En Sıcak Konular

AGİT: ‘Devlet sırlarını abartmayın!’

0 0 0000 00:00 tsi
AGİT: ‘Devlet sırlarını abartmayın!’ Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), üye ülkelerin çoğunluğunda ''Soğuk Savaş zihniyeti'' ile davranılarak, ''devlet sırrı'' unsurunun abartılmasını eleştirdi.

Uluslararası Basın Özgürlüğü Günü çerçevesinde bir rapor yayımlayan AGİT, ülkelerin, yeni terörizm tehditlerini gerekçe göstererek, devlet sırlarına ilişkin çok sayıda yasayı ''soğuk savaş zihniyeti'' ile oluşturduklarını ve uyguladıklarını savundu.

Bilgiye ulaşım ve haber kaynaklarının korunması alanında, genelde bir ''pozitif açılım'' görüldüğü belirtilen raporda, buna rağmen ''aşırı gizlilik'' unsurunun ön planda kaldığı kaydedildi.

Raporda, "devlet sırrı ve bilgiye ilişkin birçok yasanın Soğuk Savaş döneminden kalma yapı ve zihniyeti koruduğu, bunun da güvenlik endişeleri temelinde yapıldığı" ifade edildi.

Brüksel'de, AGİT basın özgürlükleri temsilcisi Miklos Haraszti tarafından kamuoyuna açıklanan raporda, 11 Eylül 2001'den bu yana, terörizme karşı mücadele gerekçesiyle ve bazı ''iç muhalefetler'' çerçevesinde, basın ve kamuoyunun bilgiye ulaşımını kolaylaştıracak yasaların uygulanamadığı, bu alanda gerileme kaydedildiği belirtildi.

Raporda, devlet sırlarına ilişkin yasaların, ulusal güvenlik ile bağlantısı olmayan bilgilerin saklanması ve bazı gazetecilere karşı baskı unsuru olarak kullanılması amacıyla değerlendirildiğinin görüldüğü üzerinde de duruldu.

AGİT raporunda, kamuoyunun güvenini sarsan ve ''komplo teorileri'' oluşturulmasını cesaretlendiren bu durumun değiştirilmesi için önlemler alınması önerildi.

Öneriler arasında, devlet sırrı kavramının ulusal güvenlik unsurlarıyla doğrudan bağlantılı ve sınırlı kalması, bunların izinsiz açıklanmasının gerçekten ağır ve somut zararlarının belirlenebilmesi, devlet sırları içeren bilgilerin gizliliğine 15 yıllık zaman kısıtlaması konulması bulunuyor.

AGİT raporunda, insan hakları ihlalleri, kamu sağlığı ve çevreye yönelik tehditler, bazı bireysel bilgiler ve kötü yönetimlere ilişkin bilgilerin devlet sırrı olarak sınıflandırılmaması da öneriliyor.

Raporda, tüm devletlerin, haber kaynaklarını koruyan yasalarla gazetecilere güvence vermesi isteniyor ve bu tür yasaların ABD, Kanada, İrlanda, Hollanda gibi ülkelerde bulunmadığı hatırlatılıyor.

Öneriler arasında, gazetecilerin ev ve bürolarının basılarak aranmasının yasaklanması, basın mensuplarının haber kaynaklarını açıklamak zorunda bırakılmasının yasalarla engellenmesi de yer alıyor.
libre news



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,447 µs