En Sıcak Konular

Ergenekon sanıkları üslupları nedeniyle sık sık uyarıldı

11 Mart 2011 19:19 tsi
Ergenekon ana davasında bugünkü oturumda talepleri alınan tutuklu sanıklardan Veli Küçük, Mehmet Demirtaş ve İsmail Yıldız, kullandıkları üslup ve sözlerinin hakaret içerdiği gerekçesi ile Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından sık sık uyarıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon ana davasında hafta sonu olması nedeniyle sanıkların taleplerinin alınmasına devam ediliyor.

Tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, darbe suçlamasıyla yargılandığını hatırlatarak, "Kim ile darbe yapacağımı bana söylemediniz. Sami Hoştan ile mi darbe yapacağım. O benim arkadaşımdır. Bana kimlerle darbe yapacağımı söyleyemiyorsunuz, çünkü yargılama yapmaktan korkuyorsunuz." ifadesini kullandı.

Sanık Küçük'ün bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Mahkeme kimseden korkmaz. Mahkeme heyetine ve üyelerine yönelik aşağılayıcı kelimeler kullanmayınız." uyarısında bulundu.

Başkan Özese, bu uyarının hemen ardından da sanık Küçük'ün, heyete yönelik "Benimle dalga geçmeyin" sözlerine "Mahkeme kimse ile dalga geçmez. Burada ciddi bir yargılama yapılıyor." diye Küçük'ü ikinci kez uyardı.

İkili tartışmanın ardından sanık Veli Küçük, mahkemenin neden korktuğunu açıklayacağını belirterek, "Burada geçen gün Ecevit Kılıç diye bir gazeteci dinlendi. Onun örgütünü çıkarmaya korktunuz." dedi.

Başkan Özese, "Dinlenen o kişi yargılanmıyordu. Tanık olarak ifadesine başvuruldu." tepkisini verdi.

Küçük ise sözlerine şöyle devam etti: "Danıştay dosyası ile ilgili bir kadın tanık olarak dinlendi. Gördüğü kişinin kim olduğu ısrarla soruldu. Şapkalı, gözlüklü, bıyıklı, orta boylu ve 60-70 yaşlarında bir adamdan bahsediyor. Sanıklar arasında var mı diye soruldu. Hayır dedi. Beni ayağa kaldırıp, bak bakalım bu kişi o gördüğünüze benziyor mu diye ısrarla soruldu. Bıyığının kenarı benziyor deseydi, Danıştay saldırısını Veli Küçük yaptı denilecekti. Tuncay Güney'i neden yargılamıyorsunuz? Çünkü gerçeklerin ortaya çıkmasından korkuyorsunuz. Birbirleri ile telefonda geyik muhabbeti yapanlar 2 yıl burada yattı, ama ifadesi bile alınmadan Süleyman Esen'i bıraktınız, yargılamadınız. Yargılayamazsınız, çünkü yargılasanız gerçekler ortaya çıkar. Bunun için yargılamaya korktunuz."

Ergenekon soruşturmasının başlamasına neden olan 27 el bombasının bulunduğu Ümraniye'deki gecekondunun sahibi olan tutuklu sanık Mehmet Demirtaş da tahliye edilmemelerine tepki gösterdi. Demirtaş, "Eğer hamurunuzda savcıları tehtid etmek varsa ve Ümit Sayın gibi hakimlerle pazarlık yaparsanız siz de çıkarsınız." ifadelerini kullandı.

Demirtaş'ın, heyete hitaben "Vicdan, akıl ve adalet terazinizin boyutu bu mu?" sözleri üzerine Başkan Özese, sözlerine dikkat etmesi, mahkeme heyetine hakaret etmemesi yönünde Mehmet Demirtaş'ı da yaptı.

Demirtaş'ın, konuşmasının devamında birkaç kez 'Ondan sonra onurlu bir yargılama yaptığınızı mı söyleyeceksiniz.' sözleri de Özese'nin sert tepkisine neden oldu.

Bu sırada sanık avukatlarından Vural Ergül'ün, oturduğu yerden sanığın savunma sınırları içerisinde konuştuğunu iddia etmesi üzerine Başkan Özese, ses tonunu daha da yükselterek avukat Ergül'ü de müdahale etmemesi yönünde uyardı.

Bu tartışmanın ardından sanık Demirtaş'ın, mahkeme heyetine "Sözümü kesmeyin. Arkaya bir çukur açıp beni gömün" sözleri de dikkat çekti.

Son birkaç gündür kağıt mendilden cep telefonu yapıp sanık bölümünde sürükli telefon konuşması yapıyor gibi davranan ve ilginç ifadeleri ile dikkat çeken tutuklu sanık İsmail Yıldız da duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından söz aldı. Yıldız, bugünkü talebinde de ısrarla 55 üye kuruluşu bulunan, dünyanın en büyük ve en gizli istihbarat örgütünün başkanı olduğunu iddia etti. İddianamede TULE isimli bir terör örgütünden bahsedildiğini belirten ve AK Parti'nin de bir terör örgütü olduğunu ileri süren Yıldız, "Benim Başkanı bulunduğum teşkilatın elinde 33 bin ton altın var. TULE ve AK Parti'nin gitmesi ile birlikte Türk milletinin bu altınları kullanmasına izin verilecektir." iddiasında bulundu.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, sanık Yıldız'dan bir sağlık sorunu olup olmadığını sordu. Yıldız'ın "Yok" cevabı üzerine Haşıloğlu, "Peki biz sizi bir sağlık sorununuz olup olmadığının tespit edilmesi için hastaneye sevk etmiştik. Sevk edildiniz mi? Bir sonuç çıktı mı?" diye sordu.

Yıldız, bu soruya da sevk işleminin yapılmadığı şeklinde cevap verdi. Yıldız daha sonra da kendisinin deli olmadığını belirterek "Bir deli buraya çıkıp da böyle konuşmalar yapamaz." diye konuştu.

cihan



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs