En Sıcak Konular

Haberal'ı cezaevine gönderen rapor

16 Mart 2011 08:16 tsi
Haberal'ı cezaevine gönderen rapor

Tutukluluk süresinin tamamını hastanede geçiren Ergenekon sanığı Haberal'ın sağlık durumunu Adli Tıp Kurumu raporu ortaya koydu.

Adli Tıp Kurumu, 'Kımıldarsa ölür' raporu verilen Haberal için "golf, bowling, tenis bile oynar" sonucuna vardı.

Rahatsızlığını gerekçe göstererek 2 yıllık tutukluluk süresini internet ve cep telefonu imkanları eşliğinde hastanede geçiren, doktorlarının 'kımıldarsa ölür' raporu verdiği Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sağlık durumunu inceleyen Adli Tıp Kurumu, tartışmalara son son noktayı koydu.

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine Haberal'ın sağlık durumunu inceleyen Adli Tıp raporunu 7 Mart 2011'de tamamladı. Raporda geçtiğimiz cumartesi Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Silivri Cezaevi'ne nakledilen Haberal'ın koşabileceği, eşya taşıyabileceği, golf, bowling, tenis ve dans dahil birçok spor aktivitelerini yapabileceği belirtildi.

Adli Tıp Kurumu uzmanları Operatör Doktor Oktan Aktürk, Uzman Doktor Koray Kaptanoğlu, Prof. Dr. İmdat Elmas, Prof. Dr. Can Gökdoğan, Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı, Prof. Dr. Reşat Özaras, Prof. Dr. Mutafa Erelel, Prof. Dr. Recep Öztürk, Prof. Dr. Hamdi Tutkun, Doç. Dr. Osman Karakaya ve Doç. Dr. Haluk İnce tarafından hazırlanan raporda, Mehmet Haberal'ın gerek İstanbul Kardiyoloji Ensitüsü'nde ve gerekse Halkalı Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nde yapılan efor testinde elde edilen bulgular ışığında yapabileceği aktiviteler sıralandı.

YOKUŞ ÇIKABİLİR, KOŞABİLİR

Literatür verileri kılavuzlar dikkate alındığında Haberal'ın '4 METS ve üzeri' efor kapasitesine sahip olduğu belirtilen raporda "Hafif ev işleri yapabileceği, merdiven ve yokuş çıkabileceği, düz yolda saatte 6.4 km hızda yürüyüş yapabileceği, kısa mesafe koşabileceği, ev işi yapabileceği ve eşya vs. taşıyabileceği, golf, bowling, tenis ve dans dahil birçok spor aktivitelerini yapabileceği" ifade edildi.

CEZAEVİNDE KALABİLİR

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde yatarken 'taburcu edilebilir' raporu mahkemeden saklanan ve 'hareket ederse ölür' denilerek Adli Tıp Kurumu uzmanlarının muayenesinden kaçırılan Haberal'ın gerçek sağlık durumu son raporda şu şekilde anlatıldı: "İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü'nde takip edildiği süreçte verilen ancak değişik gerekçelerle gerçekleşemeyen ilaç tedavisi altında taburcu edilebileceğine dair kararlar, 31 Ekim 2009 tarihinde Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu tarafından ifade edildiği üzere 'Bu tipteki taşikardinin yaşam boyu devam edebilecek bir durum olduğu, yaratacağı riskin kişinin bulunduğu her ortamda, çalışma sırasında, uykuda fark göstermeksizin ortaya çıkabileceği, İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü'nde düzenlenen tedavinin takibinin etkili ve yeterli olarak yapılması koşuluyla hastanede halihazırda taşikardi yönünde kesintisiz yatırılmasını gerektiren bir durum bulunmadığı' yönündeki kararı ve nihai olarak Halkalı Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde yapılan tetkiklerin ışığında, kurulumuzun 31 Ekim 2009 tarihli mütalaasında da belirtildiği üzere ilaç tedavisi altında ve gerektiğinde kontrolleri yapılarak cezaevi şartlarında infazına devam edilebileceği oy çokluğu ile mütalaa olunur."

MUAYENE ETMEYEN ŞERH

Ancak Uzman Doktor Koray Kaptanoğlu, Haberal'ın cezaevine gönderilebileceği yönündeki kararına muhalefet etti. Doktor Kaptanoğlu, Haberal'ın muayenesi için kurul içinden bazı üyelerin seçildiğini ancak kendisinin Haberal'ı muayene etmediğine dikkat çekti. Bu nedenle hastanın genel durumu hakkında bilgi ve kanaat elde etmesinin mümkün olmadığını ifade ederek görüş bildirmesinin uygun olmayacağını belirtti.

Adli Tıp Kurumu'na nakile raporla engel

Ergenekon'un 14 Nisan 2009'da yapılan 12. dalga operasyonunda gözaltına alınıp tutuklanan Prof. Haberal, Kardiyoloji Enstitüsü'nde yatarken 'hastanede tedavi edilmesine gerek yoktur' raporunun 1 yıl boyunca mahkemeden saklandığı ortaya çıkmıştı. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise skandal üzerine Adli Tıp'tan Haberal'ın sağlık durumunun tespit edilmesini istemişti. Adli Tıp'a inceleme yapacağı gün, Haberal'a bu kez 'yerinden kımıldarsa ölür' şeklinde rapor verilmişti. Mahkemeden rapor saklandığı iddiası üzerine de Ergenekon savcıları soruşturma başlattı. Haberal'ın yattığı hastane odasına baskın yapıldı. Biri jandarma görevlisi 3'ü doktor 4 kişi gözaltına alındı. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız 'Ergenekon terör örgütüne yardım ve yataklık' suçlamasıyla tutuklandı. Skandalların ardından Haberal, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun 'Hasta için hayati risk izlenimi elde edilemedi, enstitü dışında başka bir hastanede tetkikler yapılmalı' şeklindeki raporu doğrultusunda Halkalı Mehmet Akif Ersoy Göğüs ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'ne nakledildi.

yenişafak

 



Bu haber 1,105 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,994 µs