En Sıcak Konular

Kremlin'den Erdoğan açıklaması

11 Mart 2011 15:43 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 15-17 Mart'ta gerçekleştireceği Rusya ziyareti ile ilgili Kremlin açıklamada bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 15-16 Mart tarihlerinde Erdoğan'la bir araya geleceği ve Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısını gerçekleştirecekleri kaydedildi.

15 Mart'ta Moskova'ya gelmesi beklenen Erdoğan, aynı gün akşam üzeri düzenlenen "Türk-Rus İş Forumu"na katılacak. Toplantıya Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de katılması ve iki başbakanın birer konuşma yapması bekleniyor.

Ankara hükümeti ile Sovyetler Birliği arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Anlaşması'nın 90. yıl dönümünde gerçekleşecek ziyarette, iki ülke arasında vizesiz geçişlerin uygulamaya başlayacağı tarihin açıklanması için çalışmalar sürüyor.

Bir aylık süreli ziyaretlerde vize muafiyeti uygulaması ile ilgili resmi süreç iki ülkede de tamamlanmış durumda. Önceki gün TBMM'de onaylanan "Geri Kabul Anlaşması"nın resmi gazetede yayınlanması ve Rusya tarafına bir nota ile iletilmesi gerekiyor. Notaların karşılıklı olarak iletilmesinin ardından 30 gün içinde vizesiz geçişler başlayacak.

Erdoğan'ın ziyaretinde ikinci önemli gündem maddesi ise Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili gelişmeler. Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko topun Türkiye tarafında olduğunu belirtirken, müzakerelerin zaman aldığına değindi. Transit geçiş ücretleri, Rus şirketleri Transneft ve Rosneft'in ortaklıkları ve taahhüt edilen petrol miktarı ile ilgili pazarlıkların Erdoğan'ın ziyaretine kadar tamamlanması hedefleniyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in "Güney Akım"a paralel olarak çalışacak Karadeniz'de sıvılaştırılmış doğalgaz tesisleri kurulması ile ilgili yaptığı öneri de görüşmelerde ele alınacak. Türkiye, jeolojik inceleme izni verdiği Güney Akım inşaatının kendi karasularından geçen kısmı ile ilgili henüz izin vermiş değil.

Görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri de ikili ticaret hacminin 5 yıllık sürede 100 milyar Dolar seviyesine çıkarılması. Gümrüklerde sağlanacak kolaylıklar, karşılıklı olarak yatırımların teşvik edilmesi ve diğer konular ÜDİK toplantısında ele alınacak.

Erdoğan'ın 16 Mart akşamı RF bağlı Tataristan Cumhuriyeti'ne geçmesi ve burada resmi temaslarda bulunması bekleniyor. Erdoğan ve beraberindeki heyet, 17 Mart akşam üzeri Türkiye'ye dönecek.

cha



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs