En Sıcak Konular

Seçim borsasını iyibilgi açıyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Seçim borsasını iyibilgi açıyor! Türkiye seçim sathına girdi. Kimi itirazlara karşın seçim tarihi 24 Haziran gibi görünüyor. Peki, erken seçim öncesi siyaset borsasında nasıl hareketlenmeler yaşanıyor? İşte çıkanlar düşenleriyle… Erken seçim öncesi siyaset borsası…

Türkiye artık seçim sathına girdi… Cuma günü yayınlanan muhtıra sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararı ile Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamalarını iptal etmesi iktidar partisini erken seçime gitmeye zorladı. Peki, şimdi ne olacak? Seçimlerde nasıl bir tablo ortaya çıkacak? Erken seçim öncesinde siyaset borsasında inenler çıkanlar kimler? Siyasette 24 saate çok şeyin sığdığını ve 24 saatte çok şeyin değiştiğini kabul edelim… Ve ona göre erken seçim öncesi günlük siyaset borsamızı açalım… İşte iyibilgi’nin derin analiziyle seçim borsasında inenler çıkanlar…

Başbakan Erdoğan:

Başbakan Erdoğan bugünkü siyaset borsamızın çıkanlarından… Erdoğan’ın seçim öncesi yüksele grafiği şüphesiz muhtıra ile başlıyor. Tarhan Erdem’e göre Erdoğan seçime mağdur ve mağrur olarak gidiyor. Bunun önemli bir sebebi hükümetin muhtıraya karşı tepki koyan nadir hükümetlerden birisi olması. Son bir ayda gerilen ortamın oylarını kaybetmeye başlayan AKP hükümetine giden oyları geri getireceği tahmin ediliyor. Ancak bunun bir de ikinci ihtimali var. O ihtimal de kitlelerin çatışmanın tarafı olan partilerden uzak durma arayışında olması. Ancak şimdilik buna pek ihtimal verilmiyor. Özellikle Anayasa mahkemesinin kararı AKP’nin yelkenlerinin rüzgar ile dolmasını sağlayacağa benziyor. Tarhan Erdem’e göre Erdoğan’ın dün gece çıkıp açık ve net olarak seçime gideceğini açıklaması ve Cumhurbaşkanını halkın seçeceğini söylemesi kendisine çok olumlu bir imaj kazandırdı. Tarhan Erdem bir günde çok şeyin değişebileceğini, bu yüzden liderlerin her gün ne yapacağının sandığı etkileyeceğini belirtiyor.

CHP lideri Baykal:

CHP lideri Baykal son dönemde çıkan, kimilerine göre kendisinin çıkardığı, kriz dolayısıyla özellikle sol kesimde biriken oyları elde edecek gibi görünüyor. Baykal’ın “sert ve krize dönük” politikası şu anlamda başarıya ulaşmış görünüyor: AKP’den rahatsız kesimler Baykal’a yönelebilir.

Ancak genel anlamda bakılırsa Baykal’ın kendisini Türkiye’nin geniş kesimlerinden soyutladığı bir gerçek. Bu yüzden Baykal’ın iktidara oynaması çok zor görünüyor. Baykal büyük bir ihtimalle tekrar ana muhalefet lideri olacak. Ancak dört yıl boyunca ülkeyi yöneten ve işsizlik gibi önemli sorunları çözemeyen iktidara rağmen Baykal’ın hala “yerinde sayması” Baykal artık CHP’nin başından ayrılsın tepkilerini doğuruyor. Son söz: Baykal kriz politikası ile AKP karşıtı kesimleri arkasına toplayabilir. Ancak uzmanlar bunun sadece barajı aşmasına yeteceğini söylüyorlar.

Anavatan lideri Mumcu

Erkan Mumcu, 367 tartışmalarında Meclise girmemesi ile tabanının önemli bir kısmını oluşturan muhafazakar sağın tepkisini çekmişti. Bu yüzden Mumcu borsanın kaybedenlerinden. Ancak Mumcu’nun trendi toparlanma işaretleri veriyor. Özellikle Meclis oturumuna katılmayacağı konusunda yaptığı konuşmada muhafazakar sağın hassasiyetleri konusunda açık mesajlar vermesi Mumcu’ya bir “yaşam alanı” açmıştı. Şimdi ise AKP’nin seçim öncesi yapmak istediği Anayasa değişikliklerini Mumcu’nun da savunduğu ilkeler olması sebebiyle Anavatan’ın bu değişikliklere destek vereceğini duyurması Mumcu’yu “pozitif siyasetin” tekrar içine çekti. Milletvekili sayısının fazlalığına rağmen seçimde meclis dışında kalacağı düşünülen Mumcu’nun bir anda öne çıkması “trend düzelme eğiliminde” yorumlarına yol açtı.

DYP lideri Ağar

DYP lideri Mehmet Ağar bu borsanın en çok kaybettiren “kağıt”larından. Ağar Meclis’in Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk tur oylamasına katılmayarak, aylardır sürdürdüğü politikaya ters bir grafik çizmiş ve izlediği demokratik çizgiyle kazandığı oyların bir bölümünü kaybetmişti. Ancak Ağar’ın aldığı darbe daha büyük görünüyor. Her geçen gün DYP teşkilatından istifalar yaşanıyor. Ağar bu gelişmenin önüne geçmek için 367 gibi tartışmalarla ilgili tekrar “demokratik” çizgisine döndü ancak trend hala aşağıya doğru gidiyor. DYP-Anavatan birleşme çalışmalarında DYP’nin çatısı altında yapılacak birleşme bu gelişmeler sonrası Anavatan çatısına bile kayabilir. Uzmanlar Ağar’ın siyasi kariyerini ciddi anlamda riske attığını belirtiyorlar. Ağar bu borsanın en çok kaybedenlerinden.

Şimdilik borsamızda bu liderlere değindik. Ancak MHP, BBP, DSP, SP, Genç Parti gibi partilerin liderlerine de onlar borsayı etkilemeye başladıkları anda değineceğiz. Şimdilik siyaset borsası meclisteki dört liderin çıkışıyla şekilleniyor. Ancak yarının ne olacağını kestirmek, hangi liderin borsada yükseleceğini tahmin etmek güç.

iyibilgi.com



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,084 µs