En Sıcak Konular

'Arap baharına kış tehdidi'

17 Mart 2011 14:20 tsi
Arap dünyasında devrim kıvılcımı Mısır ve Tunus'tan sonra Bahreyn ve Libya'ya da sıçıradı fakat, aynı başarıyı gösteremiyor.

Konuyu değerlendiren İngiltere'nin Financial Times gazetesi, "Arap baharına kış tehdidi" başlıklı analizinde, Libya ve Bahreyn liderlerinin muhalefete karşı büyük bir öfke ve intikam duygusuyla saldırıya geçtiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler'de uçuş yasağı konusundaki müzakereler sürerken Kaddafi birliklerinin isyancıların kalesi konumundaki Bingazi'ye çok yaklaştığını kaydeden Financial Times, şu satırlara yer veriyor:

"Kaddafi'nin 40 yıllık yönetimine karşı başlattıkları ayaklanma sırasında ele geçirdikleri bazı kasabaların kontrolünü kaydeben Libya muhalefeti, Bingazi'yi kararlı bir şekilde savunacaklarını söylüyor.
 
Diğer taraftan psikolojik savaşı şiddetlendiren Kaddafi yönetimi ise, zaferin yakın olduğunda ısrarlı. Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Fransız Televizyonu'na iki gün içinde herşeyin biteceğini söyledi. Libya'daki barışçıl gösteriler, silahlı ayaklanmaya dönüştü. Ordudan birçok subay ve askerin saf değiştirmesine rağmen, Kaddafi birliklerinin büyük üstünlüğü var.”

Financial Times, Bahreyn'deki ayaklanmanın da tehlikeli bir mezhep savaşına dönüşmeye başladığına dikkat çekerek şöyle devam ediyor:

"İktidardaki El Halife hanedanının Sünni taraftarlarıyla, ayrımcılığa son verilmesini ve anayasal monarşiye geçilmesini isteyen Şii protestocular çatışıyor.
 
Bahreyn'in Sünni komşularının müdahalesi Şiilerin ağırlıkta olduğu İran'ın da dahil olabileceği daha geniş kapsamlı bir krize dönüşme tehlikesini beraberinde getiriyor.
 
Suudi Arabistan'ın müdahalesi, Riyad'ın Körfez'deki hanedanlara destek olmaya kararlı olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre Suudi Arabistan bununla birlikte, sözkonusu ülkelerde anayasal monarşi yönünde atılacak adımlara itiraz etmeyecek"

İngiltere basınından Daily Telegraph gazetesi de başyazısında "Suudi Arabistan'ın Bahreyn'e destek için bu ülkeye asker göndermesinin Batı'nın çıkarlarına aykırı olduğunu'' belirterek şöyle devam ediyor:

"Çünkü bu, Şii çoğunluğu daha da öfkelendirecekdir. Kendisini Şiilerin baş savunucusu olarak gören İran, onlar adına harekete geçerse, kriz Suudi Arabistan'la İran arasında bir çatışmaya dönüşebilir. Batı'nın petrol yolları kapanır. Bu aşamada Amerikan Başkanı Obama'nın müdahaleden başka şansı yok."


BBC

 



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs