En Sıcak Konular

Özel timler Orta Asya'da neyin peşinde?

17 Mart 2011 11:05 tsi
Özel timler Orta Asya'da neyin peşinde? Amerikan Özel Kuvvetlerinin "İslami militanlara" karşı Orta Asya'daki operasyonları yönettiği bildirildi

ABD Özel Operasyonlar Güçleri'nin Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da "terörle mücadele" operasyonlarını yönettiği ABD Merkez Komutanlığı tarafından doğrulandı.

Afganistan'daki ABD özel timlerinin militan grupların "sıcak takibi" için sınır ötesi operasyonlar yaptığı, Orta Asya'da "genişletilmiş görevler" üstlendiği kaydedildi.

ABD Merkez Komutanlığında Medya İlişkileri şefi Michael T. Lawhorn,  "Zaman zaman Orta Asya'daki ortaklarımız ile askeri işbirliği yapıyoruz. ABD Özel Kuvvetleri bu ülkelere giriş için ev sahibi ülkenin iznine sahip" dedi.

Edinilen bilgiye göre, geçen Eylül ayında, ABD Özel Kuvvetleri Tacik hükümet birlikleri tarafından gerşekleştirilen ve yüzlerce insanın öldüğü operasyonlara "taktik destek" sağladı. Eurasianet.org'a konuşan, ismi açıklanmayan bir Tacik yetkili, "bu tek başına yapılan bir saldırı değildi" ifadesini kullandı, ABD güçlerinin "başarıda" büyük pay sahibi olduğunu savundu.

Orta Asya'da, ABD Özel Kuvvetleri'nin operasyonları için çerçeve anlaşma Ağustos 2009'daki bir genelge ile belirlenmiş, Afganistan'daki bir birlik Orta Asya'ya odaklanmakla görevlendirilmişti. Anlaşma kapsamında Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan hükümetleri ile "ortak operasyon" için işbirliği yapılacağı kaydedilmişti.

Tüm bu faaliyetler için finansman sağlayan bütçe 2011 yılında 40 milyon dolardan 45 milyon dolara yükseltilmişti. "Ortak ülkelere" yapılan yardımlar da eklendiğinde bütçenin 6.3 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.

Dünya Bülteni



Bu haber 2,000 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,920 µs