En Sıcak Konular

Japonya’da ölü sayısı tahmin edilemiyor

11 Mart 2011 20:46 tsi
Japonya’da ölü sayısı tahmin edilemiyor 

Japonlar, son 140 yılın en şiddetli depremini yaşadı bugün. 8.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar ölü sayısı resmi rakamlara göre 288.

Japonya'da 500'den fazla da kişinin kaybolduğu ifade ediliyor:Japonyahükümet sözcüsü de can kaybının çok ciddi boyutlarda olduğunu açıkladı. Zira 10 metre yüksekliğindeki dev dalgalar önüne geleni alıp götürdü.

Yerel saatle 14.46'da oluşan depremin merkezinin, ülkenin kuzey doğusundaki Miyagi eyaletinin 130 kilometre doğusunda denizin 24.4 kilometre altı oldu belirtildi.

Depremin büyüklüğünü Japonya Meteoroloji Ajansı ilke olarak 7.9, sonrasında 8.4, nihai olarak da 8.8 olarak açıkladı. ABD Yer Araştırmaları Kurumu ise depremin büyüklüğünü Richter ölçeğine göre 8.9 olarak bildirdi. Depremin ardından Filipinler, Hawaii, Rusya'nın Büyük Okyanus kıyıları, Endonezya ve Tayvan için tsunami alarmı verilirken, Miyagi'nin Sendai şehrini 10 metre yüksekliğindeki dalgalar vurdu.

Rusya, Japonya'ya yakın olan Kuril adalarından 11 bin kişiyi tahliye ettiğini bildirdi. Pasifik'e kıyısı bulunan ve tsunami tehlikesi olan ülkelerde de tahliyeler yapılıyor. BM ise 30 arama ve kurtarma ekibini hazır beklettiğini açıkladı. Çin ve Güney Kore gibi Uzak Doğu ülkeleri de Japonya'ya yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Depremin vurduğu Sendai şehrinin havaalanı pisti de sular altıda kaldı.Depremnedeniyle Tokyo ve çevresindeki 4 milyon evin elektrikleri kesildi.

Bu arada, Miyagi açıklarında yaklaşık 100 kişinin bulunduğu bir gemi de tsunamiye kapılarak alabora oldu. Hükümet, Fukushima'daki nir nükleer santralin 3 kilometre yakınında oturan 3 bin kişinin tahliye edilmesi gerektiğini duyurdu. Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu, radyasyon sızıntısı olmamasına karşın, olağanüstü atomik güç hali ilan etti.

Depremin ardından en büyüğü 7.4 olan 4 artçı deprem daha oluştu. Naoto Kan, uluslararası yardım çağrısı yaptı Chiba eyaletindeki Cosmo Oil rafinerisinde bir patlama olduğu da yerel medyaya yansıdı. Japonelektronikdevi Sony de 6 fabrikasını kapattığını açıkladı. Depremle birlikte nükleer santraller, tren ve asansörler otomatik olarak durdu. Bazı santrallerde hasar oluşurken, onlarca yerde yangın çıktığı bildirildi.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano da, yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesine asker ve yardım görevlilerinin gönderildiğini kaydetti. 14 binada yangının çıktığı Tokyo'da su ve haberleşmede sorun bulunmazken, cep telefonları ile internete bağlanan Japonlar, haberleşmeyiinternetüzerinden sağlıyor. Halk, evlerine toplu taşıma araçları çalışmadığı için yaya olarak gidiyor.

Öte yandan, Çin'den ve diğer ülkelerden Japonya'nın kuzey ile başkent Tokyo'ya yolcu uçaklarının uçuşunun şimdilik iptal edildiği ifade edildi. Hongkong'daki bir seyahat acentesi yetkilisi, yarın öğren 12'ye kadar Tokyo'daki havaalanlarına uçuşların iptal edildiğini söyledi.

Depremden etkilenmeyen bölgelere ise uçuşlarda bir aksama yok. Depreme alışkın Japonyalar için geçen gün oluşan 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından bugün oluşan 8.8 büyülüğündeki şiddetli deprem de tecrübeleriyle başarılı bir sınav verdi.

Bugüne kadar dünya yüzeyinde kaydedilmiş en şiddetli 5. deprem olan Japonya'da depremde, Marmara depreminde ortaya çıkan enerjinin 900 katı büyüklüğünde bir enerji ortaya çıktı.

Deprem nedeniyle okyanus tabanında 1 kilometrelik bir kırık oluşturdu.

cihan



Bu haber 1,140 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,308 µs