En Sıcak Konular

İnsan hakları örügütü ABD'den açıklama istedi

17 Mart 2011 13:46 tsi
İnsan Hakları İzleme örgütü, ABD hükümetinden, gizli belgeleri Wikilieaks’e sızdırmakla suçlanan asker Bradley Manning’in son derece sınırlayıcı, cezalandırıcı ve onur kırıcı koşullarda tutulmasının nedenlerini kamuoyuna açıklamasını istedi.

Eski askeri istihbarat uzmanı 23 yaşındaki Manning, başlangıçta yüzbinlerce gizli yazışmayı kendi bilgisayarına aktarmakla suçlanıyordu, ancak bu ay hakkında 22 yeni suçtan dava açıldı.

Manning, geçen sene temmuzda Virginia’daki Quantico üssüne sevkinden beri azami güvenlik gözetimi ve kendine zarar verme kapasitesine sahip tutuklular için uygulanan "yaralamanın önlenmesi" (POI) statüsü altında tutuluyor.

Bradley Manning, bu statü ve koşullar altında tutulmasının uygunsuz ve kuraldışı olduğu gerekçesiyle itirazda bulunmuştu. Manning ayrıca, tecrit koşullarında tutulduğunu ve hücrede egzersiz yapmasına izin verilmediğini söylüyor.

2 Marttan itibaren intihar izleme prosedürünün sıkılaştırıldığı ve Manning’in gece pijama giymesine izin verilmediği savunuluyor. Uygulamanın başladığı ertesi sabah Manning, hücresinin girişinde elleri yanında çıplak vaziyette durmaya zorlandığını ve dakikalar sonra iç çamaşırlarının ve diğer giysilerinin geri verildiğini söyledi. Manning’e, daha sonra yırtması zor bir "intihar gömleği" verildiği belirtildi.

Manning’in defalarca yaptığı itiraz üzerine askeri doktorların kendisinin POI statüsünden çıkarılmasını önerdikleri kaydedildi.

Bradley Manning’e yöneltilen, arasında düşmana yardımın da bulunduğu bazı suçların idam cezası ile sonuçlanabileceği ifade ediliyor.



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs