En Sıcak Konular

Avrupa Parlamentosu: Eleştirel ama dengeli

16 Mart 2011 11:17 tsi
Sizi temin ederim, Avrupa Parlamentosu üyelerinin Türkiye hakkındaki gelişmelerle ilgili bütün bilgilere yeterli erişim olanağı var

 Ria Oomen-Ruijten / Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü

Son birkaç gündür Türkiye'deki siyasi yelpazenin tüm taraflarından Avrupa Parlamentosu'nun 2010 Türkiye ilerleme raporu konusunda birçok beyanat verilmektedir. Ben de, bu tartışmalara birkaç hususu eklemek isterim.

Geçen hafta Avrupa Parlamentosu'nda, tarafımdan hazırlanan beşinci Türkiye Raporu büyük bir çoğunlukla ve tüm siyasi grupların desteğiyle kabul edilmiştir. Uzun tartışmalardan, yaklaşık 22 adet dikkatli şekilde hazırlanmış değişiklikten ve çeşitli tartışmalı hususlar hakkında yapılan oylamalardan sonra, 2010 Türkiye İlerleme Raporu'nun kritik, ama dengeli olduğu fikrine ulaşıldığı için, bu büyük çoğunluğa ulaştık.

Bu karar bir formaliteden ibaret değildir; tersine AB ile Türkiye arasında üyelik süreci konusunda süregiden diyalogda temel bir aşamadır ve AB'ye girmek isteyen tüm ülkelere istisnasız uygulanan net, objektif ve önceden belirlenmiş kriterlere dayanmaktadır.

Bunun Türkiye hakkında şimdiye kadar hazırlanmış en zor rapor olmadığının altını çizmek istiyorum zira bizim amacımız bu değil. Türkiye'deki yönetimin gelişimini, katılım sürecinin siyasi kriterleri açısından gözlemlemek ve değerlendirmek Avrupa Parlamentosu'nun hakkı ve görevidir. Müzakereler sonunda Avrupa Parlamentosu yeni üyelerin birliğe alınması konusunda önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Ve bu sebeple katılım süreci boyunca demokratik gözlemlere özel bir önem vermek zorundadır. Dolayısıyla, raporlarımız yapıcı diyalog geliştirilmesi ve reform sürecine aktif katılımımız için bir şans olarak değerlendirilmelidir.

Avrupa Parlamentosu, referandumla kabul edilen anayasa değişikliklerini ve azınlıklarla kurulan diyaloğu memnuniyetle karşılıyor. Türkiye'nin asker-sivil ilişkilerinde kat ettiği ilerlemeyi takdir ediyoruz ve AB ile Türkiye'nin özellikle dış politika konularını belirlemede beraber çalışmasının verimli olacağına inanıyoruz. Fakat aynı zamanda yapıcı bir şekilde Türkiye'nin basın özgürlüğü, din özgürlüğü ve azınlık hakları gibi diğer başka konularda somut ilerlemeleri görmek istiyoruz. Genel olarak metin Türkiye'yi üç konuda "takdir" ederken 19 gelişmeyi "memnuniyetle karşılıyor" ve beş defa "üzüntü" ifade ediyor ve dokuz defa "derin üzüntü" ifade ediyor. Bu bir matematik alıştırması olmasa da dengeli bir yaklaşımı ve raporun amacını eleştirmek değil -bir kez daha vurgulamak istiyorum yapıcı bir şekilde- Türkiye'nin, katılım sürecine bağlılığını devam ettirmek istiyorsa, hâlâ önemli reformlar yapması gereken alanları belirlemek olduğunu tasdik ediyor.

Sizi temin ederim, Avrupa Parlamentosu üyelerinin Türkiye hakkındaki gelişmelerle ilgili bütün bilgilere yeterli erişim olanağı var. Tabii ki Avrupa Komisyonu'nun gayet iyi belgelenmiş yıllık raporu da var, ancak Avrupa Parlamentosu'nun kendi bilgi kaynakları bulunuyor. AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi yılda en az üç kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden meslektaşlarla bir araya gelir; Türkiye'nin Dostları parlamento grubu çok sayıda Türk konuşmacıyı davet eder ve Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü olarak ben düzenli olarak Türkiye'ye gitmekle kalmayıp Türkiye ve Brüksel'deki hükümet, muhalefet ve sivil toplum temsilcileriyle sık sık görüşürüm. Örneğin bu hafta temyiz mahkemesi başkanının liderlik ettiği bir hâkimler heyetiyle ve Türk iş kadınlarıyla görüşeceğim. Gelecek hafta gündemde liberal bir meslektaşımın organize ettiği "Türkiye'nin Demokrasisi ve Bölgesel Hedeflerindeki Gelişmeler" konulu tartışma Türk misafirlerin katılımıyla gerçekleşecek. Son olarak, Avrupa Parlamentosu'nun genişleme süreciyle ilgili olarak 30 yıllık tecrübeye sahip olduğunu ve pek çok meslektaşımın müzakere sürecine dair kişisel tecrübelerinin bulunduğunu vurgulamak isterim.

Eylüldeki referandum öncesinde muhalefet beni hükümetten hediyeler almakla suçladı. Şimdi hükümet en son raporun taraflı ve talep üzerine yazıldığını söylüyor. Burada da bir denge görünüyor. Raporda bahsi geçen konularla ilgili her türlü tartışma ve görüşe açığız; fakat rapor ve Avrupa Parlamentosu Türkiye'de seçim kampanyalarında kullanılmamalıdır. Buna zıt olarak, Avrupa Parlamentosu hükümet ve muhalefetin beraberce çalışıp, etkin ortaklar olarak Türk devlet ve toplumunun modernleşmesini ve demokratikleşmesini desteklemelerini istiyor.


Zaman

 

 



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs