En Sıcak Konular

KKTC, Walesa'nın milletvekili oğlunu serbest bıraktı

12 Mart 2011 21:41 tsi
KKTC'de, Polonya eski cumhurbaşkanı Walesa'nın oğlu, Jaroslaw Leszek Walesa ile Avrupa Parlamentosu (AP) Polonya Milletvekili Arthur Jaroslav Zasada serbest bırakıldı.

Kıbrıs Rum kesiminden KKTC'ye bugün turist olarak geçen 11 kişilik grupta yer alan AP üyesi Polonyalı diplomatlar Arthur Jaroslav Zasada ve Jaroslaw Leszek Walesa ile iki Rum, yasa dışı yollardan girdikleri kapalı Maraş bölgesinde yakalanmıştı.

Gazimağusa Polis Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturmada, Kıbrıs Rum yönetimi uyruklu eski AP üyesi Loannis Matsis'in, Polonyalı diplomatları, evini göstermek bahanesi ile bilinçli olarak birinci derece askeri yasak bölgeye geçirdiği kanaatine varıldı.

KKTC'deki ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ve CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, AP milletvekilleri ile Rumları Gazimağusa Polis Müdürlüğü'nde ziyaret etti.

CTP Genel Başkanı Soyer, merkezden ayrılırken, AA'ya yaptığı açıklamada, ''Polisin, gayet sağduyulu ve anlaşılır bir işlem yaptığını'' ifade ederek, ''Biz Avrupalı parlamenterlerle de konuştuk. Onlar da anlamışlardır meseleyi. Dolayısıyla yasal süreç olacak. Yarın sabah mesele hukuki açıdan çözümlenmiş olacak'' dedi. AP üyesi Polonyalıların tutuklu olmadığını serbest kalacaklarını ifade eden Soyer, ''Onlar biraz sonra ayrılacaklar'' dedi.

Soyer'in açıklamasının ardından, AP üyesi Polonyalılar ve onlarla birlikte polis merkezi önünde bekleyen 2'si papaz diğer Rumlar, Gazimağusa Polis Müdürlüğü'nden ayrıldı.

Rum vatandaşları ile ilgili soruşturmanın devam ettiği ve yarın mahkemeye çıkarılacağı belirtildi.

Polonya uyruklu diplomatlar hakkında, uluslararası sözleşmelere göre KKTC Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak gerekli işlemler yapılarak serbest bırakıldı. AP üyesi Polonyalılar, beraberlerindeki 2 papaz ve diğer Rumlarla, KKTC'ye geçtikleri otobüsle Gazimağusa Polis Müdürlüğü'nden ayrıldı.

-RUM SÖZCÜNÜN AÇIKLAMASI-

Bu arada, Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, yaptığı yazılı açıklamada, KKTC makamlarının ''yasa dışı eylem'' olarak nitelendirdiği tutuklama kararını kınadıklarını belirterek, konunun, ''Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarını tahrip ettiğini ve dinamitlediğini'' iddia etti.

Stefanu, ''tutuklananlar'' arasında Rum ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) üyesi AP Rum milletvekili Eleni Theoharus'un da bulunduğunu belirtti.



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs