En Sıcak Konular

'ABD'nin karşılıksız para basması bizi kaygılandırıyor'

12 Mart 2011 13:02 tsi
'ABD'nin karşılıksız para basması bizi kaygılandırıyor' Birçok ülkenin, para basıp vatandaşa dağıtarak ekonomiyi kurtarma planı uyguladığını ve sonra Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerin krize girdiğini hatırlatan Bakan Babacan, önemli bir uyarıda bulundu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son yıllarda yaşanan küresel ekonomik krizin dünyaya maliyetinin, 2. Dünya Savaşı'nın maliyetinin üzerinde olduğunu söyledi.

Küresel krizden çıkış için birçok ülkede yöneticilerin tekrar seçilme gibi iç kaygılar nedeniyle doğruları bilmelerine karşın bunu yapmadıklarını belirten Babacan, ABD'nin karşılıksız para basma politikasının ise dünya için bir risk oluşturduğuna dikkati çekti.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen ''3. Gençlik Sempozyumu''nda bugün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk ekonomisindeki gelişmeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Türkiye'nin enerji politikası konusunda bilgi verdi.

Konuşmasına, İstiklal Marşı'nın kabulü'nün 90. yılı nedeniyle şair Mehmet Akif Ersoy'u anarak ve Japonya'da yaşanan deprem ve tsunamide hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayan Babacan, bu felaketten dolayı her zaman Japon Hükümetine ve halkına yardıma hazır olduklarını söyledi.

AK Parti döneminde uygulanan ekonomik politikalar hakkında bilgi veren Babacan, şöyle konuştu:

''2002'de devir aldığımız Türkiye ile bugünkü Türkiye, sanki 2 ayrı ülke: Kişi başına gelir 2 bin 500 dolardan 10 bin dolara çıktı. Hukuk devleti olma yolunda adımlar atıldı, demokrasi gelişiyor. Türkiye'nin 8 yıllık başarısı dünyanın dilinde. Türkiye'ye Batı'dan bakanlar, ekonomisini başarı örneği olarak görüyor. Doğu'dan, Kuzey Afrika'dan bakanlar, demokrasideki başarısını görüyor. Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede demokrasi bu düzeyde işleyebiliyor. Türkiye, ekonomisi ve demokrasisi ile farklı bir yere geldi.''

-''POPÜLİZMİN ESİRİ OLMUŞLAR''-

Küresel ekonomik krizin dünyaya maliyetinin 2. Dünya Savaşı'nın maliyetinden yüksek olduğuna işaret eden Bakan Babacan, halen dünyada büyük ekonomilerin büyük borç sorunu yaşadığını, işsizlik oranlarının yükseldiğini, büyüme hızlarında artık potansiyel olarak düşüş beklendiğini anlattı. Krizden çıkışla ilgili atılan adımların yetersiz olduğunu vurgulayan Bakan Ali Babacan, birçok ülkede zayıf hükümetlerin bulunduğunu, bu hükümetlerin krizden çıkmak için ne yapması gerektiğini bildiği halde bunu uygulamadığını belirtirken, ''Bazı yöneticiler, 'krizden çıkış için ne yapacağımızı biliyoruz da bunu yaparsak nasıl tekrar seçileceğimizi bilmiyoruz) diyor. İç kaygılarla, popülizmin esiri olmuşlar, doğruları yapamıyorlar'' dedi.

ABD'de, Avrupa'da ülkelerin 3 yıllık orta vadeli plan bile açıklayamadığını, bunu zorlayıcı bir unsur olarak G-20 sonuç bildirgesine koydurduklarını anlatan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin daha önce sosyal güvenlik, bankacılık ve kamu maliyesi alanında yaptığı reformlar sayesinde, ''krize 3-0 önde başladığını'' söyledi.

-''ABD'NİN KARŞILIKSIZ PARA BASMASI BİZİ KAYGILANDIRIYOR''-

Birçok ülkenin, para basıp vatandaşa dağıtarak ekonomiyi kurtarma planı uyguladığını ve sonra Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerin krize girdiğini hatırlatan Bakan Babacan, şöyle devam etti:

''Kamu borcu ve bütçe açığı düşük ise daha çok para harcanmasını sağlayarak ekonomiyi canlandırırsınız; ama zaten kamu borcu yüksek ve bütçe açığı fazla ise para basıp bu parayı borçlanıp tekrar onu ödemek için tekrar para basarsanız, o para gelip onu vuruyor. ABD'de şimdi Merkez Bankası para basıyor. Devlet tahvili alıyor. Bu tahvili ödemek için tekrar para basılıyor. Bu kadar yüksek borç ve karşılıksız para basılması bizi kaygılandırıyor. Bu, tüm dünya ekonomisi için önemli bir risk alanı.''

Türkiye'nin 2010 yılı büyüme rakamlarının 31 Mart'ta açıklanacağını, piyasa çevrelerinin 8'in üzerinde bir rakam beklediğini, bunun dünyadaki en hızlı büyüme oranı olduğunu kaydeden Bakan Babacan, 2011 yılı için öngörülen yüzde 4-5 düzeyindeki büyümenin de Avrupa'daki en yüksek oran olacağını belirtti.

-''DEVLETE ADAM ALMAKLA İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLMÜYOR''-

Ekonomide halkın güvenini sağlamanın önemine işaret eden Bakan Babacan, ''Halk geleceğine güven duymazsa, bırakın borçlanmayı, elindeki parasını bile harcamaz. Ama bizde halk, üretici, sanayici geleceğe, ekonomiye güven duyuyor. Bırakın elindeki parasını, bankadan borçlanıp harcıyor. Geçen yıl tüketici kredileri 41 milyar lira arttı. Bankalar, sanayicilere kredi veriyor'' dedi.

Geçen yıl AB'de işsiz sayısı 1,5 milyon artarken, Türkiye'nin 1,3 milyon yeni istihdam yarattığını, bunun büyük bölümünün özel sektörde olduğunu anlatan Bakan Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ''Sen devletsin, işe al'' sözünü hatırlatarak ''Devlete adam almakla işsizlik sorunu çözülmüyor. Bu, ekonominin gerçeklerinden ne kadar uzak olduklarını gösteriyor'' diye konuştu.



Bu haber 2,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,968 µs