiyat cetvelinde fiyatı belli olmayan kalemleri niçin bir şekilde maliyet artı % 15’ten %20’ye çıkarttınız?

3. Kendi bakanlarınızı dahi ikna edemediğiniz bir konuda, Genel Müdürü olduğunuz SSK’nın hakkını savunan bir vekilin, niçin odasına kadar gelerek bu işlemi savundunuz? Bunu 1998 tarihinde 28 Şubatın tesiri altında kalarak mı yaptınız?

4. İşçi hakkını koruyacağım diyorsunuz. Ülkemizdeki en mağdur gruplardan biri olan çalışan SSK İşçilerinin hakkını onlardan durumu görece iyi olan OYAK çalışanlarına vermiş olmadınız mı?

5. SSK’nın borç içinde olduğu ve o tarihlerde %120-140 faizle borçlandığı bir dönemde 2.755.500 Dolar ödeyerek OYAK İnşaata niçin ortak oldunuz?

6. Son olarak bu işten en az 15 trilyon TL zararı olan SSK çalışanlarından özür dilemeyi düşünüyor musunuz?



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,699 µs