En Sıcak Konular

Felaket sonrası salgın tehlikesi

13 Mart 2011 09:31 tsi
Felaket sonrası salgın tehlikesi
Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketi sonrası içme suyu kirlenmesi ve hastalık taşıyan hayvanlar nedeniyle halk salgın hastalık tehlikesine karşı uyarıldı.

Japonya’da yaşanan tsunami felaketi sonrasında, uzmanlar yaşanabilecek salgın hastalıklar konusunda uyarıda bulundu. ABD Hastalık ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yapılan bir açıklamaya göre, tsunami dalgaları yiyeceklerin ve içme suyunun kirlenmesine neden olurken, hastalık taşıyan hayvanların sayılarını da artırıyor. Uzmanlar ayrıca, 2004’te Asya kıtasının güneydoğusunda yaşanan tsunami felaketi sonrasında bölgede artış gösteren anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara da dikkat çekiyor. CDC, milyonlarca insanın evlerinden olmalarına neden olan tsunami faciası ile bağlantılı hastalıkları açıkladı:

Kolera: Bakterilerin neden olduğu ve hastada kusma ile ishal yaratan bu ölümcül hastalık Haiti’de 2010 yılında yaşanan deprem sonrasında 120 bin kişide görüldü. Hastalık kirli su ve yiyeceklerden geçiyor.

Japon ensefaliti: Beyin iltihabına neden olan bu hastalık özellikle sivrisinekler tarafından taşınan virüslerden ve bakterilerden geçiyor. Hastalığın gelişiminde ise, felç, koma ve son olarak ölüm görülüyor. Sivrisinekler bu hastalığı kirli sulardan alıyor.

Veba: İnsanlar bu hastalığı yayan pireleri taşıyan fareler ile yakınlaştığında rahatsızlık baş gösteriyor. Antibiyotik kullanılmaz ise veba ölümcül olabiliyor.

Hepatit: Kişi kirlenen su ve yiyeceklerde bulunan mikroskobik miktardaki bulaşıcı dışkıyı vücuduna aldığında hastalık baş gösteriyor. Ateş, yorgunluk, bulantı, kusma ve eklem ağrısı şikayetlerini oluşturan bu hastalıktan kurtulmak aylar sürebiliyor.

Cryptosporidiosis: Crypto olarak bilinen hastalık, lağım suyu bulaşmış içme sularından hatta havuz ve nehirlerden bile geçebiliyor. Hastalık, ateş, bulantı, kas ağrıları, kusma ve ishale neden oluyor.

Rotavirüs: Bu enfeksiyon ishal, kusma, ateş ve kas ağrılarına sebep oluyor. Mikrop bulaşmış su veya yiyecek ile vücuda alınabilir.

Tetanoz: Bakteriyal bir hastalık olan tetanoz, cilt içerisine geçerek bulaşır. Doğal afetler sonrasında oluşan enkazlarda bulunan tetanoz mikropları, afetzedelerin açılmış yaralarından geçerek vücuda yayılabilir.

Tifo: Ölümcül olabilen bu hastalık, kişide yüksek ateş, zayıflık ve karın ağrısı meydana getirir. Salmonella adlı bakterinin neden olduğu hastalık, genellikle antibiyotik yardımı ile atlatılıyor.

Kuş gribi: Tsunami felaketi, kuş gribi hastalığında da artış görülmesine neden olabilirken, nefes alma problemleri, göz enfeksiyonları, kusma gibi belirtileri bulunur.

Şigelloz: Bakteriyal bu hastalık, kanlı ishal, ateş, ve karın kramplarına neden olur. Kişilere mikroplu tuvaletlerden geçer. Hastalar 1 haftada iyileşir.

milliyet



Bu haber 1,532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs