En Sıcak Konular

Japonya 40 cm yer değiştirdi

11 Mart 2011 19:11 tsi
Japonya’da meydana gelen depremden en çok etkilenen Sendai şehrinde deprem anında 40 cm’lik yer değiştirme kaydedildiği bildirildi.

Japonya’nın Tokyo Üniversitesi’nde misafir öğretin görevlisi olarak bulunan Sakarya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Serdar Küyük, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) depremle ilgili son bilgileri aktardı. Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü'nde görev yapan Küyük, üniversiteye son gelen bilgiye göre, Sendai’de deprem anında 40 cm’lik bir yer değiştirme kaydedildiğini ifade etti. Küyük, “Tokyo üniversitesine son gelen verilere göre Sendai şehirde deprem anında 40 santimetrelik bir yer değiştirilme kaydedilmiş. Bu çok büyük bir rakam çok büyük deprem olduğunu gösteriyor. Depremin büyüklüğü de Japonya ölçü birimine göre 7 olarak açıkladı. Deprem büyüklüğü ölçüsünde bundan daha büyük bir değer yok.” dedi.
   
Yrd. Doç. Dr. Serdar Küyük depremin en çok hissedildiği Sendai şehri ile ilgi de Cihan'a şu bilgileri verdi: “Deprem Miyagi bölgesinde olduğu için Miyagi depremi olarak adlandırılıyor Sendai, Miyagi bölgesinde yaklaşık 1 milyon nüfuslu şehir ve en büyük hasar burada. Şehirde 30 katlı 5-6 bina var. 15 -20 kat arası 30-40 bina var. Sendai’nin çoğunluğu ise 2 katlı çelik binalardan oluşuyor ve depreme dayanıklı. Deprem sonrası bina devrilmesi çok yok. Yangınlar var.”

   
DEPREM BEKLENİYORDU AMA BU BÜYÜKLÜKTE YOK”
  
Miyagi’de deprem beklentisi olduğunu kaydeden Küyük, “Miyagi depremi 30 yılda bir tekrar eder. Aslında bekleniyordu. Önümüzdeki 10 yıl içinde 5-6 büyüklüğünde deprem bekleniyordu. Ancak 8.8 büyüklüğünde şiddetli bir deprem beklenmiyordu.” ifadelerini kullandı.
   
Sendai’de yaşadığını ve doktorasını burada deprem ile ilgili erken uyarı sistemi üzerine yaptığını ifade den Küyük, “Sendai’de yaşadım. Sahil kenarlarında Türkiye’deki gibi büyük eğlence merkezleri ve yerleşim yerleri yapılmıyor. Japonlar bunları hesaplayarak böyle bir şehir planlaması yapmışlar.” şeklinde konuştu.

   
“DEPREM ANINDA HERKES EVİNDE OTURUYOR”
   
Yrd. Doç. Dr. Serdar Küyük, Japonların deprem anında sokaklara çıkmadığını ve evleride oturduklarını da bildirdi. Küyük, “Halk evlerine, teknolojilerine ve Japon mühendislerine güveniyor. Deprem anında kimse dışarı çıkmaz. Herkes güvenli olduğu için evinde oturur.” dedi.
   
Küyük, Cihan’a konuştuğu sırada televizyondan 200 ölü ve 400 kayıp haberi geçildiğini aktararak, “Ölü sayısının binlerle ifade edilebilir.” Dedi.

aa



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs