Karayalçın: "CHP çatısı altında seçime girebiliriz" | " /> Karayalçın: "CHP çatısı altında seçime girebiliriz" | "/>

En Sıcak Konular

Karayalçın: "CHP çatısı altında seçime girebiliriz"

0 0 0000 00:00 tsi
Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, tüm sosyaldemokrat partilerin ve 10 Aralık Platformu gibi partileşmemiş tüm siyasi unsurların, CHP çatısı altında bir araya gelerek, ortak bir hükümet programı hazırlamaları, ortak bir baş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde ‘Türkiye'nin Siyasi Alanı’ başlıklı bir konuşma yapmak üzere kente gelen SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, SHP İl Başkanı Mehmet Özkurnaz, Genel Başkan Yardımcıları Cafer Yüksel ve İlhan Göğüş'le, Kolin Hotel'de kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Karayalçın İstanbul Çağlayan Meydanı'nda yapılan Cumhuriyet Mitingi'nde, ilk kez ‘Birleşin, iktidara yerleşin’ sloganını duyunca geçmiş yıllarda birleşme konusunda yaşanan gelişmelerden elde edilen deneyimleri dikkate alarak değerlendirdiklerini söyledi.

Karayalçın, tüm sosyal demokrat partilerin ve 10 Aralık Platformu gibi partileşmemiş tüm siyasi unsurların CHP çatısı altında bir araya gelmeleri, ortak bir hükümet programı hazırlayıp, ortak bir başbakan adayı çıkarmalarından yana olduğunu açıkladı. CHP çatısı altında seçimlere gidilmesi kararının gerekçesini ise Karayalçın şöyle açıkladı:

“Ana muhalefet partisi, Türkiye'nin en eski partisi. Şu anda TBMM'de çok güçlü şekilde temsil edilen bir parti. Eski partimiz. Seçime CHP çatısı altında girmememiz için, bir neden görmüyorum. O yönüyle bir çatı sorunu yok. Sorun, ‘Partinizi kapatın öyle gelin’ istemiyle yaşanmakta. Yani toplanılacak çatı konusunda bana göre bir sorun yok ama seçim için ayrılınacak çatı konusunda bir sorun var. Çünkü CHP, ‘O çatıyı kapatacaksınız’ diyor. Genç Parti Milletvekili Emin Şirin'in Sayın Baykal'ı ziyareti sonrası, Genç Parti CHP listelerinden seçime katılacak gibi görünüyor. Ancak CHP, Genç Parti'ye ‘Çatınızı kapatın, öyle gelin’ şeklinde bir istemi belirtmiş değil. Genç Parti için böyle bir istem yok ama SHP ve DSP için böyle bir istem seslendiriliyor. Yani kurumsuzlaştırma ve siyasi anlamda kimliksizleştirme gibi bir teklif ortaya konuyor. Bu doğru ve uygun bir teklif değildir. Saylan ve Arat'dan bu süreci yönetin şeklinde istekte bulunmamın altında yatan neden budur.”

‘SADECE 102'NCİ MADDE DEĞİŞMELİ’

Karayalçın, cumhurbaşkanını iki turlu bir seçimle halkın seçecek olması, yani Anayasa'nın 102'nci maddesinin değiştirilmesinin partisinin 1.5 yıldan bu yana yürüttüğü bir kampanya olduğunu da ileri sürdü. Karayalçın, bunu destekleyip, önemsediklerini de söyledi. Karayalçın, Anayasa'nın sadece 102'nci maddesinin değiştirilmesini, cumhurbaşkanlığının görevini, yetkilerini, yemini ve değişik yanlarını düzenleyen 101 ve 108'inci maddelerinin ise aynı kalmasından yana olduklarını da bildirdi. Karayalçın özellikle, görev ve yetkilerle ilgili 104'üncü maddede yapılacak bir değişikliğin Türkiye'de sistem ve rejim değişikliği anlamına gelmesinden endişe etkilerini de dile getirerek, “Türkiye başkanlık ya da yarı başkanlık rejimine geçmeyecektir. Türkiye, bu rejimi sürdürecektir. Tek fark, Cumhurbaşkanını milletvekilleri değil, halk seçecektir. Bu değişiklikten sonra başkanlık rejimi, yarı başkanlık rejimi gibi bir girişim gündeme gelmemelidir” dedi.

‘TÜRKİYE SİYASET ALANI ÇÖKMÜŞTÜR’

Türkiye siyaset alanının 27 Nisan 2007 tarihinde çöktüğünü de iddia eden Karayalçın, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı seçiminin, 84 yıllık tarihimizde ilk kez mahkemelik olması bu değer yargımın en somut göstergesidir. Hiç kuşkusuz, buna Türk Silahlı Kuvvetlerinin muhtırasını da eklemek gerekir. 27 Nisan 2007 tarihi, Türkiye siyasetinin en önemli günlerinden biri olarak tarihe geçecektir. Türkiye siyaset alanı, yeterince saydam olmaması, hazine yardımlarını hakça paylaştırmaması, yüksek seçim barajı, RTÜK koltuklarının paylaşım şekli, siyasi partilerde genel başkanlık egemenliği, delegelik sisteminin çürümüşlüğü gibi çok çeşitli nedenlerle çökmüş bulunmaktadır.”


 hürriyet



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,667 µs