En Sıcak Konular

İsrail yeni konut yapımını onayladı

13 Mart 2011 12:34 tsi
İsrail, Batı Şeria'da Yahudiler için yüzlerce yeni yerleşim yerleri inşa etme kararı aldı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün gerçekleşen saldırının ardından atılacak adımları görüşmek üzere bir bakanlık komitesi özel bir toplantı gerçekleştirdi. Netanyahu, saldırının İsrail'i Batı Şeria'da Yahudiler için yeni yerleşim birimleri inşa etmekten alıkoyamayacağını söyledi.

Batı Şeria'daki Itamar Yahudi yerleşim biriminde bir karı koca ev 3 çocuğu dün bıçaklanarak öldürülmüştü. Tahrik gibi saldırıyı üslenen olmazken, saldırı sonrasında saldırganların ele geçirilmesi için geniş arama çalışmaları başlatıldı. Nablus ve çevresinde yoğun aramalar gerçekleştirilirken, Nablus yakınında bulunan Itamar yerleşim biriminin etrafında çok sayıda yerde arama yapıldı. Saldırı, o sırda dışarıda olan ailenin 12 yaşındaki kız çocuklarının eve dönmesiyle ortaya çıkmıştı.

Saldırı, İsrail'de yerleşimciler arasındaki öfkenin yükselmesine neden olurken, Netanyahu da toplantıda bakanların Maale Adumim, Ariel, Kiryat Sefer ve Etzion yerleşim bloğunda "yeni evlerin inşası için yetki verdiklerini" söyledi.

İnşaatlara ne zaman başlanacağı henüz bilinmiyor; ancak Haaaretz gazetesi ilk etapta 500 yeni evin inşasının planlandığını bildirdi. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te toplam 500 bin civarında Yahudi 2,5 milyon Filistinli yaşıyor. 1967'de Batı Şeria'yı işgal eden İsrail'in buradaki yerleşimleri ise BM ve birçok uluslararası kurum tarafından illegal olarak kabul ediliyor.

İsrail yönetiminin bu adımının, uluslararası kamuoyundan tepki çekmesi ve Filistin barışını çıkılmaz bir yola sokması bekleniyor.

Netanyahu'nun kararı, Filistin yönetiminden de tepki çekti. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, "Bu karar yanlış ve kabul edilemez, sadece yeni sorunlar çıkarır" dedi.

Öte yandan Netanyahu'nun bu kararla, yerleşim inşaatının sürmesinden yana olanlarla dolu olan koalisyon hükümetindeki yerini de güçlendirmesi bekleniyor.

cihan



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,455 µs