En Sıcak Konular

‘Can boğazdan gider’ geni bulundu!

0 0 0000 00:00 tsi
‘Can boğazdan gider’ geni bulundu! İngiliz Nature dergisindeki habere göre, bilim adamları, ‘yiyecekleri kısıtlanan hayvanların, sürekli yiyecek tüketen hayvanlara oranla nasıl daha fazla yaşadıkları’ sorusuna yanıt bulmak için araştırma yaptılar. Ortaya ‘uzun yaşatanR

Bilim adamları, kısıtlı miktarda yiyecek verilen hayvanların, fazla besin tüketenlere göre neden daha uzun yaşadıklarının anlaşılmasını sağlayabilecek önemli geni buldular.

İngiliz Nature dergisindeki habere göre, ABD'nin San Diego eyaletindeki Salk Instute'de görevli araştırmacılar, “yiyecekleri kısıtlanan hayvanların, sürekli yiyecek tüketen hayvanlara oranla nasıl daha fazla yaşadıkları” sorusuna yanıt bulmak için solucanlar üzerinde araştırma yaptılar.

Araştırmacılardan Martin Holzenberger, PHA-4 adı verilen genin, uzun süredir yanıtsız kalan bir soruya yanıt verdiğini söyledi.

Buluşun çok önemli olduğunu vurgulayan Holzenberger, “Yiyecek kısıtlaması ve yaşam süresinin artması arasındaki bağ, şu ana kadar anlaşılamamıştı. Yaşam süresinin artmasını sağlayan bu gen, diğer genlerin işlemesini de düzene koyuyor” dedi.

Bir hayvana tükettiği besinin yüzde 70'inin verilmesinin, hayvanın yaşam süresini yüzde 20-30 artırdığını belirten araştırmacılardan Fransız Hugo Aguilaniu, yiyeceği azaltılarak dengeli bir rejime sokulan solucanın daha fazla süre yaşadığının belirlendiğini söyledi.

Aguilaniu, bu gen bloke edildiğinde, solucanın yiyeceğinin azaltılmasının sonuç vermediğini, ancak genin etkisinin artırılması halinde, normal yiyecek verildiğinde bile solucanın daha fazla yaşadığını söyledi.
Fransız bilim adamı, genin etkisinin artırıldığında, solucana verilen yiyeceğin de azaltılmasının hayvanın biraz daha fazla yaşamasını sağladığını belirtti.

Amerikalı genetik uzmanı Gary Ruvkun da, PHA-4 geninin diğer tür canlılarda da bulunduğunu, bu nedenle bu buluşun insanların yaşlanmasıyla ilgili araştırmalarda yardımcı olabileceğini söyledi.
hürriyet



Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs