En Sıcak Konular

Bedelli askerlik geliyor mu?

16 Mart 2011 17:33 tsi
Bedelli askerlik tartışması büyüyor.CHP, MHP ve AK Parti bedelli konusunda ne düşüyor? CHP'nin Meclise verdiği teklifte neler var?

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlikle ilgili yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na verdiklerini açıkladı.

Hamzaçebi, açıklamasında şunları söyledi: "Öğrenimlerini bitiren ve çalışma hayatında yer alan yöneticilerimiz, askerliklerini bugüne kadar geciktirmişlerdir. Ekonomik hayatta çalışma hayatında ilerlemiş, askere giderek bu hayatlarına ara vermişlerdir. Türkiye askerlik süresini gözden geçirmek ve bunu kısaltmak zorundadır. Bu konuda karşımıza TSK'nın terörle mücadele ettiği yönünde bir gerekçe çıkmaktadır. Bunu hiçbir parti elinin tersiyle bir kenara atamaz. Ancak bedelli askerlikle birlikte terörle mücadelede yeni bir safhaya gelinecektir. Daha profesyonel, daha eğitimli, bölgenin şartlarını daha iyi bilen askerler olacaktır.

"Genelkurmay Başkanlığı'nın bu konudaki ihtiyaç ve görüşleri şüphesiz önemlidir. Ancak konuyu çözecek olan sivil iradedir, parlamentodur. Yeter ki mecliste grubu bulunan partiler değer versin. "Bizim amacımız gençlerin çalışma hayatınan koparılmamasıdır. Bu doğrultuda sunduğumuz taslakta şu maddeler yer alıyor:

"Yıllık gelir düzeyi 12 bin TL'nin altında olan (1 Ocak 1983 tarihinden önce doğanları esas aldık) herhangi bir nedenle askerliğini yapamamış olan gençlerimiz, herhangi bir bedel ödemeksizin, temel askerlik hizmetini yapmak suretiyle, askerliğini yapmış sayılacaktır. Yıllık gelir düzeyi 12 bin TL ile 25 bin TL arasında olan gençlerimizin ödeyeceği bedel 7500 TL, Yıllık gelir düzeyi 25 bin TL'nin üzerinde olan gençlerin ödeyeceği bedel ise 15 bin TL'dir. Bir kademeli ücretlendirme öngördük. Ancak sosyal devlet olmanın gereği olarak gelir düzeyi yeterli olmayan vatandaşlarımız da dikkate aldık. Bu gelirler de yurt yapımında kullanılacaktır."

MHP'den 'bedelli' açıklaması!

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümetin askerlikle ilgili yaptığı çalışmayı seçimden önce Meclise getirmesini isteyerek, MHP'nin, hem vatandaşların hem Türkiye'nin ihtiyaçlarını dikkate alacak makul bir çözüm yolu konusunda düşüncelerini ifade edeceğini söyledi.

Vural, düzenlediği basın toplantısında CHP'nin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifi verdiğinin anımsatılması üzerine şunları söyledi: ''Böyle bir konunun bir istismar alanı olarak bugüne kadar getirilmesi ve bir beklenti oluşturulması doğru değildir. Devletimizin ihtiyaçlarına göre bir düzenleme yapılması gerekiyorsa hükümet, bir an önce bu konudaki teklifi gündeme getirmelidir. CHP'nin teklifini inceleyemedik ama güvenlik, askerlik ile ilgili konuda siyasal olarak meseleyi değerlendirmek için devletin ihtiyaçlarının ortaya konulması lazım.

"Hem askerde olanların beklentileri kullanıldı hem askere gideceklerin beklentileri kullanılmak isteniyor. Ben bu konuda hükümetin düşüncesi neyse, yaptığı çalışma neyse seçimden önce Meclise getirsin ve MHP değerlendirmesini yapacaktır. Bizim bu konuda rekabete girmeye ihtiyacımız yok. 8 yıldan bu yana beklenti oluşturuldu. İnsanlar 'yeter artık, siyaset arasında top gibi oynamayın' diyor. MHP, böyle bir konuda samimi bir şekilde, hem vatandaşlarımızın beklentilerini hem Türkiye'nin ihtiyaçlarını dikkate alacak, makul bir çözüm yolu konusunda gerekli düşüncelerini ifade edecektir.''

AK Parti'den CHP'ye bedelli yanıtı

AK Partili Bozdağ, CHP'nin verdiği yasa teklifini değerlendirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP'nin bedelli askerlik yasa teklifiyle ilgili olarak, ''Sayın Kılıçdaroğlu bedelsiz atıyor'' dedi.

Bozdağ, TBMM Kulisinde gazetecilerin CHP'nin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifini destekleyip desteklemeyecekleri sorusuna karşılık, ''CHP'nin sürekli olarak aldatma yatırım politikalarına devam ettiğini'', teklifin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Bekir Bozdağ, ''9 senedir parlamentodalar. Bu konuya bu kadar istekliydilerse niye seçime 2 ay kala böyle bir teklifi veriyorlar? Sayın Kılıçdaroğlu, bedelsiz atıyor. Bu, seçime yönelik ve beklentileri istismara dönük bir tekliftir. Bizim gündemimizde böyle bir konu yok'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP'nin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifine ilişkin, ''Her yeni teklif Meclis İçtüzüğüne göre, elbette değerlendirilecektir'' dedi.

Gönül, Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Muhammed Habib Mahmut'u kabulünde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP'nin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifi ve bu konuda Milli Savunma Bakanlığı tarafından herhangi bir hazırlık yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine, Gönül, ''Milli Savunma Bakanlığı'nın neler hazırladığını siz daha önceden biliyorsunuz'' dedi.

Mevcut kanunun maddelerini defaatle izah ettiğini ifade eden Gönül, ''Her yeni teklif Meclis İçtüzüğüne göre, elbette değerlendirilecektir'' diye konuştu.

''AK Parti olarak teklife sıcak mısınız, soğuk mu?'' sorusu üzerine Gönül, kendisinin parti adına konuşmadığını, kişisel görüşünü de açıklamayacağını söyledi.

Önümüzdeki hafta yapılacak Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı'nda genel maksat helikopter projesi konusunda bir karar verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine de Bakan Gönül, gündemin en önemli maddesinin bu konu olduğunu bildirdi.

''İran'dan Suriye'ye giden bir uçağın Türk F-16'ları tarafından inişe zorlandığı yönünde haberler var. Bu konuya ilişkin bilgi var mı?'' sorusu üzerine, Vecdi Gönül, konunun Dışişleri Bakanlığının tasarrufu olduğunu kaydetti.

Genel seçimlerde aday olup olmayacağı yönündeki soruyu da Milli Savunma Bakanı Gönül, ''Müracaat ettim ama aday olmak benim takdirimde değil'' diye yanıtladı.

Ajanslar

 



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs